Suriye sanatını okuduğu için sorgulandı

İngiltere'de bir sağlık görevlisi uçakta okuduğu kitap nedeniyle havaalanında 'terör' şüphesiyle sorgulandı. Suriye sanatını anlatan kitabın PEN ödüllü olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yaşayan Faizah Shaheen, Marmaris’te geçirdiği balayından dönerken okuduğu sanat kitabı nedeniyle kabin ekibi tarafından şikayet edildi. 27 yaşındaki Shaheen, Doncaster Havalimanı'nda 'terörist eylem' şüphesiyle polis tarafından sorgulandı.

Independent gazetesinin haberine göre, Shaheen, uçakta Malu Halasa, Nawara Mahfoud ve Aram Tahhan tarafından yazılan 'Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline' isimli kitabı okurken, kokpit ekibi tarafından fark edildi.

15 DAKİKA SONRA ANLADILAR

Uçak Doncaster Havalimanı'na indiğinde kabin ekibinin verdiği rapor doğrultusunda South Yorkshire polisi kadını durdurdu. 15 dakika boyunca 'terör eylemi' suçlamasıyla sorgulanan kadının ödüllü bir sanat kitabını okuduğu ortaya çıktı. Kısa öyküler, şiirler, şarkılar, karikatürler ve fotoğraflardan oluşan kitap, Suriyeli sanatçılar ve ülke sanatı üzerineydi.

'ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞIYORUM'

Leeds kentinde yaşayan Faizah Shaheen olayla ilgili şunları anlattı: "Tamamen masumdum, suçlu gibi hissettim" sözleriyle yaşadığı şoku anlattı: "Pasaport kontrolünde polisi gördüm, sadece kontrolden geçmek istiyordum ancak iki polis memuru beni aldı. Benden pasaportumu tekrar göstermemi istediler. Ben 'Neler olduğunu' sordum, okuduğum kitap nedeniyle terörizm soruları sordular. Çok sinirlenmeye ve üzülmeye başladım. Nasıl olur da okuduğum bir kitabın beni şüpheli haline getirdiğini anlamıyordum. Onlara 'Bu doğru veya kabul edilebilir değil' dedim. Çocuklar için çalıştığımı söyledim. İronik olan, anti-radikalizm benim işimin bir parçası ve genç insanların psikolojik sorunları ve radikalizm riskiyle uğraşıyorum."

KİTAP FESTİVALİNDE ALMIŞ

Kadın, hem polis hem de Thamson Havayolları'nı şikayet etmeye hazırlanıyor. Havayolu şirketi, skandalın anlaşılmasından sonra apar topar Faizah Shaheen'den özür diledi. Shaheen, İngiltere PEN ödülü sahibi kitabı bir tavsiye üzerine Bradford'daki kitap festivalinden geçen mayıs ayında satın almış.