NASA'yı harekete geçiren göktaşı!

Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den adını alan göktaşı 2036'da Dünya ile Ay arasından geçecek. Dünyaya çarpma olasılığı yüzde 3...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünyada gösterildiği tarihte gişe rekorları kıran ve dünyaya çarpacak bir gök cisminin yok edilmesini konu alan ’Armageddon’ ve ’Derin Darbe’ adlı filmler, ’Apophis’ isimli gök cismiyle yeniden gündeme geldi. Adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis’den alan ve 2036 yılında Dünya ile Ay arasından geçerken yüzde 3 oranında Dünya’ya çarpma olasılığı bulunan göktaşı NASA’yı harekete geçirdi.

UZAY ARACI GİDİYOR

Işık Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, NASA’nın göktaşının yörüngesini değiştirmek için bu göktaşına bir uzay aracı göndereceğini, böylelikle göktaşlarına karşı olası saptırma tekniklerinin ilk kez denenmiş olacağını söyledi. Prof. Dr. Özel, Haziran 2005’te keşfedilen göktaşının 2036 yılında Dünya’ya çarpması durumunda 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasından yüzlerce kat daha fazla enerji açığa çıkaracağının tahmin edildiğini kaydetti.

2013'TE BİN KİŞİ YARALANDI

Prof. Mehmet Emin Özel, 2013 yılı 15 Şubat’ta Rusya’nın Çelyabinsk kentine düşen göktaşını hatırlatırken, 10 ton ağırlığında olduğu sanılan 20 metre çapındaki meteorun binden fazla kişinin yaralanmasına sebep olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Özel, bu göktaşının saniyede 15 bin kilometreden fazla bir hızla atmosfere girdiğini ve yerden 30-50 kilometre yükseklikte parçalandığını kaydetti.

Her bin yılda bir büyük bir göktaşının dünyaya isabet ettiğinin belirlendiğini ve bu verilerden hareketle 2036’da Apophis’in yüzde 3 dahi olsa dünyaya çarpması ihtimali üzerine çalışmalara başlandığını belirten Prof. Dr. Özel şunları söyledi: “NASA bu göktaşına inip göktaşının yolunu değiştirmek için ilk kez bir uzay aracı gönderecek. Apophis, Dünya’ya Ay’dan daha yakın bir konumdan geçecek. Dünya’ya çarpma olasılığı yüzde 3 olan ve ilk kez bu kadar büyük bir cisim söz konusu. Apophis, Bingöl ve Çelyabinsk kütlelerinin uzantısı olan eğri üzerinde bir yerde. O nedenle Bingöl’ün incelenmesi, diğer büyük asteroidlerin yörüngeleri ve verebilecekleri zararları belirleme için de önemli ipuçları sağlama potansiyelinde. Bu göktaşı hem TÜBİTAK Türkiye Meteor Takip Ağı Projesi (TÜMETAP) hem de NASA Dünyayı Savunma Girişimi programı çerçevesinde incelendi. Sonuçlar yakında yayınlanacak.” (DHA)