Palamut midesinde hamsi müjdesi

Yrd. Doç. Dr. Gönener, bu yıl palamut gibi hamsi de bol olacak. Gönener'e göre bunun kanıtı palamutların midesinden çıkan hamsiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, palamut gibi hamsinin de bu sezon bol olacağını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gönener, "Palamut, hamsi ve diğer yem balıkları yendiğinde midesi, et ve derisini tamamen sindirmez. En yağlı kısmını alır geri kalan kısmını kusar. Hatta balıkçılar, palamutu tekneye aldıklarında kusması için üzerine deniz suyu vurur. Palamut kustuğunda midesinden çıkan yem balığı çoğunlukla hamsidir. Bu da hamsinin bol olduğunu gösteriyor" dedi.

180 BİN PALAMUT YAKALANDI

Geçen 1 Eylül’de başlayan av sezonuyla birlikte balıkçılar, kazançlı bir sezon geçirirken, palamutta son iki sezonun en verimli dönemi geçiriliyor. 1 Eylül’den itibaren Sinop'ta şu ana kadar 70 gırgır teknesiyle 180 bin palamut avlandı. Yapılan bilimsel çalışmalarda palamutun bu denli bol olmasında, yem balığının bolluğu ve deniz suyu sıcaklığının etkin olduğu kaydedildi. Karadeniz Bölgesi’nde 300’e yakın gırgır teknesi olduğu ve bu teknelerin de tamamının denizde çalıştığı belirtildi.

45 SANTİME ULAŞTI

Geçen sezonlarda 25-35 santimi bulan ve 700-800 gram gelen palamutun bu sezon 45 santime kadar uzaması ve ağırlığının da 1 kilo 250 grama kadar gelmesinin balığın iyi yemlendiğini gösterdiğini belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Sedat Gönener, şöyle dedi:

"Palamut; Karadeniz’in her bölgesinde mevcut. Karadeniz’in doğusunda da batısında da palamutu görebiliyoruz. Daha önce böyle bir durum söz konusu değildi. Balık doğuda olduğunda batıda olmazdı, batıda olduğunda da doğu da bulunmazdı" dedi.

TANESİ 1 KİLOYU GEÇİYOR

Geçen sezon 700-800 gram gelen, son iki sezona göre bol olan palamutun bu sezon 1 kiloyu aştığını dile getiren Yrd.Doç.Dr.Sedat Gönener, şöyle dedi:

"Bu durum denizde bol yem balığının olmasından kaynaklanıyor. Su sıcaklığı da ideal seviyede. Su sıcak olduğunda yem balıkları dağınık oluyor. Palamutta yemlenmek için dağılıyor. Bu şekilde olduklarında balıkçıların avlanması da zor oluyor. Balıkçılar, avlanmak için balığın bir araya gelmesini bekler. Şuan 18-19 derece olan deniz suyu sıcaklığı yemi bir araya getiriyor. Ruma, çaça, istavritin küçüğü kıraça hatta hamsinin küçüğü gibi yem balıkları denizde bol miktarda var. Palamut bolsa hamsi az olur gibi halk arasındaki inanışın da bilimsel bir karşılığı yok. Göstergeler ve veriler bu sezon hamsinin de bol olacağını gösteriyor. Yani, palamutun bol olması hamsinin az olacağı anlamına gelmez. Hamsi de bol olacak. Öyle de görünüyor. Palamut, hamsi ve diğer yem balıklarını yediğinde midesi, etini ve derisini tamamen sindirmez. En yağlı kısmını alır geri kalan kısmını kusar. Onu kendine yük etmez. Hatta balıkçılar, palamutu tekneye aldıklarında kusması için denizi suyu vururlar. Özellikle bu sezon,palamut kustuğunda midesinden çıkan yem balığı çoğunlukla hamsidir. Yoğun miktarda hamsi görülüyor. Bu da hamsinin bol olduğunu gösteriyor. Balıkçıların palamutu kusturmasındaki amaç, kasaya koyduklarında çabuk bozulmamaları içindir."

5-7.5 TL'DEN SATILIYOR

Palamutun bu kadar iri ve sert olmasının da iki ihtimalin olduğunu belirten Yrd.Doç. Dr.Sedat Gönener, bu balıkların genellikle Haziran ayında yumurtasını bıraktığını, bu kadar büyümesinin yumurtasını erken bırakmış olmasından kaynaklanabileceğini söyledi. Yrd.Doç. Dr. Gönener, "İklim değişikliğinden etkilenerek Mayıs ayında yumurta bırakmış olabilir. İkinci neden iyi beslenmiş olmasıdır. Denizde yem balığının bol olması da iyi beslendiğini gösteriyor. Ağustos ayında hatta Eylül ayının başlarında bile palamutun yumurta bıraktığını gözlendi" diye konuştu.

Palamutun tanesi tezgahlarda ağırlığına göre 5-7.5 TL'den satılıyor. (SİNOP/DHA)