Çocuklar için geleneklere savaş açan kadın kabile şefi

Bu yıl Hrant Dink Ödülü Theresa Kachindamoto'ya verildi. Kachindamoto, çocuk evliliklerine karşı mücadele ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malavili Theresa Kachindamoto, 2016 Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görüldü. Aynı zamanda bir kabile şefi olan Kachindamoto, ülkesinde çocuk evliliklerinin önüne geçmek için mücadele ediyor.

ÇOCUK GELİNLER VE DAMATLAR

Theresa Kachindamoto, Afrika'nın güneydoğusunda yer alan Malavi'de 12 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Zomba kentindeki bir okulda, 27 yıl boyunca sekreterlik yapan Kachindamoto, 2003 yılında Dedza bölgesinde 900 bin kişilik bir kabilenin liderliğine aday gösterildi. Seçimi kazanan Kachindamoto, kabilenin lideri oldu.

Şehirden kabilenin yaşadığı bölgeye taşınan Kachindamoto, çok sayıda çocuk evliliği ile karşılaştı. Kachindamoto, kız çocuklarını yine çocuk yaştaki kocalarıyla ve bebekleriyle gördü. Malavi'de kız çocuklarının yarısından fazlası, ekonomik yük olarak görüldüğü için evlendiriliyor.

KIZ ÇOCUKLARI KAMPLARA GÖNDERİLİYOR

Theresa Kachindamoto, göreve başladığı andan itibaren çocuk evliliklerine karşı mücadele etti. İlk olarak kız çocuklarının gönderildiği "evlilik kampları"nı gündeme getirdi. Bu kamplar "kusasa fumbi" (temizleme) olarak adlandırılıyor.

Kachindamoto, bu kamplarda geleneksel ayinlerle, kocalarını nasıl mutlu edeceklerine dair verilen 'cinsellik eğitimi'nin aslında cinsel taciz olduğuna dikkat çekti. Bazı kız çocuklarının mezun olabilmek için öğretmenleriyle cinsel ilişkiye zorlandığını belirten Kachindamoto, bunun hayat boyu süren bir travma yarattığına dikkat çekti.

Kachindamoto, kız çocuklarının bu kamplardan uzak tutulup, okullarına devam etmesini savundu. Birçok ailenin 5 çocuk annesi bir kabile liderinin bu konuda akıl vermemesi gerektiğini söylemesine rağmen mücadelesini kararlılıkla sürdürdü.

KABİLE ŞEFLERİNİ GÖREVDEN ALDI

Yönetimindeki bölgede evlilik kamplarını yasaklayan Kachindamoto, 50 kabile şefini çocuk evliliklerini teşvik eden geleneklerden vazgeçmeye ikna etti.

Theresa Kachindamoto, Malavi'de, 2015 yılında bu konudaki yasalar değiştirilmesine rağmen, çocuk evliliklerini devam ettiren 4 bölgenin kabile şefini görevden aldı. Kachindamoto, bu şefler yasaya uymayı kabul edene kadar göreve dönmelerine izin vermedi.

Kachindamoto, çalışmalarına sivil toplum kuruluşlarıyla, annelerle, öğretmenlerle ve dini liderlerle birebir görüşerek devam etti. Malavi yasalarında erken yaşta evliliğin yasaklanmasını sağladı. Bu güne kadar 850 çocuk evliliğinin bitirilmesini sağlayan Kachindamoto, çocukların eğitime devam etmelerinin önünü açtı.

Çocukların insan hakları ve eğitim hakkı için mücadele eden Kachindamoto, evliliklere gerekçe olan ekonomik sıkıntıların ortadan kaldırılması için de çabalıyor. Kachindamoto, yoksul ailelerin kız çocuklarının eğitim masrafları için fon sağlıyor. (Kaynak: Hrant Dink Vakfı)