Hatay'da deprem fırtınası: 6.4, 5.8, 5.2, 5.2

Hatay'ın Defne ilçesinde AFAD verilerine göre 6.4, üç dakika sonra ise Samandağ'da 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Daha sonra sırasıyla 4.5, 5.2 ve 5.2 büyüklüğünde depremler oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'ın Defne ilçesinde saat 20.04'te 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem bölgede şiddetli şekilde hissedildi. AFAD depremin 16 kilometre, Kandilli ise 7.7 km derinlikte olduğunu açıkladı. 

Bu depremden üç dakika sonra saat 20:07'de ise bu kez Samandağ'da, AFAD verilerine göre 5.8 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.6 olarak açıkladı. Depremin 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtildi.  

AFAD verilerine göre daha sonra Samanda merkezli sırasıyla 4.5, 5.2 ve 5.2 büyüklüğünde depremler yaşandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremlerde 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Kentte ağır hasarlı binaların yıkıldığı yönünde ihbarlar alınırken, devriye görevinde bulunan ekipler, vatandaşları binaların çevresinden uzaklaşmaları konusunda sürekli uyarılarda bulundu. 

'20 ARTÇI YAŞANDI'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bağımsız bir deprem meydana geldiğini, sonrasında yaklaşık 20 artçı deprem yaşandığını bildirdi. Oktay, "Şu ana kadar 28 ihbar mevcut biz de her ihbarı tek tek değerlendiriyoruz. Hastanelerimize getirilen 8 yaralımız var” dedi.  

Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor." dedi.

LÜTFÜ SAVAŞ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, canlı yayında, deprem sonucu yıkılan binaların ve enkaz altında kalanların olduğunu söyledi. NTV yayınına bağlanan Savaş, “Samandağ’ın belli köyleri, Antakya, Defne ve Altınözü’nde bazı binalarımız yıkılmış durumda” diyerek, enkaz altından mesajlar aldıklarını belirtti.

BÜYÜKŞEHİR'İN BİR BİNASI YIKILDI

Edinilen bilgiye göre Hatay Samandağ merkezli yeni depremde ağır hasarlı binalarda yıkım yaşandı. Hatay Valiliği binası ile Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bir binasının da depremde ağır hasar aldığı belirtildi.

ÇOK SAYIDA AMBULANS SEVK EDİLDİ

Kentte bulunan Gazete Duvar muhabiri Ferhat Yaşar deprem anını ve sonrasını şöyle anlattı: "Deprem olduğu sırada Hatay merkezdeki Sevgi Parkı'ndaki çadırlarda oturan çok sayıda insan dışarıya koştu. Sarsıntıyla birlikte çok sayıda binadan toz bulutları yükseldi. Şehir merkezine çok sayıda ambulans sevk edildi. Uğur Uğur Mumcu Caddesi'nde bulunan alt geçit de depremden hasar gördü. Atatürk Caddesi'nden ise çok sayıda ambulans geçti. Caddenin yanında bulunan bir bina yan yattı. Binanın yanındaki yollarda güvenlik önlemi alındı."

CHP'Lİ TAŞÇIER: AYAKTA DURMAKTA ZORLANDIK

Bu arada CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, depreme Hatay merkezde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi’nde yakalandıklarını belirterek, “11 milletvekili koordinasyon merkezindeydik. Depremle birlikte ışıklar kesildi. Ayakta durmakta zorlandık. 40 saniye kadar sürdü. Bazı binaların yıkıldığı haberleri geliyor. Şu an çok fazla ambulans geçişi var” dedi.  

HALUK LEVENT: ŞU ANA KADAR GELEN BİLGİ, 5 HASARLI BİNA YIKILDI

AHBAP Başkanı Haluk Levent, deprem fırtınasının ardından yaptığı paylaşımlarda, durumu şöyle anlattı: “Çok fena sallandık dostlar !

Offff çok bina gitti çok çok

Şu ana kadar bana gelen haber 5 hasarlı bina yıkıldığı yönünde. Bu sadece Samandağ mevkinde. Burdan bilgilendireceğim daha sonra.

Her yerde ambulans sesleri. Yaralıların Allah yardımcısı olsun.”

 

SURİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Afrin, Azez, Cerablus, Bab ve Tel Abyad yerleşimleri başta olmak üzere ülke genelinde de hissedildi. depremlerin ardından halk sokaklara döküldü.

OKTAY: HASARLI BİNALARDAN UZUN DURUN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaptığı açıklamada, "Hatay merkezli depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından bugün saat 21.51’de yaptığı açıklamada; "Şu ana kadar 28 ihbar mevcut biz de her ihbarı tek tek değerlendiriyoruz. Hastanelerimize getirilen 8 yaralımız var” dedi.

Karaçay Barajı ile ilgili ortaya çıkan söylenti üzerine harekete geçtiklerini belirten Oktay, "Şu an itibarıyla alınan bilgiler çerçevesinde herhangi bir risk olmadığını görmüş bulunuyoruz" bilgisini paylaştı.

Oktay, bölgede hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulunarak, şunları söyledi:

"Vatandaşlardan gerek eşya almak için gerek herhangi bir şey kontrol etmek için hasarlı binalarına girmemelerini özellikle rica ediyoruz. Lütfen girmeyin. Kendi sağlığınızı düşünün, yakınlarınızı, milletimizi düşünün. Mala gelenin hepsi gelir ama cana gelmesin. Biz burada tüm gelişmeleri yine bakanlarımız, tüm kurumlarımızdan arkadaşlarımız ve tüm ekiplerimizle birlikte yakından taklip ediyoruz. Panik yapacağımız bir durum yok. Kontrolümüz altında. Yeteri kadar ekipmanımız, elemanımız, arama kurtarma personelimiz, iş makinelerimiz ve tüm görevlilerimiz sahada. Herhangi bir sorun olursa en yakındaki güvenlik görevlimize ve AFAD personelimize durumu iletirlerse anında yardımcı olunacaktır."

'UZUN SÜRDÜ, HERKES PANİKLE DIŞARIYA ÇIKTI' 

Halk TV programcısı Sorel Dağıstanlı depreme Hatay’ın Arsuz ilçesinde yakalandı. Halk TV ekranlarında yayınlanan “Söylemezsem Olmaz” programına bağlanan Dağıstanlı deprem anını şu sözlerle anlattı: "Çok ciddi şekilde sallandık. 6.4 olduğu açıklandı. Tek katlı bir bina içindeydik, oturuyorduk. Önce küçük sarsıntı oldu. Panik çıktı. Herkes üst üste panikle çıktı. Uzun sürdü. Dışarı çıktığımda arabalar zıplıyordu. Şu an yolda bir kaza var. İskenderun Arsuz yolunda ağır yaralılar var. 2 kişi ağır yaralı. Araba yayaya çarpmış ve şarampole yuvarlanmış. Arabalar, ambulanslar gidiyor. Siren çalarak giden araçlar var. Hasarlı binalara zarar vermiş olabilir bu deprem."

'YENİ YIKILAN BİNALAR OLMUŞTUR'

Depreme Habertürk canlı yayında yakalanan Mehmet Akif Ersoy şu ifadeleri kullandı:

"Bulunduğumuz yerde korkunç bir deprem oldu. Bütün kameralarımız devrildi. Işıklarımız devrildi. Yerde durmakta zorluk çektik. Üçümüz birbirimize tutunarak yayın yapabildik. Hepimiz birbirimize tutunarak ayakta durmaya çalıştık. Muhtemelen Hatay'da şu an yeni yıkılan binalar olmuştur."

'ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR'

Habertürk yayınında depreme yakalanan muhabir Ceylan Sever de deprem anında elektriklerin kesildiğini aktardı.

Sever mikrofon uzattığı depremzedelerin sarsıntıya büyük çoğunlukla evlerinde yakaladığını söyledi

Depremzedeler yıkılan evlerin olduğunu ve enkaz altında kalanların bulunduğunu belirtti.

HASTANELER TAHLİYE EDİLİYOR

Antakya'da Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi'nin depremler nedeniyle tedbir amaçlı tahliye edildiği duyuruldu. 

SAMANDAĞ’DAKİ İKİ HASTANE DE BOŞALTILIYOR, ÇADIRLAR KURULUYOR

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Esin Tuncay, Samandağ’daki görevli hekimlerden hastanelerin durumuna dair aldıkları bilgileri paylaştı. Samandağ Devlet Hastanesi’nde tam anlamıyla bir çökmenin meydana gelmediğini belirten Tuncay, "Samandağ Devlet Hastanesi'nde herhangi bir çökme yok ama yoğun bakımın ardından acil de dahil bütün hastane boşaltılıyor şu anda. Samandağ’daki Deniz Hastanesi de boşaltılmaya başlandı ama her ikisinde de büyük bir hasar gözükmüyor. Tedbir amaçlı boşaltılıp dışarıya çadır kuruluyor. Çalışanlar çadır kurup hastaları buraya almaya çalışıyorlar” diye konuştu.

‘MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTE HASTANESİ’NDEKİ HASTALAR ADANA’YA SEVK EDİLİYOR’

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kol Sekreteri Sibel Uyan, depremin ardından Hatay’daki sağlık kurumlarının durumuna dair bilgi verdi. Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi’nin tahliye edildiğini ifade eden Uyan, “Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki bütün hastaları Adana’ya gönderiyorlar. Çok hasarlı binalar yıkıldı, oralarda çok kimse oturmuyordu. Yalnız telaştan basit yaralanmalar var” dedi.

NEHİR ÜZERİNDEKİ KÖPRÜ BAĞLANTISINDA HASAR OLUŞTU

Hatay merkezli 3 dakika arayla meydana gelen iki depremde Asi Nehri üzerinde bulunan köprü bağlantısında hasar oluştu. Hatay stadyumu önünde ve Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu sahra hastanesi yolu üzerinde bulunan köprünün bağlantısında yaklaşık 30-40 santimetre açılma meydana geldi. Hastaneden tahliye edilen vatandaşların sahra hastanesi götürüldüğü köprü üzerindeki yolun bir şeridi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Güvenlik görevlileri köprünün iki yanında önlem alarak araçların geçişini kontrollü şekilde tek şeritten sağlıyor. 

VALİ ELBAN: ADANA'DA YIKILAN BİNA OLMADI

Adana Valisi Süleyman Elban, Hatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen depremlerin Adana'da yoğun şekilde hissedildiğini ancak herhangi bir yıkılan bina olmadığını açıkladı. 

GAZİANTEP VALİSİ GÜL: METRUK BİR BİNA ÇÖKTÜ

Gaziantep Valisi Davut Gül, Hatay'daki iki büyük depremin de Gaziantep’te hissedildiğini belirterek, hasarlı binalardan uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Vali Davut Gül, "Hatay’da olan deprem Gaziantep’te hissedildi. An itibariyle metruk bir binada çökme olup, herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Lütfen ağır hasarlı binalardan uzak durunuz. Geçmiş olsun" dedi. 

THY: HATAY'DAKİ TAHLİYE SEFERLERİ DEVAM EDİYOR

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Havalimanı'nda tahliye uçuşlarının devam ettiğini bildirdi. Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Geçmiş olsun Hatay'ım. Deprem sonrasında Hatay Havalimanı pisti tekrar kontrol edildi. Pistte problem olmadığı teyit edildi. Akabinde uçağımız havalimanından emniyetli şekilde kalkışını gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

294 YARALI VAR, 18’İNİN DURUMU AĞIR 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'daki depremlerde yaralanan 294 kişiden 18'inin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Koca Twitter'dan yaptığı paylaşımda " "Hatay’da bu gece yaşadığımız iki depremde 294 yaralımız var. 18’inin durumu maalesef ağır, ilk tıbbi müdahalenin ardından Adana ve Dörtyol’a hava ve kara yoluyla nakilleri yapıldı. Tüm ilçelerimizdeki Sahra Hastaneleri hastalarımız için gerekli hizmeti vermeye aynen devam ediyor" dedi. 

SAMANDAĞ VE NURHAK'TA YENİ DEPREMLER: 4.2, 4.4

AFAD'ın kayıtlarına göre saat 01:56'da Hatay Samandağ'da 4.2 büyüklüğünde, 7 km derinlikte deprem meydana geldi. 

Saat 02:21'de ise Maraş Nurhak 4.4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Depremin derinliği ise 7.67 km olarak açıklandı. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler Hatay Deprem