Mühür: Nereden çıktı? Neden önemli?

Hz. Yusuf 'ilk' kabul edilse de ondan çok önce de kullanılıyordu. İnanışa göre, tasvir, taşıyan kişiye gücünü aktarıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - En basit anlamıyla, kişinin kendine ait olan bir mal ya da belgeyi işaretlemek için kullandığı 'mühür' ya da 'damga'ların, çıkışının 'muska' olduğuna dair güçlü deliller vardır.

Tek tanrılı dinlere göre Hz. Yusuf ilk mührü kullanan insan olarak kabul edilse de, onun döneminden çok önce, insanların bu işaretleme yöntemini kullanmaya başladıkları biliniyor.

Örneğin Van Gölü kıyısındaki Halaflı köyünde muskalarda kullanılan çizimlerin gösterdikleri 'kuvvetli' canlıların (yılan, geyik, farklı hayvanlardan parçalarla oluşturulmuş hayali varlıklar vb.) gücünü taşıdıkları, böylece onların bir işaret olarak bırakıldıkları yerlerde de aynı kuvvetle bir koruma sağlayacakları fikri kabul görmüştü. İnanışa göre, muskayı oluşturan resimdeki tasvir, taşıyan kişiye gücünü aktarıyordu.

muhur2

İsa'dan önce 6 bine kadar uzanan Halaflı köyü kültüründe balçığa basılarak kullanılan ve basıldığı kabın içindekileri koruduğuna inanılan mühür örnekleri bulunmuştur. Aynı zaman dilimi içinde Mezopotamya'daki farklı yerleşim merkezlerinde de mühür kullanımının örneklerine rastlanır. Atalarımız bunu yaparak kendi kişiliğini koruduğu eşyaya aktardığını ve onun kendisine ait olduğunu gösterdiğini düşünüyordu.

Mühürlerin kullanımı aynı zamanda hem mülkiyet hakkının doğuşunda hem de insanın 'işaretlerle' derdini anlatmaya başlamasında dönüm noktasıdır.

MUHUR1

Etiketler mühür damga muska