Hava kirliliğinden her yıl 270 bin kişi ölüyor

Dünya Bankası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde hava kirliliğinin alarm verici boyutlara ulaştığını duyurdu. Kuruma göre, bu bölgelerin hava kirliliği güvenli kabul edilen seviyeyi 10 kat aştı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Bankası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da hava kirliliği nedeniyle her yıl 270 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurumun yayımladığı raporda, bu bölgelerin en büyük kentlerindeki hava kirliliğinin Güney Asya'dan sonra en yüksek orana sahip olduğu belirtildi.

Hava kirliliğinde güvenli kabul edilen seviyenin 10 kat aşıldığı belirtilen raporda, bu durumun bölgede yüzde 2'lik bir ekonomik kayba yol açtığı ifade edildi. Raporda, bölge ülkelerine daha katı emisyon standartları uygulama, atık yönetimini iyileştirme ve temiz ulaşım seçenekleri oluşturma çağrısı yapıldı.

Dünya Bankası'nın Ortadoğu-Kuzey Afrika bölge temsilcisi Ferid Belhaj, rapora ilişkin "Kirli gökyüzü ve denizler, bu bölgedeki milyonlarca insanın sağlığını, sosyal ve ekonomik refahını azaltıyor. Ülkelerin daha yeşil, sürdürülebilir ekonomik büyüme yolunu tercih etme olanağı var" açıklaması yaptı. Kurumun "sürdürülebilir kalkınma" yöneticisi Ayat Soliman ise "Bölgede ticaret, turizm ve sanayinin etkili olduğu bölgelerde temiz alanların azaldığını" açıkladı. 

KÖRFEZ ÜLKELERİ TAAHHÜT VERMİŞTİ

Dünya Bankası'na göre, bölgede iklim kriziyle birlikte artan aşırı sıcaklık, kuraklık ve göçün yanı sıra fosil yakıt tüketimi, çatışmalar ve tarım alanındaki yanlış politikalar, hava kirliliğinde temel nedenler arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, geçen yıl düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) iklim konferansında 2060'a kadar karbon emisyonlarını sona erdirme taahhüdünde bulunmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)