Sunucudan Madonna gafı

Aramızda Kalmasın programında yaşanan bir karışıklık güne damga vurdu. Sunucu, Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sını ünlü müzisyen Madonna sandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TV8’de ekrana gelen ‘Aramızda Kalmasın’ programında, 'Madonna' karışıklığı yaşandı. Beren Saat’in Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabının uyarlaması olan filmde rol alacağı konuşulurken, program sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu’nun kitapta anlatılan karakteri müzisyen Madonna sanmasıyla komik anlar yaşandı.

Bu karışıklık bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu.

"Madonna'nın hayatı bizim için enteresan olabilir" diyen Özkalyoncuoğlu'nu program moderatörü Jess Molho "Yalnız bu kitap 1943'te yazıldı. Sabahattin Ali bu kitabı asker yıllarında çadırda yazmış' diye uyarınca şaşıran Özkalyoncuoğlu ve programın diğer sunucusu Sena Keçeli'nin "Madonna var mıydı o zamanlar?" sözleri sosyal medyayı salladı.

ASKERLİK YAPARKEN YAZDI

Kürk Mantolu Madonna'nın ilk olarak Hakikat gazetesinde 18 Aralık 1940-8 Şubat 1941 tarihinde “Büyük Hikâye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayınlandı. Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna’yı ikinci kez askerlik yaptığı Büyükdere’de çadırda yazdı. Romanı yazdığı günlerde attan düşüp sağ kol bileği çatlayınca, kolunu tenekede ısıtılan suya koyup yazmaya devam etti.

Roman kitap formatında ilk baskısını ise 1943 yılında yaptı.

sabahattin-ali

KÜRK MANTOLU MADONNA NE ANLATIR?

Kürk Mantolu Madonna'nın baş karakterleri Maria Puder ve Raif Efendi'dir. Raif Efendi içine kapanık, melankolik, sessiz ve dış dünyaya uyum sağlayamamış bir karakterdir. Hayatı boyunca birçok şeye boyun eğer, haksızlığa uğradığında bile buna karşı koyamaz. Sevmediği bir kadınla evlenir, bir ailesi vardır. Kendi hayatına kendi yön veremez, başkalarının istediği bir insan olarak hayatını sürdürür. Hayatında gerçekten yaşadığını hissettiği sadece bir anısı olur ve bunu günlüğüne aktarır.

20'li yaşlarında babasının isteği üzerine gittiği Berlin'de, sanata olan ilgisi sayesinde bir sanat galerisine gider. Galerideki tablolar arasında bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadını hiç tanımamasına rağmen platonik olarak aşık olur. Bu tablo onda daha önce hiç hissetmediği duygular uyandırır. Raif Efendi tablodaki portrenin, Andrea Del Sarto tarafından yapılmış "Madonna delle Arpie" isimli tablodaki Madonna'nın portresine benzediğini düşünür. Tabloya o kadar hayran olur ki fırsat buldukça tabloyu görmeye gider, fakat başka gözlerin onu takip ettiğini fark etmez. Artık ritüel halini alan bu tabloyu seyretme seanslarından birinde bir kadın onun yanına gelir. Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder'dir. Maria, Raif'in tabloya olan hayranlığının farkındadır. Raif ise başta onun kendisiyle alay eden biri olduğunu düşünür. Tablonun sahibi ile konuştuğunu öğrenince ise dünyası bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde değişir.

Maria'nın karakteri Raif'e göre daha dominanttır. Kendisinin bir erkek gibi özgür yetiştiğini, canı ne isterse onu yaptığını Raif'e anlatır. Hatta Raif'i de çok naif bulduğunu dile getirir. İkisi bu özellikleri sayesinde birbirlerini tamamlarlar ve uzun süren bir arkadaşlık başlar. Raif Maria'yı çok sevmektedir fakat Maria'nın kendisine olan hislerinden emin olamaz. Yine de onun her istediğini yapmaya çalışır. İkisi beraber rüya gibi günler geçirirler fakat her zaman olduğu gibi bu romanda da hikayenin sonu kötü biter. Bir gün Raif, babasının öldüğünü öğrenir. Havran'a dönme kararı alır. Maria ile burada mektuplaşmaya devam edecektir. Birkaç mektuptan sonra, Maria'nın mektupları kesilir. Raif bunu hayra yormaz ve Maria'nın kendisinden sıkıldığını, vazgeçtiğini düşünür. Raif'in asla bitmeyecek olan kasvetli günleri burada başlar. Sevmediği bir kadınla evlenir. Ancak mektupların kesilmesinden tam on yıl sonra Raif, Maria'nın akrabasını Ankara'da görür. Ondan da Maria'nın öldüğünün haberini alır. Üstelik Maria'nın mektuplarında sadece "iyi haber" olarak nitelendirdiği gerçeği de o anda öğrenir. On yıl önce Maria, Raif ile kız çocuklarını dünyaya getirdikten bir hafta sonra koma halinde ölmüştür.

Ölümünün yaklaştığını anladığında, bu güzel günleri kaydettiği defterinin yakılmasını genç iş arkadaşından rica eder. Genç iş arkadaşı da Raif Efendi ile ilgili bu gizemi çözmek ve onu daha yakından tanıyabilmek için defteri okur.

MADONNA KİMDİR?

Madonna Louise Ciccone, 16 Ağustos 1958'de doğdu. Otuz yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de bir fikstür oluşturdu. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı, sık sık "Popun Kraliçesi" unvanıyla anıldı.

Bay City, Michigan'da doğan Madonna, modern dans alanında kariyer yapmak üzere New York'a taşındı. Müzik grupları Breakfast Club ve Emmy'de performans sergiledikten sonra Sire Records (Warner Bros. Records'a bağlı bir kuruluş) ile 1982'de anlaşma imzalayarak 1983'te kendi adını verdiği çıkış albümünü yayımladı. Bu albümü, Grammy Ödülü kazanan Ray of Light (1998) ve Confessions on a Dance Floor (2005) dahil olmak üzere ticari başarı yakalayan bir dizi albüm takip etti. Madonna, kariyeri boyunca şarkılarının bir çoğunu yazıp besteledi; "Like a Virgin", "Into the Groove", "Papa Don't Preach", "Like a Prayer", "Vogue", "Frozen", "Music", "Hung Up", ve "4 Minutes" dahil olmak üzere birçoğu müzik listelerinde bir numaraya yükselerek hit oldu.

madonna23

Madonna'nın popülerliği, Çılgın Madonna (1985) filminin eleştirel başarı yakalamasından sonra gelişti. Ancak, filmlerindeki rolleri genellikle sert geri dönüşler aldı. Evita (1996) filmi olumlu eleştiriler aldı ve kendisine Altın Küre Ödülleri'nden Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı. Moda tasarımcılığı, çocuk kitapları yazımı, film yönetmenliği ve yapımı Madonna'nın diğer girişimlerindendir. Özellikle eğlence şirketi Maverick'i (Maverick Records alt şirketi) 1992'de Time Warner ile ortak girişim sonucu kurduktan sonra bir iş kadını olarak kabul gördü. 2007 yılında Live Nation ile ABD'de 120 milyon dolar tutarında eşi görülmemiş 360 anlaşma imzaladı.

Madonna dünya genelinde 500 milyondan fazla kayıt sattı ve Guinness Rekorlar Kitabı tarafından tüm zamanların en çok satan kadın sanatçısı ilan edildi. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği'ne (RIAA) göre, 20. yüzyılın en çok satan kadın rock sanatçısıdır ve 80 milyon albüm satışıyla beraber ABD'de en çok satan kadın sanatçıdır. Madonna, Billboard tarafından tüm zamanların en çok tur hasılatını yapan solo sanatçı ilan edildi ve 1990'dan bu yana turne konserlerinden 1.31 milyar Amerikan doları elde ettiği açıklandı. Billboard dergisi tarafından hazırlanan Billboard Hot 100 Tüm Zamanların En İyi Sanatçıları listesinde The Beatles'ın hemen peşinden ikinci sırada yer aldı ve ABD single listesi tarihinin en başarılı solo sanatçısı oldu. Madonna, aynı zamanda tüm Billboard listelerinin toplamında en çok bir numaraya sahip sanatçı rekorunu elinde tutuyor.  Time'ın "Son Yüzyılın En Güçlü 25 Kadını" listesinde yer alıyor.

Kaynak: Vikipedi