Hatay’ın depremzede sporcuları şampiyonluk için destek bekliyor

Depremzede wushu sporcusu Ferit Hortum ve antrenörü Ahmet Yüce, Hatay’dan 24 sporcunun 23-24 Eylül’de İzmir’deki Türkiye turnuvasına katılabilmesi için maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Ferit Hortum, kaldığı köy evinin bahçesinde antreman yapıyor.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’da yaşayan 16 yaşındaki Ferit Hortum, 2021 yılından beri Çin savunma sanatı wushu sporu yapıyordu. Hortum, wushu sporu hocası Ahmet Yüce’nin Saraykent Mahallesi’nde bulunan spor akademisinde uzun bir süre ders aldı.

6 Şubat depremlerinde evi ağır hasar alan Hortum, ailesiyle birlikte Altınözü ilçesindeki sınır köyü Keskincik’e yerleşti. Depremin yarattığı yıkım ve spordan ayrı kalmak Hortum’u çok etkiledi. Lenfoma kanseri olan Hortum için wushu sadece bir spor değil, hayatının önemli bir parçası…

Spor yapmadıkça gerilediğini ve psikolojisinin olumsuz etkilendiğini gören Hortum, Keskincik köyünde bahçesine kum torbası koydu, zeytinliklerin arasında koştu ve üç ay sonra ara vermek zorunda kaldığı antrenmanlarına geri döndü.

Hortum şimdilerde 23-24 Eylül’de İzmir’de düzenlenecek Türkiye turnuvasına katılmak için çalışıyor. Turnuvaya 24 depremzede sporcu arkadaşı ile gitmek istiyor ancak bunun için maddi desteğe ihtiyaçları var. Hortum ve antrenörü Ahmet Yüce, Hatay’a madalya getirmek istediklerini belirterek ilgili kurumlara ve kişilere destek çağrısı yapıyor.

BALKAN ŞAMPİYONASI’NA TEK BAŞINA GİTTİ

Türkiye Şampiyonası'nda bir birincilik, üç ikinciliği olan Ferit Hortum’un; depremden sonra ilk turnuvası Balkan Şampiyonası oldu. Hortum, ağustos ayında Balkan Şampiyonası’na maddi sıkıntılardan dolayı tek başına gitmek zorunda kaldı, hocası Ahmet Yüce ona eşlik edemedi.

Depremden önce beraber aynı spor akademisinde çalıştığı arkadaşlarının deprem nedeniyle dört bir yana dağıldığını anlatan Hortum, yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı: “Arkadaşlarımın kimisi AFAD konteyner kentte kalıyor, kimisi benim gibi köyde kalıyor. Yani herkes dağıldı. Bu spor için yıllardır emek veriyorum. 6 yıldır bu sporu yapan arkadaşım var. Süreklilik olmazsa hem vücut hem de güç olarak geriliyoruz. Geçen sene Balkan Şampiyonu oldum, bu sene de olabilirdim ama ortam yok, çalışma yapamadım. Maddi destek yok. Bu sene tek başıma gittim, hocam bile gelemedi. Bunlar motivasyon açısından önemli. Ben ve benim gibi arkadaşlarım devletten, kurumlardan destek bekliyoruz. Deprem bölgesinden Türkiye’ye şampiyonluk getirmek istiyoruz.”

Ferit Hortum ve antrenörü Ahmet Yüce

‘KONTEYNER KENTLERE SPOR SALONU YAPILMALI’

Ferit Hortum’un wuhu hocası Ahmet Yüce, depremden önce de kendilerine destek verilmediğini, kendi cebinden ya da sponsor bularak turnuvalara katıldıklarını, depremden sonra ise hiçbir destek bulamadıklarını belirtti. Hatay’da şu an 30 antrenör olduğunu, her konteyner kentte de en az bin ailenin kaldığını söyleyen Yüce, “Benim kaldığım konteyner kentte dahi onlarca öğrenci var. Devlet her konteyner kente spor alanı yapıp, burada bulunan antrenörleri atayabilir. Konteyner kentlerde onlarca çocuk, genç var. Bu gençler sosyal alan istiyor. Onları da spora kazandırırız. Ferit 2 yıldır emek veriyor, 6 yıl uğraşan öğrencim var. Yazık değil mi bu sporculara? Hatay Valiliği’ne de bu talebi ilettim ama ses yok. Onların başarısı Türkiye’nin başarısıdır aynı zamanda” şeklinde konuştu.

Yüce, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın Hatayspor’a verdiği desteği wushu sporuna vermediğini, belediyeden talep etmelerine rağmen turnuvalara gitmek için otobüs dahi tahsis edilmediğini kaydetti. Ne Türkiye Wushu Kung fu Federasyonu’ndan ne de Gençlik Spor Hatay İl Müdürlüğü’nden maddi bir destek görmediklerinin altını çizen Yüce, “Her il alıyor normalde. Bize de verilmesi gerekir ama bize her zaman ‘bütçe yok’ deniliyor. Mart ayında gittiğimiz okul sporlarının harcırahları daha geçen hafta yattı, siz düşünün artık. Depremden önce çoğu çocuğun masrafını ben karşılıyordum, bazen sponsor buluyorduk, bazen herkes kendi imkânıyla gidiyordu. Bir şekilde gidiyorduk. Ama şimdi durumlar farklı, deprem sonrası kimsenin bir şeyi kalmadı. Her şey çok pahalı. WhatsApp grubumuz var, 25 öğrenciye buradan birebir temas etmeye çalışıyorum” dedi.

ÇADIRDAN, BARAKADAN TURNUVALARA…

Öğrencilerine çok güvenen Yüce, biraz destekle çok iyi dereceleri kazanılacağına inanıyor. Depremden hemen sonra 5-17 Mart’ta Antalya’ya Türkiye Şampiyonası’na öğrencilerin çadırdan, barakadan çıkıp gittiğini, bu şartlara rağmen madalyalarla dönmeyi de başardıklarını vurguladı. Yüce, şu çağrıyı yaptı: “Ağustos ayında Balkan Şampiyonası’na Ferit yalnız gitti. Her öğrenci için 2 bin TL akreditasyon istendi, ödeyemedik. 23-24 Eylül’de İzmir’de Wushu Kung Fu Türkiye İller Şampiyonası var. 24 sporcu ile gideceğiz. Hiçbir gelir ve imkânımız yok. Desteğe ihtiyacımız var. Buradan yetkili kurumlara sesleniyorum, bu gençler spor yapmak istiyor, Türkiye’nin adını uluslararası arenada duyurmak istiyor. Hatay için, gençlerin emeklerinin boşa gitmemesi için destek bekliyoruz.”