Sıla’ya destek: Pespayelik

AK Partili belediyeler tarafından konserleri iptal edilen Sıla Gençoğlu ile, sanat dünyasından birçok isim dayanışma gösteriyor. Müzisyenler konser iptali gibi bir cezanın kabul edilemeyeceğini söylerken, Şair Şükrü Erbaş, 'İçler acısı bir pespayelik' ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Yenikapı’da 7 Ağustos'ta düzenlenen miting ile ilgili 'Darbeye karşıyım ama Yenikapı’daki şova katılmayacağım' diyen Sıla Gençoğlu, AK Partili belediyelerin hedefindeki isim oldu. Sıla’nın Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde yapacağı konserler ve 28 Eylül'de Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşmesi planlanan konseri iptal edildi.

GÖKÇEK: SANA ANKARA'NIN KAPISI KAPANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, 'Şarkıcı Sıla Gençoğlu'nun 21 ve 22 Eylül'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesinde gerçekleşmesi planlanan konseri, Yenikapı mitingine ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle iptal edildi' denildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise bir tweet atarak, "Yenikapı buluşmasına show diyen Sıla, sana Ankara'nın kapısı kapandı. Artık sana FETÖ iş bulur" diyerek Sıla'yı hedef gösterdi.

SANATÇILARDAN DESTEK

Birgün'den Burak Atabay'ın haberine göre sosyal medyada da tepki toplayan iptal kararlarının ardından Sıla Gençoğlu’na ilk destek, şarkıcı Aylin Aslım’dan geldi. Aslım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Pazar günü mitinge katılan sanatçı arkadaşlar buna ses çıkarır umarım. Demokrasi için gitmiştiniz ya, o sebepten" ifadelerini kullandı. Sanat camiasından önemli isimler; şarkıcı Kaan Boşnak, Çiğdem Erken, Şenay Lambaoğlu, şair Şükrü Erbaş ve müzik yazarı Bekir Özgür Aybar da, Sıla’ya destek verdiğini bildirdi.

'İÇLER ACISI BİR PESPAYELİK'

sukruerbasŞair Şükrü Erbaş, “Belediyelerin tutumu şaşırtıcı değil ki... Yeni demokrasimizin ve yeni kralımızın ahlakından bir ucuzluk. Daha pek çok örneğini göreceğiz” dedi.

Erbaş’ın açıklaması şöyle: “Sıla'nın gösterdiği haysiyetli duruşu, kendisine sanatçıyım diyen herkes gösterebilseydi keşke. Hele bunların içinde öyleleri var ki... Düne kadar yaptıkları sanatın bel kemiğini oluşturan halk, devrim, demokrasi, insanın temel varoluş hakları, kültürel çeşitlilik, özgürlük gibi halkaları kendi elleriyle bir bir koparıp, amorf bir kütle halinde, sahibinin dizleri dibinden ya da ağızlarının içinden ses vermeyi yeni varoluş kaideleri haline getirdiler. İçler acısı bir pespayelik. Belediyelerin tutumu şaşırtıcı değil ki... Yeni demokrasimizin ve yeni kralımızın ahlakından bir ucuzluk. Daha pek çok örneğini göreceğiz.”

'YÜREĞİMİZE SU SERPTİ'

Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun solisti Kaan Boşnak, kimsenin işi ve itibarıyla oynanmaması gerektiğini belirtti, şunları söyledi: “Pop camiasındaki isimlerden böyle cesur hareketler görmüyorduk, çok da örneği olmadı sanırım Türkiye'de. Startların bu şekilde düşük olduğu toplumlarda doğru bir şey yapıldığında herkes şok oluyor, yapılan şeyin olması gereken bir şey olduğunun farkında değiliz. Asıl konuşulması gereken, demokrasi mitingleriyle yapılan haklı bir eleştiri yüzünden kimsenin işi ve itibarıyla oynanmaması gerektiği. Her tarafımızdan yanlışa boğulmuşuz, biri doğru bir şey yapınca afallıyoruz. Belki beni o mitinglerde temsil eden kimse yok ama tepkisiyle kendi gibi düşünen insanların yüreğine su serptiği için Sıla'yı tebrik ediyorum, yalnız değildir."

cigdemerken'HİÇBİR MÜZİSYEN BÖYLE CEZALANDIRILMAMALI'

Şarkıcı Çiğdem Erken otosansür tehlikesinden bahsederken “Görüşü ne olursa olsun hiçbir müzisyen konser iptali ile cezalandırılmamalı” dedi. Erken, “Görüşü ne olursa olsun hiçbir müzisyen konser iptali ile cezalandırılmamalı. Bu ülke insanı tahammül olgusunu unutmamalı. Yönetimdekiler güçlerini toplumun her kesiminde özgürlük ve demokrasi için kullanmalılar ve bizleri otosansüre sürüklememeliler" ifadelerini kullandı.

'İPTALLERDEN HEMEN VAZGEÇİLMELİ'

Eski Bando grubunun solisti Güney Marlen de, "Bir sanatçının/kişinin herhangi bir konudaki görüşü/eleştirisi gerçekten bir hakarete varmadığı müddetçe ve alenen şiddete davet etmediği sürece dinlenmeye değerdir. Sıla'nın ifadeleri sırf kendi görüşünüzle ve o gün inandığınız değerlerle örtüşmüyor diye ve Sıla siyasi erk ile ana akım medyanın dilini tercih etmiyor diye bu sanatçıya ya da toplumun herhangi başka bir bireyine linç girişimi uygulamak, işine engel olmak, konserlerini iptal etmek ve psikolojik şiddet uygulamak demokrasi normlarına uygun bir davranış değildir; aksine kutuplaştırıcı ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan bir eylemdir. İptallerden hemen vazgeçilmelidir" dedi. Birgün müzik yazarı Bekir Özgür Aybar da, Sıla’nın yaşadığı bu üzücü durumu demokrasi kavramının içinde değerlendirmenin mümkün olmadığını ifade etti.

senaylamba'DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK'

Müzisyen Şenay Lambaoğlu ise “Değişen bir şey yok aslında hayatımızda. Demokrasi için sokağa dökülenler kendi gibi düşünmeyeni linç ediyor olması ne acı. Ülkede demokrasinin olmadığını tekrar tekrar hatırlamış oluyoruz sadece. Belediyeler de sanatçısını durduğu saf neyse ona göre belirliyor. Aynı düşünceye sahip olmadığınız sürece konser mekânlarında sürekli engellerin çıkması kaçınılmaz oluyor maalesef” şeklinde konuştu.

Haberin tamamı