Eskiden çocuk hapishanesiydi

17'nci yüzyılda inşa edilen, bir dönem çocuk ve kadın hapishanesi olarak hizmet veren Pilavoğlu Hanı yeni çehresiyle başkentlileri ağırlıyor

Google Haberlere Abone ol

Elif Karakurt    [email protected]

ANKARA - Ankara’nın en büyük ve iki kapılı hanı olarak bilinen Pilavoğlu Hanı geçen hafta ziyaretçilerine kapılarını açtı.

17'inci yüzyılda inşa edilen, ilk adı Ali Paşa Hanı olan ve sonradan Pilavoğlu adını alan han 500 yıllık geçmişiyle yıllara meydan okuyor.

İlk zamanlarında kadın ve çocuk hapishanesi olarak kullanılan daha sonraları yoksul insanların konakladığı bir yere dönüşen han, kentin gürültüsünden uzakta kafa dinlemek isteyenler için alternatif adreslerden biri haline geldi. Hanın içinde el emeğinin ön planda olduğu 30 dükkân var. Bu dükkânlarda keçeden ahşaba, gümüşten farklı el işlerine kadar çok çeşitli ürünlere rastlamak mümkün.

pilav2

ÜRETİRKEN BİRBİRİMİZİ TAMAMLIYORUZ

Hanın sakinlerinden Banu Akkuzu tüm dükkânların birbirini tamamladığını düşünüyor. Kurdukları kooperatifte 8 kadının keçe ve farklı işler ürettiklerini anlatan Banu Akkuzu "Amacımız, ticaret yapmaktan çok gençlere bilgi aktarmak" diyor.

Handa bulunan çok sayıda dükkânla ve çeşitlilikle kalenin değişen yüzüne ayak uydurduklarını söyleyen hanın işletmecisi Mustafa Koçer tüm Ankaralılara kapılarının açık olduğunu söylüyor.