Belediye Cihangir Roma Parkı'na 'tümden' giriyor

Beyoğlu Belediyesi, Cihangir'deki Roma Parkı'nın üst bölümüne 'sosyal tesis' inşa etme projesinin tepkilere rağmen gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada, 'tesisin ardından İBB'nin arkeolojik park ve sergi alanını yeniden düzenleyeceği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cihangir’in nadir yeşil alanlarından ve simgelerinden biri olan Roma Bahçesi'nde sosyal tesis yapımında mahallelilerin tepkisine rağmen ısrarlı. Geçen hafta başlayan inşaat çalışmaları, Cihangirlilerin protestosu ve temel kazma sırasında arkeolojik buluntular çıkması üzerine durdurulmuştu. Ancak Beyoğlu Belediyesi'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, tesisin yapılacağı belirtildi. Açıklamada, "İBB arkeolojik park ve sergi alanını, yeşil alan olarak yeniden düzenleyecek ve tesisin de işletmeye alınmasıyla tüm bölgenin güvenliği, bakımı ve kullanımı yaşam kalitesini yükseltecektir" denildi; 'Roma Bahçesi'nin yaşam kalitesinin yükseltileceği' öne sürüldü.

'Sosyal tesis'in inşa edileceği alanın Roma Bahçesi'nden bağımsız olduğu vurgusu yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"Cihangir bölgesinde, eski Roma Bahçesi olarak bilinen tarihi arkeolojik park ve sergi alanı bölgeye yeşil alan olarak hizmet veriyor. Yaklaşık 9 bin metrekarelik bu alanın imara açıldığı ve buraya inşaat yapılacağına ilişkin asılsız haberler yapılıyor. Oysa Roma Bahçesinin üst kısmında yer alan, arkeolojik alandan bağımsız 1150 metrekarelik başka bir arsa daha vardır. Halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkü olan yer otopark olarak kullanılmaktadır.

1150 metrekarelik bu arsanın içine 250 metrekare 2 katlı bir sosyal tesis yapımı için, İstanbul 1 No'lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 03.06.2016 tarih ve 2084 sayılı karar ile onaylanmış, söz konusu kurul kararı sonrası da, Beyoğlu Belediyesi tarafından projenin 21.10.2016 tarih ve 2016/04-36 sayı ile ruhsatlandırılmıştır.

Yapılacak bu tesisin ardından, İBB arkeolojik park ve sergi alanını, yeşil alan olarak yeniden düzenleyecek ve tesisin de işletmeye alınmasıyla tüm bölgenin güvenliği, bakımı ve kullanımı yaşam kalitesini yükseltecektir. 10 yıldan beri, Roma bahçesi olarak bilinen bu arkeolojik kazı alanının kötü kullanımı sebebi ile çevre sakinlerinin yoğun şikayetleri bulunmaktadır. Yapılan bu sosyal tesisin bölgeye en önemli katkısı, nezih bir yeşil park alanının kazanılması olarak değerlendirilmektedir."

Belediye Roma Bahçesi'nden ne istiyor?Belediye Roma Bahçesi'nden ne istiyor?

Roma Parkı'na iş makineleri girdiRoma Parkı'na iş makineleri girdi

Roma Parkı'nda yıkım durdurulduRoma Parkı'nda yıkım durduruldu