İki üniversite ‘torun bakma’nın değerini ölçecek

Bilgi ve Berkeley üniversiteleri, “torun bakmanın, tarhana pişirmenin” ekonomik değerini ölçmeye hazırlanıyor. Soru şu: Bu emek paraya çevrilseydi, ne kadarlık bir ekonomi yaratırdı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Torunlarına bakan anneanneler ve babaannelerin, evde tarhana yapan kadınların emeği ölçülebilir mi? “Senin hakkını nasıl öderiz” diye iltifat edilse de, bu iltifat doğru ve yerinde olsa da, aile içindeki bu faaliyetlerin ekonomik değeri nedir? İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aylin Seçkin, bu emeği ölçmek için kolları sıvanmış.

Habertürk gazetesinden Esen Y. Evran’ın köşesinde yer verdiği Aylin Seçkin, şöyle anlatıyor hazırlandığı çalışmayı:

“Türkiye’de anneanneler, babaanneler evde torun bakıyor. Anadolu’da kadınlar kış için tarhana, salça hazırlıyor. Bu emeğin parasal değerini bilmiyoruz. İşte bu ölçülemeyen hizmetleri Berkeley Üniversitesi ile ortaklaşa oluşturduğumuz bir metotla ölçeceğiz. Bu çalışmayı cinsiyete göre de ayrıca değerlendireceğiz. Bu da dünya çapında ses getirecek. Kadınların katkısını ayrı, erkeklerinkini ayrı ölçeceğiz. Sonra yine kadınların yaşam süresi ve erkeklerin yaşam süresi ile birlikte bu emeğe katkıyı ayrıca analiz edeceğiz. Sonuç olarak şu çıkacak ortaya: Bu emek paraya çevrilseydi ne kadarlık bir ekonomi yaratırdı?”

'KAMUNUN ÜSTLENMESİ LAZIM'

Prof. Aylin Seçkin, torun bakan yaşlılar ve anne babasına bakan kadınların, aslında kamunun üstlenmesi gereken bir görevi yaparak kamuya gizli bir destek verdiğini de ifade ediyor.

Yazının tamamı