Dünyadaki ilk meslek hangisiydi?

Diğerleri gibi her insanın doğduğu andan itibaren 'izlediği' için kolayca yapabileceği bir iş değildi madencilik...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taştan, tahtadan, kemikten yaptığı aletlerle iş yapan insan, bakırı eriterek ve döverek çok daha dayanıklı ve işlevli araç gereçler yapmaya başladığında karşısına önemli bir sorun çıktı.

Tarla sürecek, hayvanları güdecek, ava çıkacak insanlar hangi ara madene inip çalışacak, çıkardığını eritip işleyecekti?

Söz konusu ‘iş’ diğerleri gibi her insanın doğduğu andan itibaren izlediği için kolayca yapabileceği gibi de değildi üstelik. İnce işçilik, uzmanlık gerektiren tam zamanlı bir uğraştı söz konusu olan.

Ama insan toplulukları bakırdan yapılma araç gereçleri kullanmak istiyorsa bunu yapacak kişilere karşılık olarak tuttuğu balıktan, ürettiği buğdaydan vermek zorundaydı.

Böylece madencilik, uzmanlık gerektiren ilk ‘iş’ olarak ortaya çıktı. Madencilerden önce sihirbazlar/şamanlar da yiyecek üretiminden çekilmişler ve insanlara sağladıkları kabul edilen ‘doğaüstü’ güçleri başkalarının ürettikleriyle takas etmeye başlamışlardı.

Fakat madencinin üretimi hayali değil somut bir güç veriyordu!

Çok daha eski dönemlerde çakmaktaşı ve demirin çıkarılması ile başlayan madencilik bakırın avantajları keşfedilip çıkarılmaya başlanması ile bundan yaklaşık 12 bin yıl öncesinden itibaren ilk ‘meslek’ olarak tarihte yerini aldı...

Etiketler insan maden meslek