Victor Jara'nın katili 28 milyon dolar ödeyecek

Devrimci sanatçı Victor Jacra'nın katili olduğu düşünülen eski asker ABD'de yargılandığı davada 28 milyon dolar ödemeye mahkum oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şilili müzisyen Victor Jara’nın 1973 yılında darbe sırasında işkenceyle öldürülmesiyle ilgili davada, Jara’yı öldürmekle suçlanan eski asker suçlu bulundu.

Sputnik'in haberine göre 27 Haziran'da Orlando’da düzenlenen duruşmada, darbe sırasında binlerce kişiyle beraber Santiago Stadyumu’nda işkence gören Jara’nın ölüm emrini verdiği belirtilen Şilili eski teğmen Pedro Pablo Barrientos Nunez’in, Jara’nın ailesine 28 milyon dolar ödemesine karar verildi.

Cunta rejiminin sona ermesinin ardından ABD’ye kaçan Nunez’in Şili’ye iade edilebileceği ve ülkede CIA destekli darbeyle bağlantılı olarak cinayetten yargılanabileceği belirtiliyor. Davada, Santiago’daki stadyumda onlarca kişiyi katleden 11 eski asker daha yargılanıyor.

'YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMZ ŞEY GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ'

Duruşmaya katılan Victor Jara’nın 88 yaşındaki dul eşi Joan Jara Turner da, ABD’de yabancı bir savaş suçlusuna yönelik en büyük insan hakları zaferlerinden biri olarak görülen kararı sevinçle karşıladı. Karar sonrası gözyaşlarını tutamayan Turner, “40 yıldan uzun süredir Victor için yapmaya çalıştığımız şey açısından çok mutluyum ve şimdi bu gerçeğe dönüştü” dedi. Turner, kararın Şili darbesinde hayatını kaybeden binlerce kişinin ailesi için de önemli bir zafer olduğunu belirtti.

BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Şili’de 11 Eylül 1973’te solcu Devlet Başkanı Salvador Allende yönetimine karşı düzenlenen CIA destekli darbede, General Augusto Pinochet öncülüğündeki askerler binlerce solcu ve sosyalisti katletmişti. Darbe sonucu 3 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.