Genco Erkal: Camilerdeki hareketliliği endişe verici buluyorum

Tiyatronun usta isimlerinden Genco Erkal 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimine yönelik "Bundan sonraki gelişmeleri endişeyle bekliyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından "yaşadığım darbeler koleksiyonuna bir yenisi daha eklendi" diyen Genco Erkal, gelişmeleri endişeyle beklediğini söyledi.

Cumhuriyet'ten Ceren Çıplak' konuşan Erkal, "Atlattık çok şükür. Herkese geçmiş olsun. Bildiğim darbelerden en çok Talat Aydemir kalkışmasını hatırlattı bana. O dönem Ankara turnesinde 'Aslan Asker Şvayk' adlı oyunu oynuyorduk. Bütün gece boyunca tanklar, uçaklar, radyodan mesajlar sürdü. Saman alevi gibi söndü gitti sabaha karşı. Bu da biraz öyle oldu. Özellikleri vardı gece yaşananların. Çarpıcı değişik özellikler arasında şunları sayabilirim. İlk kez yöneticiler halkı sokağa çıkmaya çağırdı. Bu nedenle de ölümlere neden oldu" diye konuştu.

'BÜYÜK BİR BADİRE ATLATTIK'

"İktidarın din ağırlıklı özelliği, darbe karşıtı mücadeleye camilerin de katılmasını sağladı" diyen usta oyuncu bunun bir olduğuna dikkat çekerek şunları anlattı: "Çeşitli semtlerde gece boyunca camilerden sala verildi. Cihat çağrıları yapıldı. Cuntacıların da dini misyon taşımaları da bu konuda itici güç oldu diyebiliriz. Ne yazık ki ülkemizde dini referanslar gittikçe daha etkili oluyor. Camilerdeki bu hareketliliği endişe verici buluyorum. Laik bir cumhuriyette hem iktidarın hem karşıtı olan cuntanın dini kimlikleri nasıl bir ülkede yaşadığımız ve yakın gelecekte daha neler yaşayacağımız konusunda alarm veriyor. Büyük bir badire atlattık gene. Ordu içinde, gücünün ne olduğu tam olarak bilinmeyen gizli cunta bu olay sayesinde deşifre oldu. Sürdürülecek soruşturmalar sonunda gerçek boyutu iyice ortaya çıkacak. Bir temizlik olacak. Bu da az bir şey değil. Artık bu ülkede darbe filan olmaz diyorduk ama burası Türkiye. Sürprizler ülkesi, bakalım daha neler yaşayacağız."

'KİMSENİN GIKI ÇIKMIYOR'

Yaşanılanları "çılgınlık" olarak niteleyen Genco Erkal, "Türkiye çıldırmış. Müthiş bir arayış var ama her yer tıkalı. Birtakım insanlar tepede durmuşlar, her şeyi bize dikte ediyorlar ve kimsenin gıkı çıkmıyor. Güçlü muhalefet yok. En tepemizdeki isim, Başkanlık ilan edilmiş gibi davranıyor, 'ben yaptım, oldu, yasalar arkamdan gelir' diyor. Bu resmen sivil bir darbedir. Hatta darbe ötesi bir şeydir. Dünyanın hiçbir demokrasi ülkesinde bu olabilir mi? En baştaki isim, kanunlara, yasalara en saygılı olması gereken kişi ‘ben yaptım böyle olacak’ diyor. Kimsenin de gıkı çıkmıyor. O kadar yargıç var öyle teslim olmuş haldeki herkes... 23 Nisan, terör olayları nedeniyle iptal edildi fakat iktidarın bir gövde gösterisi olan köprü açılışında millet çıkıyor göbek atıyor. Bir gün evvel Atatürk Havalimanı’nda patlama olmuş ertesi gün neler yapılıyor. Sağlıklı bir toplum değiliz. Senin cenazen benim cenzem, senin başarın benim başarım. Tamamen bölünmüşüz, birleşen bir şey yok. Suudi Arabistan kralı öldüğü zaman yas ilan edildi, tiyatrolar kapandı sonra bu Suudi prenslerinin Bodrum kıyılarına kiralık mankenlerle gelmişler, vur patlasın çal oynasın..." dedi.