Hatay'da okullar açıldı, veliler kaygılı

Hatay'da bugün anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri okula başladı. Bazı veliler hasarlı binalardan, bazıları toz ve asbestten endişe duyuyor. Toplu taşımanın olmadığı şehirde ulaşım ciddi sorun.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Okula uyum haftası kapsamında Türkiye geneli tüm birinci sınıf ve anaokulu öğrencileri bugün ders başı yaptı. Hatay'da da ilkokul ve anaokulu öğrencileri bu sabah anne ve babalarıyla birlikte okullarına gitti.
Neredeyse tüm okulların yıkıldığı Antakya ve Defne ilçelerinde sağlam kalan iki tane okul bugün açıldı.
Sabah 9.00 gibi Defne ilçesi Sümerler mahallesinde bulunan Cemil Şükrü Çolakoğlu İlköğretim Okulu'nda sabah saatlerinde okulda öğrenci az, öğretmen daha fazlaydı.
Okul Müdürü Talip Hiloğlu, okulun hasarsız olduğu için herhangi bir güçlendirme yapılmadığını, okulunda hiçbir anlamda sorunu olmadığını belirtti.

ÖĞRENCİDEN ÇOK ÖĞRETMEN VARDI

Antakya'daki sağlam okullardan Cemalettin Tınaztepe'nin önünden ise sürekli iş makinelerinin geçtiği okulun çevresi çok tozlu.
Saat sabah 10.00 civarında bahçe öğretmen doluyken, sadece 4 öğrenci vardı. Saat 10.00'dan sonra öğrenciler, velilerle gelmeye başladı. Okul bahçesinden öğrencilerin çoğu çadırda kalmasına rağmen en temiz ve güzel kıyafetlerini giyip okulunun yolunu tuttu. Geçen sene anaokulunu bitirip bu sene birinci sınıfa başlayan kızını okula getiren Sündüz Yıldırım, binanın durumunu, güçlendirmeden geçip geçmediğini bilmediği için endişesi olduğunu söyledi.
Hala depremlerin devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Çocuklar küçük, olası bir depremde çok panikleyecekler, zaten korktu hepsi. Nasıl olacak bilmiyorum" dedi.

Cemalettin Tınaztepe'nin önü. Veliler toz ve asbestten kaygı duyuyor.

 

'KIZIM OKULA GİTMEK İSTEMEDİ'

Nuriye Aslan, kızının depremde çok korktuğunu, okula da gelmek istemediğini, zorla getirdiğini söyledi. Bina durumunu bilmediğini ama eğer güvenli olmasa okulun açılmayacağını düşünen Aslan, "Beni asıl düşündüren hava. Çok tozlu her yer. Bu çocuklar bu tozun içinde ne yapacak" diye konuştu.
Öğle saatlerine doğru Cemil Şükrü Çolakoğlu okulu sabahın aksine çok kalabalıktı; veliler, öğrenciler, öğretmenler... Bu kalabalığın nedenlerinden biri de birleştirilmiş okullar. Defne'de yıkılan ilköğretim okullarından Mehmet Rende ve Mustafa Kemal Akbay'ın öğrencileri Cemil Şükrü Okulu'na kaydırıldı.
Adını vermek istemeyen bir veli okulun sağlamlığından çok emin ama etrafındaki hasarlı binaların hala yıkılmamasından dolayı kaygılı. Okul birleştirmeleri nedeniyle sınıfların kalabalık olacağını söyleyen veli, "Nasıl olacak bilmiyoruz" dedi.
Defne Dursunlu Mahallesi'nde çadırda kalan Semire Açıkgöz'ü eşi, işe gitmeden kızıyla birlikte okula bıraktı. Otobüs, vasıta olmadığı için Dursunlu'ya dönemediğini belirten Açıkgöz, "Hadi bugün idare ettim her gün nasıl geleceğim, akşama kadar burada mı kalacağım" diye konuştu.



'BU ÇOCUKLAR OKULA NASIL GİDECEK?'

Velilerin kendi arasında konuştuğu bir başka konu da servis sorunu. Kentte neredeyse toplu taşıma hiç yok. Okulların birleştirilmesinden dolayı birçok öğrenci konteynerine, çadırına, evine uzak okulun öğrencisi oldu. Veliler anaokulu ve ilkokul birinci sınıf çocuklarını okula nasıl götüreceğini kara kara düşünüyor.

EĞİTİM-SEN HATAY: OKULLAR HİÇBİR HAZIRLIK YAPILMADAN AÇILDI

Bu arada Eğitim-Sen Hatay Şubesi, kentteki eğitim sorunlarına dair basın açıklaması yaptı. Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi önünde saat 16.00'da yapılan açıklamaya, öğrenci velileri ve öğrenciler de katıldı. Sık sık "Hatay afet bölgesi ilan edilsin", "Okulları boşalt eğitimi başlat" "Ma rihna nihna hon" (Gitmedik buradayız) sloganları atıldı.
Hatay'da depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Hatay'ın özel afet bölgesi ilan edilmediğini söyleyen Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, bölge halkının da kamu emekçilerinin de kaderine terk edildiğini belirtti.

Okulların açılacağı tarih aylar öncesinden belli olmasına rağmen, eğitim öğretim ilgili yeterli hazırlıklar yapılmadığını kaydeden Traş, "Öğrencilerimizin hangi okulda eğitim göreceği, okula nasıl gideceği, okulların hasar durumları, eğitim emekçilerinin barınmaları ile ilgili belirsizlikler hepimizin kaygılarını artırmaktadır" diye konuştu.



ÖĞRETMENLER MUHATAP BULAMADI

Öğretmenlerin aylar öncesinden konteyner talep etmelerine rağmen hala bu talebin gerçekleşmediğini söyleyen Traş, birçok meslektaşının çocukları ile beraber zor durumda kaldığına ve muhatap bulamadığına dikkat çekti.

OKULDAN KOPMALAR YAŞANABİLİR

Artan enflasyon ve zamlardan dolayı halkın alım gücünün gittikçe düştüğünü, yoksullaşmanın arttığını kaydeden Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, şöyle konuştu: "Geçen yıl akaryakıt fiyatları bu kadar pahalı değilken kısa mesafe servis ücretleri 500-600 TL civarındaydı. Bu yıl hem servis araçlarının sayısının azalması hem de akaryakıt fiyatlarının artmasından dolayı velilerin servis ücretlerini karşılaması olanaksız hale gelmiştir. Ulaşım, kırtasiye, giyim, yemek gibi birçok giderin hem depremden etkilenmiş hem de gün geçtikçe daha da yoksullaşan velilerin sırtına yüklenmesinin öğrencilerin öncelikle okul devam etmelerini zorlaştıracağı ve sonrasında bu devamsızlıkların okul terkine dönüşeceği aşikârdır."

Traş, resmi kurumların, okul binalarını boşaltmasını, Hatay'ın özel afet bölgesi ilan edilmesini, öğrenci ve eğitim emekçilerinin ulaşımlarının ücretsiz karşılanmasını ve öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesini talep etti.