İlk 'sıcak' evimiz: Çu-ku-tiyen!

Çin'de bulunan Çu-ku-tiyen mağaraları insanlığın 400-500 bin yıl öncesinden izler taşıyor. Bu mağaralarda bulunan yakılmış kemikler, insanın ateşi denetlemekte ve kullanmakta olduğuna işaret eder...

Google Haberlere Abone ol

Barış Avşar   [email protected]

DUVAR - İnsanlık tarihinin bilinen ilk 'evi', bugünkü Pekin şehrinin 90 kilometre kadar dışında yer alan Çu-ku-tiyen mağaraları olarak kabul ediliyor. Aslında zamanımızdan 400-500 bin yıl öncesine tarihlenen bu bölgedeki yerleşimlerde yaşayan canlılara bugünkü anlamıyla 'insan' demek de mümkün değil.

Zira bu canlılar bugünkü insanla benzerlikler taşıdıkları gibi cro-magnon insanı ile de benzerlikler taşıyor. Söz konusu dönemi kapsayan 'taş devri' boyunca İngiltere'den Çin'e, Almanya'dan Transvaal'e kadar dağılmış olarak görülen topluluklar olduğu tahmin ediliyor. Bunların toplumsal gruplar halinde yaşadıklarını ve yeryüzüne seyrek olarak dağılmış ve birbirlerinden yalıtılmış küçük küçük gruplar oldukları düşünülüyor.

PİŞMİŞ ET: ÖNEMLİ VİRAJ

Ünlü arkeolog ve tarihçi Gordon Childe, bilinen en eski insan 'barınağı' sayılan Çu-ku-tiyen mağaralarındaki yakılmış kemiklerin, insanın ateşi denetlemekte ve kullanmakta olduğuna işaret ettiğini belirtir. Pişmiş et yemekse 'akıllı insan'a giden yolda önemli bir virajdır.

cukutiyenic

Tam anlamıyla 'akıllı' insanlar da Kuzey ve Güney Afrika, Filistin ve Avrupa ile birlikte hemen hemen aynı tarihlerde Çin'de bulunan bu mağaraların geç dönemlerinde görülür. Burada iskeleti bulunan ve günümüzden yaklaşık 200-500 bin yıl önce yaşadığı belirlenen 'Pekin Adamı'nın ateşi ilk kullanan insan olduğu düşünülmektedir.

Beyninin ağırlığı 1088 gramdır. Yani 1400 gram olan modern insanın beyninden biraz küçüktür. Erkeklerde boy ortalaması 156 cm, kadınlarda ise 140 cm’dir. Çekiç ve örs kullanarak taştan aletler üretmiş, ağaç dallarını keserek kendine sopalar yapmıştır. Bu aletlerin insanı hayvandan ayıran ve iş yaparken kullanılan ilk aletler olduğu kabul ediliyor.

Ateşe ilk hükmeden insan olan Pekin Adamı, bu önemli gücü, büyük hayvanların etini ve hamuru pişirmek, ısınmak, aydınlanmak ve vahşi hayvanları korkutmak için kullandı.