Deniz hıyarı ararken nükleer bomba buldu

Pasifik Okyanusu’nda bir dalgıç, deniz hıyarı ararken ABD Hava Kuvvetlerine ait kayıp Mark 4 tipi bir nükleer bomba buldu. Bombanın 1950 yılında bölgede teknik arıza nedeniyle düşen bir uçağa ait olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sean Smyrichinsky isimli dalgıç, Kanada yakınlarındaki İngiliz Kolombiyası açıklarında deniz salatalığı aramak için dalış yaptığında 66 yıl önce kaybolan bir nükleer bomba buldu.

Posta gazetesinde yer alan habere göre olay şöyle gelişti: Smyrichinsky deniz yüzeyine çıktığında gemideki arkadaşlarına heyecanla el sallayarak bulduğu şeyi gösterdi. Güvertede arkadaşları ile büyük bir merakla incelediği nesnenin bir UFO’ya ait olduğunu düşünen Smyrichinsky, karaya çıkıp bulduğu nesnenin ne olduğunu soruşturmaya başladığında ise şaşkınlığı ve dehşeti yaşadı. Bulduğu nesne ABD Hava Kuvvetlerine ait kayıp Mark 4 tipi nükleer bombaya aitti. Kanada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı nükleer bombanın 1950 yılında bölgede düşen bir uçağa ait olduğunu açıkladı.

PİLOT KURTULMUŞTU

Kayıtlara göre o tarihte nükleer bomba yüklü bir ABD uçağı teknik arızadan dolayı düşmüş, pilot ise paraşütle atlayarak kurtulmuştu. Nükleer bomba yüklü uçaksa Pasifik Okyanusu’nun karanlık sularına gömülmüştü. ABD nükleer bombasının kaybolduğunu konuyla ilgili ilk araştırmanın 2016’da yayınlanmasının ardından kabul etmişti.

NAGAZAKİ’YE ATILANIN BİR ÜST VERSİYONU

Mark IV tipi nükleer bomba ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Nagazaki kentine attığı bombanın bir üst versiyonu. Nagazaki’ye atılan bombanın modeli Mark 3’tü (Fat Man). Mark IV toplam 4 bin 900 kilogramdı ve bir Nagazaki’yi yerle bir eden önceki modelden sadece 300 kilo fazlaydı.

1200'E YAKIN TÜRÜ VAR

Ülkemizde 15, dünya denizlerinde 1200’e yakın deniz hıyarı türü var. Ülkemizde besin maddesi olarak tüketilmeyip, olta balıkçılığında yem olarak değerlendirilen bu türlerin tamamı ihraç malı. Denizlerin sığ yerlerinde rastlanır.

deniz-hiyari

AFRODİZYAK ETKİSİ OLDUĞUNA İNANILIYOR

Uzak doğuda deniz hıyarının afrodizyak etkisinin olduğuna inanılmaktadır. Besin değeri açısından zengin su ürünleri türlerinden biri olan kozmetik ve sabun sanayinde de kullanılan deniz hıyarı, ayrıca eklem iltihapları ile AIDS hastalığının tedavisinde de ilaç olarak kullanılıyor. Türkiye’de de 100 gramlık işlenmiş ürün, internet üzerinden 30 ile 35 TL’den satışa sunuluyor ve rağbet görüyor.