Asansörlerdeki kapat düğmeleri 'feyk'miş!

ABD'deki asansörlerde bulunan 'kapat' düğmeleri çalışmıyor! Sebep, engellilere geçiş süresi tanınabilmesi için 1990'da çıkarılan bir yasa.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asansörde kapının kapanmasını birkaç saniye bekleyemeyecek kadar sabırsızsanız, 'kapat' düğmesine basıp durursunuz. Fakat asansörlerin 'kapat' düğmeleri 1990'lardan bu yana 'çakma'! En azından ABD'de durum böyle...

Amerikan Asansörcüler Birliği National Elevator Industry'nin Başkanı Karen W. Penafiel, 'kapat' düğmelerinin 1990 yılında engelliler için çıkarılan bir yasa nedeniyle çalışmadığını açıkladı. Söz konusu yasa, asansörlerin koltuk değneği taşıyan veya tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelli kişiler için yeterince uzun süre açık kalmasını şart koşuyor. Yani, 'kapat' düğmesinin önünü kapatıyor! 'Aç' düğmesi ise çalışıyor.

Uzmanlar ise kapat düğmelerinin 'feyk' olmasına rağmen kaldırılmamasını 'doğru' buluyor. Buna göre, özellikle onlarca kat yükseklikteki binalarda bu düğmeler, bir tür 'kontrol' yanılsaması yaratarak asansöre binenleri rahatlatıyor.

Bu düğmeler sadece itfaiyeciler veya tamirciler tarafından, bir kod veya özel anahtarla kullanılabiliyor.