Hatay'da imar affı kapsamındaki Özerli'de yıkım başladı

Hatay’ın Dörtyol ilçesi Özerli Mahallesi’nde 72 evin, dere yatağında olduğu gerekçesiyle yıkımına başlandı. Gidecek yerleri olmadığını söyleyen mahalleli kendilerine kalacak yer verilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay Dörtyol ilçesi Özerli Mahallesi’nde 30 yıl boyunca ecrimisil vergisi ödeyen (Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkı) ve yapı kayıt belgesi olan 72 hane, 250 kişinin evlerinin yıkımına bugün başlandı. Sabah saatlerinde mahalleye giriş kapatılırken mahalle sakinlerine destek olmaya gidenler mahalleye alınmak istenmedi. 11.00 sularında mahallenin elektriği kesildi, yıkım için dozerler girdi. Evlerini yıktırmak istemeyen Özerliler ve yıkım için gelen ekipler arasında gerginlik sürüyor.

‘DAVA SONUÇLANMADAN YIKIMA GELDİLER’

10 yıldır mahallede yaşayan Volkan Eldem, evlerinin dere yatağında olduğu gerekçesiyle yıkılmak istendiğini belirtti. Kendisine kâğıt gelmediğini ama 3 ay önce komşularına evlerin boşaltılması için kâğıt geldiğini söyleyen Eldem, mahalle sakinleri olarak dava açtıklarını, davanın henüz sonuçlanmadan yıkımın başladığını ifade etti.

‘MADEM YIKILACAKTI NEDEN ÖDEME YAPTIK’

Evleri için devlete vergi ödediklerini, yapı belgeleri olduğunu, yakın zamanda imar barışı için de ödeme yaptıklarını aktaran Eldem, “Biz evlerin yıkılacağını hiç düşünmedik. Harç, vergi, tüm ödemeleri yaptık. Hatta imar barışı da olunca evleri iyice güçlendirdik. Madem yıkılacaktı neden niye bu ödemeleri yaptık” dedi.

‘ÇIKMAMIZ GEREKİYORSA BİZE YER GÖSTERSİNLER’

Kendi evinin dere yatağından 500 metre uzaklıkta olduğuna, hiçbir zaman mahallelinin dere yatağından dolayı bir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Eldem, şöyle konuştu: “Kurumuş dere yatağı. Yağmur yağdığında hiçbir zaman evimizi sel basmadı. İlla da çıkmamız gerekiyorsa bize yer göstersinler. Çıkın demekle olmuyor. Derdimizi anlatmaya Kaymakam’a gittik bizimle önce görüşmek istemedi. Sonra 10 dakika görüştük. Bizi ciddiye almadı. ‘Dere yatağı çıkacaksınız’ dedi. Tamam, çıkalım da nereye gidelim.”

İMAR BARIŞI NEDİR?

Milyonlarca konutun imar ve iskân sorununu çözebilmek amaçlı yapı kayıt belgesinin verilmesine imar barışı deniliyor. E-devlet üzerinden gerçekleştirilen başvurular ile beraber, yeterlik kriterleri taşıyan yapı ve konutlar kayıt belgesini elde etti. Böylece yasal olmayan pek çok farklı yapı yasal bir şekilde oturum hakkı kazandı.