Hatay'da kadınlara 'emre itaatsizlik'ten ceza

Hatay'da İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını protesto için eylem yapan kadınlara 'emre itaatsizlik' gerekçesiyle para cezası kesildi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından kadınlar dört bir yanda sokağa çıkarak, eylem yaptı. Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu da 27 Mart 2021'de Antakya Köprübaşında ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ sloganıyla basın açıklaması yaptı. Eylemden aylar sonra o gün eyleme katılan platform üyesi iki kadına ‘emre itaat etmemek’ gerekçesiyle 427 TL para cezası kesildi. 

Para cezası kesilen platform üyesi kadınlardan Özlem Mansuroğlu, 27 Mart’ta Türkiye’nin her tarafında kadınların yaptığı eylemi Hatay’da da yaptıklarını belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz demek için Köprübaşı’nda her zaman açıklama yaptığımız yerde açıklamamızı yaptık. Açıklamadan sonra Saray Caddesi’nde topluca yürüyerek sendikaya geçtik. Emniyet orada müdahale ederek, burada yürüyüş yapamayacağımızı söyledi. Biz de sendikaya gidiyoruz dedik. Topluca yürüyerek, sendikaya gitmemizi ‘emre itaatsizlik’ kabul etmişler. Ceza kesilmiş, birkaç gün önce tebliğ edildi. Şu an tebliğ edilen iki kişiyiz. Başka arkadaşlara da geleceğini düşünüyoruz” dedi. 

'BİZ KADINLAR EMRE İTAAT ETMİYORUZ'

Perşembe günü Hatay Adalet Sarayı önünde kesilen para cezasına basın açıklaması yaparak itiraz edeceklerini vurgulayan Mansuroğlu, şöyle konuştu: “Bu kararı tabiî ki bireysel ele almıyoruz. İstanbul Sözleşmesi için sokağa indiğimiz bir güne ceza kesilmesi, kararın kadın mücadelesini hedef aldığını açıkça göstermektedir. Evet; kadınlar emre itaat etmiyoruz, biz kadınlar boyun eğmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden de sokakta eylem yapmaktan da vazgeçmiyoruz. Bu cezalar biz kadınları hak arama mücadelesine engel olamaz. Tüm kadınları 9 Eylül Perşembe günü sesimize ses olmaya davet ediyoruz.”

Geçtiğimiz aylarda Mersin Kadın Platformu’na da toplamda 100 bin TL bulan idari para cezası kesildi. Mersinli kadınlar karara itiraz edip, “Kadın mücadelesi engellenemez, cezalandırılamaz” demişti.