Taksim'de 'Barış Duası'

San Antuan Kilisesi'nde farklı dini inançlara mensup kişilerin katılımı ile 'barışa susamışlık' toplantısı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tohumları 1986 yılında Papa II. Jean Paul tarafından atılan 'Barış İçin Dua' günü etkinliği her yıl farklı şehir ve ülkelerde farklı dini inanışlara mensup kişilerin katılımıyla kutlanıyor. Dün İstanbul San Antuan Kilisesi'nde de aynı etkinlik 'Barışa Susamışlık' teması ile bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; Ekümenik Patriği temsilen Peder Dimitri Mayaoğlu, Türkiye Ermeni Patrikliğini temsilen Rahip Harutyun Damatyan, İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Mor Filuksinos Yusuf Çetin, Süryani Katolik Kilisesini temsilen Peder Orhan Çanlı, Türkiye Ermeni Katolik Cemaatini temsilen Diyakon Hagop Minasya, Türkiye Anglikan Kilisesi Ruhani önderi Peder Engin Yıldırım, Türkiye Lüteryen Kilisesi Önderi Pastör Ursula August, Türkiye Musevi Cemaati Önderi Hahambaşı Isak Haleva, Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hayat Nur Artıran, İstanbul Latin Katolik Cemaati Ruhani Önderi Monseigneur Ruben Tierrablanca Gonzalez ve Alevi Vakıflar Federasyonu başkanı Doğan Bermek katıldı.

'BİR ARADA OLMAK ÇOK GÜZEL'

Etkinlikte sık sık barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşamanın önemi dile getirildi. Etkinliğin açılışında şunlara mesajlar verildi: "Tohumları 1986 yılında Papa II. Jean Paul tarafından atılan Barış İçin Dua günü etkinliği her yıl farklı şehir ve ülkelerde her inanç grubundan insanları bir araya getirdi. Bu yıl barış etkinliği ilk başladığı yer olan İtalya'nım Asisi şehrinde farklı dini inançlardan 450 dini önderin bir araya gelmesi ile 30. yılını kutladı. Bugün burada bu topraklarda asırlardır bir arada birlikte kardeşçe yaşayan bizler de 'Barışa Susamışlık' teması ile yapılan bu etkinliğin bir parçası olmak istedik. Bundan 5 yıl önce bu evrensel dua gününün 25. yılını yine burada St. Antoine Kilisesi çatısı altında kutlamıştık. 30. yılında yeniden bir arada olmak çok güzel."

san-antuan

'TANRININ ADI BARIŞTIR'

Assisi’de 3 gün süren 'barış günleri'nin sonunda tüm katılımcıların imzasını taşıyan bir bildiri yayınlandı. Salonda bu bildiride yer alan bir bölüm okundu: “Tanrı’ya dua ederken, dünyaya barış vermesini istedik. Barış için sürekli dua etmek gerektiğini biliyoruz, çünkü dua dünyayı korur ve onu aydınlatır. Tanrı’nın adı, barıştır. Tanrı’nın adını terörizmi, şiddeti ve savaşı haklı çıkarmak için kullanan kişi Tanrı’nın yolunda olamaz. Din adına savaş, dinin kendisine karşı bir savaştır. Bu yüzden sağlam bir kararlılıkla şiddet ve terörizmin, otantik dinin ruhuna karşıt olduğunu tekrar söylüyoruz.

kilise

İLAHİLER OKUNDU, BARIŞ DİLEKLERİ TUTULDU

Etkinlikte ilk sözü Türkiye Musevi Cemaati Önderi Hahambaşı Isak Haleva aldı. Haleva, günümüzde kanların aktığını ve bunun bir an önce son bulması gerektiğini söyleyerek, bu dünyada herkesin kardeşçe yaşaması gerektiği vurgusunu yaptı. Haleva'nın ardından kürsüye Şefik Can Uluslarası Mevlana Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı, Hayat Nur Artıran çıktı. Artıran'ın barış mesajlarının ardından, Taize Grubu'ndan “Dona La Pace Signore”, “Barış Ver Ey Rab” adlı ilahiler okundu.

Dua yine Asisi'de imzalanan bildirinin son bölümü ile tamamlandı, "Küresel dünyanın insanlık ailesine dönüştüğü yeni bir dönem artık başlasın. Otantik barışın inşası için sorumluluklarımızı taşıyabilelim, tek tek insanların ve toplumların ihtiyaçlarının farkında olabilelim, nefretin üzerinde muzaffer olarak bir araya gelip iletişim kurarak çatışmaları önleyebilecek yeterlilikte olabilelim. Etkin bir şekilde iletişim kurulduğunda hiçbir şey kaybedilmiş olmaz. Duada Tanrı’ya dönersek hiçbir şey imkânsız değildir. Herkes barış emekçisi olabilir. Assisi’deki bu toplantı vasıtasıyla Tanrı’nın yardımıyla iyi niyetli tüm insanlara birlikte barış emekçileri olmak için taahhüdümüzü kararlılıkla yineliyoruz."