Ormanını tanımak isteyenler buluşuyor

Doğayı yaşamak, ormanını tanımak isteyenler haftasonu bir araya gelecek. 'Çekmeköy Kestane Toplama, Ormanı Tanıma Şenliği' bu pazar yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

Abbas Karakaya

DUVAR- Çekmeköy Dayanışma Derneği (ÇDD) pazar günü 'Çekmeköy Birinci Kestane Toplama ve Orman Tanıma Şenliği' adıyla bir doğa yürüyüşü düzenliyor. ÇDD henüz bir yaşını doldurmamış bir semt inisiyatifi. Tanıtım broşürlerinde kendilerini, kuruluş gerekçelerini şöyle anlatıyorlar:

"Çekmeköy gelişmekte olan bir yer olsa da gençlerimizin, çocuklarımızın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaktan ne yazık ki çok uzak. Bu yüzden gençler, çocuklar daha fazla paralar harcayarak başka yerlere gitmek zorunda kalıyorlar. Yaşlıların, kadınların gönül rahatlığı içinde gelip gidebileceği, sohbet edebileceği mekânlarsa ya yok denecek kadar az ya da herkesin gidemeyeceği kadar pahalı. Kısaca, konuştuğumuz birçok Çekmeköylünün işaret ettiği gibi, Çekmeköy’de dostane bir havada vakit geçirilebilecek (açık ya da kapalı) sosyal alanlara büyük bir ihtiyaç var. İşte, derneğimiz Çekmeköy’deki bu olumsuz toplumsal yaşamı iyileştirmek, güzelleştirmek için kuruldu. Derneğimiz, ormanlarını kaybederek betona dönüşen Çekmeköy’de çocuklara, yaşlıya, kadınlara, gençlere, hatta hayvanlara bile, kendi ölçeğinde, mütevazı bir nefes alma mekânı olmayı amaçlıyor. Uzun çalışma saatlerinden yorulan Çekmeköylülere güzel zaman geçirip kendilerini geliştirici etkinliklere katılabilecekleri ve sahici insan ilişkileri geliştirebilecekleri bir mekân olmayı hedefliyor Dayanışma Derneği."

Yukarıdaki tanıtım metninden de çıkarılabileceği gibi, Çekmeköy’ün ormanları derneğin dikkat alanı içinde. Dernekte Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ile irtibatta olan Çekmeköy Ormanları Komisyonu var. Derneğin başkanı Özlem Kartal’a Çekmeköy Ormanlarını ve hafta sonu yapılacak etkinliği sorduk.

3. köprü bağlantı yollarının Çekmeköy ormanlarına çok büyük bir darbe vurduğunu belirten Kartal, "Şimdi, korkumuz bağlantı yollarının geçtiği güzergâhlara imar izni verilmesi. Biz buna karşıyız. Sadece ormanlarımızı değil, en büyük parkımız Doğa parkını da kaybettik desek yanlış olmaz, çünkü hemen yanından 3. köprü bağlantı yolu geçiyor.” dedi.

Hafta sonu yapılacak kestane toplama, doğa yürüyüşü etkinliğin böyle bir bağlam içinde önem kazandığını söyleyen başkan sözlerine şöyle devam etti: “Amacımız artık elde kalan ormanlarımızı korumak. Elde kalan yeşil alanlarımızı… Ben özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz için üzülüyorum. Yeterli oyun sahaları, parkları yok. Orman, ağaç sevgisini somut bir biçimde gösterelim istedik. Çünkü insan bildiği şeyi sever, sevdiği şeyi yaşar ve onu korumak ister.”

Doğayı yaşamak, ormanını tanımak isteyen ya da kestane seven herkesi etkinliğe davet eden başkan Özlem Kartal, etkinlik ile ayrıntılara derneğin facebook sayfasından ulaşılabileceğini söyledi.


cekmekoy