Her 10 kişiden 9'u kirli hava soluyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünya nüfusunun yüzde 92'sinin hava kalitesinin düşük olduğu bölgelerde yaşadığını tespit etti. Türkiye de Batı Avrupa'ya kıyasla daha fazla kirli hava soluyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her 10 insandan 9'unun hava kirliliğinin sınırları aştığı bölgelerde yaşadığını tespit etti. Yeni açıklanan rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 92'si Dünya Sağlık Örgütü'nü belirlediği hava kalitesi sınır değerlerinin altındaki bölgelerde yaşıyor. WHO'nun yayımladığı interaktif hava kirliliği haritasına göre Türkiye de Batı Avrupa'ya kıyasla daha fazla kirli hava soluyor.

HER YIL 3 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Rapora göre, her yıl 3 milyon kişi dış ortamdaki hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybederken, iç ortamdan kaynaklanan hava kirliliği de aynı şekilde ölümcül oranlara ulaşabilecek durumda. Raporda en son 2012 verilerine yer verilirken, aynı yıl dünyada tahmini 6.5 milyon insanın iç ve dış ortam hava kirliliğine bağlı olarak yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Bu oran aynı yılda dünya genelindeki ölümlerin yüzde 11.6'sına tekabül ediyor.

Rapora göre, hava kirliliğine bağlı hayatını kaybedenlerin yüzde 94'ünü genelde felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğer kanseri gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalananlar oluşturuyor.

İÇ ANADOLU, AKDENİZ, GÜNEYDOĞU ANADOLU

Raporda Türkiye açısından, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi hava kirliliğinin en çok görüldüğü yerler olarak dikkat çekiyor. Ülkenin geride kalan bölgeleri de hava kirliliğinin sınırında yaşıyor. Avrupa'nın batısı, temiz hava konusunda başı çekerken özellikle Balkanlar'dan doğuya doğru gelindiğinde kirliliğinin artmaya başladığı görülüyor. (Kaynak: Sputnik Türkiye) MİLYO

Etiketler hava kirliliği