Hatay’da restorasyon tartışması

AK Parti Hatay İl Başkanı Yeşildal, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce ihaleye çıkıp restorasyonunu yaptığı binaların yeniden ihaleye açıldığını iddia etti. CHP ise iddiaları reddetti.

CHP milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri ile meclis üyelerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, ilçe belediye başkanları ve partililerle geçtiğimiz cumartesi günü, CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye binası önünde basın açıklaması yaparak, belediyenin daha önce ihaleye açıp restorasyonunu yaptığı 7 binayla ilgili aynı süreci yeniden başlattığını iddia etti.

Dün CHP milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri ile meclis üyelerinin katılımıyla yapılan basın açıklamasında, iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

‘RESTORASYONU YAPILMIŞ YERİN RESTORASYON İHALESİ YAPILIYOR’

Son bir haftadır Hatay’da restorasyon iddiaları gündemde. Konuya ilişkin ilk iddia ve açıklama AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal’dan geldi. Yeşildal, Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce restorasyonu yapılıp bitmiş olan 7 tarihi noktanın yeniden ihaleye açtığını iddia ederek şunları söyledi:

“Restorasyonları yapılmış, bitmiş ve hizmete sunulmuş yerlerle ilgili Kurban Bayramı öncesinde bir ihale süreci yapıldı, bayram ertesinde de yer teslimi yapıldı. Tarihi özelliği olan 7 noktanın restorasyonuyla ilgili ihalesi yapılmış, teklif usulüyle 40 milyon 200 bin lirayla sonuçlanmış ve yer teslimi gerçekleşmiş. İddia çok ciddi arkadaşlar, restorasyonu yapılmış ve bitirilmiş yerin restorasyon ihalesi yapılıyor. Buradan emniyeti, savcıları davet ediyorum.”

‘ŞEHRİN NEFES ALAN YERLERİ SATILDI’

Adem Yeşildal, büyükşehir yönetiminin, şehrin nefes alacağı değerleri toptan satmaya çalıştığını öne sürerek, meclisteki karara muhalefet şerhi koyduklarını aktardı:

“Bu haksız ve hukuksuz karara karşı Cumhur İttifakı olarak meclis ve encümen toplantısında muhalefet şerhi koyduk. İlgililer hakkında görevi ihmal ve kötüye kullanma suçları dâhil suç duyurusu ile yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle bağımsız Türk yargısına müracaatlar yapmaktayız. Şehrin tüm dinamiklerinin karşı çıktığı bu akıl tutulmasına karşı her türlü mücadeleyi vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bu uygulamaya imza atanlardan aziz milletimiz hesap soracaktır."

SUZAN ŞAHİN: İDDİALAR KARA PROPAGANDADIR

Yeşildal'ın iddialarına yanıt dün basın açıklaması ile CHP ve İYİ Parti'den geldi. Millet İttifakı üyeleri, büyükşehir taş bina önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı katılanlar adına CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin okudu.

Yeşildal’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını, algı operasyonu olduğunu belirten Şahin, Yeşildal’ın iddialarının; Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin gayrimenkul satışı planlarına karşı çıkması, halkı yanlış yönlendirmeyi amaçlayan, ‘çamur at izi kalsın' mantığıyla yapılan bir "kara propaganda" olduğunu söyledi.

Şahin, “AKP ve MHP belediye meclis üyelerinin belediye meclisinde halkımızın yararına olan kararlara sürekli ret oyu vererek hizmetleri engelleme çabalarına rağmen büyükşehir belediyemiz kendi öz kaynaklarını yaratmıştır.”

‘HBB BÜTÇE OLUŞTURMAK İÇİN GAYRİMENKUL SATIŞI YAPMIŞTIR’

Şahin, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları ile bazı gayrimenkuller satın alıp, bu gayrimenkulleri değerlendirip kârlı şekilde satma yoluyla; belediyeye bütçe oluşturmak için alım-satım uygulamaları yaptığını ve yapmaya devam edeceğinin altını çizdi. Şahin, şunları söyledi:

"Buradan açıklama yapanlar ve halkımız bilmelidir ki, Hatay Büyükşehir Belediyesi, gayrimenkul satışı yaparak gelir elde eden 30 büyükşehir arasında; AKP'li Gaziantep, Kayseri, Erzurum, Kahramanmaraş gibi belediyelerden sonra 15. sırada yer almaktadır. Bu uygulama 81 ilin tüm il ve ilçe belediyelerinde uygulanan, kanuni çalışmalardır.”

Şahin, belediyeye ait parsellerde restorasyon yapım işinin tamamen Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’ne göre ihale edildiğini, ihale kapsamındaki işler içinde iddia edilen parsellerin hiçbirinin restorasyonunun bulunmadığını vurguladı.