Roma Bostanı'na kışlık fideler dikiliyor

Roma Bostanı'na inşaat yapılmasına karşı çıkanlar buranın bir 'gıda ormanı' olmasını istiyor. Aynı fikri savunanları bostana çağıran çevreciler, kışa hazırlık yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul Cihangir'de bulunan Roma Bostanı'nın temizlenmesi ve toprağının işlenir hâle gelmesi için bir buçuk yıldır çalışan çevreciler, bostanı kışa hazırlamak için dayanışma çağrısı yaptı.

Doğayı savunan herkes 13 Kasım pazar günü saat 14,00’de Bostan'da buluşup kışlık fideleri bostanın sebze yataklarını dikmek için yapılacak çalışmaya katılmaya çağrıldı.

ÜRÜNLER PAYLAŞILIYOR

"Kış geliyor, gelin Bostan'da birlikte olalım" başlıklı çağrı şöyle:

"Şu anda Roma Bostanı'nda elma, zeytin, erik, ayva, Trabzon hurması, iğde, nar, ve incir ağaçları var. Ayrıca destek türlerden defne, hatmi, gül ibrişim, erguvan, sinameki, böğürtlen, ardıç, mazı, fil bahri, hanımeli, katır tırnağı, biberiye, lavanta, kekik, kurtbağrı, kartopu, ateş dikeni, kokar ağaç, şimşir ve tabii mevsimlik sebzelerden domates, biber, patlıcan, salatalık, fesleğen, marul var. Hepsini ayrı seviyoruz. Ve Roma Bostanı'nda çıkan bütün ürünler yolu bostandan geçen herkesle paylaşılıyor.

İsteyen herkes bostan ürünlerini hiçbir ücret ödemeden alabiliyor. Şimdi kış geldi. Yine kış fidelerimizi ve fidanlarımızı dikme zamanı. Siz de gelin."

SON BİR AYDA NELER OLDU?

20 Ekim Perşembe günü bostanın yakınında otopark olarak kullanılan alanda; arkeolojik ve jeolojik etüt gerektiren alan olduğu halde müze denetimi dışında, tabelasız, ruhsatsız bir inşaat başladı. Mahallelilerin tepkileri üzerine inşaat durdu. 25 Ekim Salı günü çevik kuvvet koruması altında iş makineleri tekrar çalışmaya başladı. Mahallelilerin tepkisi üzerine kepçe durduruldu.

27 Ekim 2016 tarihinde, çalışmaların İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılması gereği kararı alındı. Bu karara rağmen 1 Kasım Salı günü iş makineleri Özel Harekat timleri eşliğinde tekrar çalışmaya başladı. Gerekli karar tanınıp iş makinelerinin durdurulmasına kadar geçen zamanda, arkeolojik bulguları içeren dolguların önemli bir kısmı yok edilmiş oldu. Yani inşaat durdu ama miktarı bilinmeyen arkeolojik bulgu hafriyat kamyonlarıyla gitti.

Şu anda kazılar müze tarafından görevlendirilen uzmanların denetiminde yapılıyor. Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Arkeologlar Derneği hukuki işlem başlatacaklarını açıkladı. Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları kapsamında buraya dört tane üç katlı 'sosyal tesis' adı altında bina yapılmak isteniyor. (HABER MERKEZİ)