Hatay halkı: Geç olmadan yardım gönderin

Depremzedelerin sert hava koşullarına rağmen sokaklarda olduğu Hatay’da halk acil ihtiyaçlar için internet ve sosyal medya kanalları üzerinden çağrılar yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem yaşandığında, en büyük yıkımın ortaya çıktığı şehirlerden biri Hatay oldu. Şehrin çoğu ilçesinde, sabaha karşı yaşanan depremden sonra gün boyu yardım bekleyip, karanlık bastırana kadar etrafta iş makinesi ve çadır göremeyen depremzedeler, duruma tepkili. Depremden sonra enkaz çalışmaları ve sokaklardaki insanların ihtiyaçları için yardım ulaşmayan mahallelerden AFAD ve Kızılay’a art arda tepki mesajları geliyor.

TIRLAR SABAH ULAŞACAK

Depremden etkilenen her şehrin ihtiyaçlarını karşılamak üzere AFAD koordinasyonunda birer büyükşehir belediyesinin belirlenmesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hatay'a yardım için görevlendirildi. Belediyenin bugün akşam saatlerinde İstanbul’dan yola çıkan yardım tırının sabahın ilk ışıklarıyla Hatay’daki depremzedelere ulaşması bekleniyor.

‘KADERİMİZE TERK EDİLDİK’

Hatay’da yaşayan inşaat mühendisi Adnan Özçelik, şehrin genelinde büyük mağduriyet yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Ciddi bir AFAD çalışma sıkıntısı var. Yıkılan bina sayısı çok fazla. Ama net bilgi almakta zorlanıyoruz. Telefon ve internet şebekeleri çöktü. Acil aramalar bile yapılamıyor. Sadece mesaj yoluyla haberleşebiliyoruz. Yardım bekleyen o kadar çok insan var ki. Aksaray, Armutlu, Elektrik, Emek, Cumhuriyet mahallelerinde ve Güzelburç beldesinde yıkılan bina çok, enkaz altında kalanlar çok. Kendi imkanlarımızla insanları göçük altından kurtarmaya çalışıyoruz. İtfaiye yok, yardım ekibi yok. Perişan haldeyiz. Maalesef kendi kaderimize terk edilmiş durumdayız.”

'BEKLEYECEK ZAMAN YOK'

Defne Çevre Platformu’ndan Muhsin Nuraydın da sabah saatlerinden itibaren Antakya, Samandağ, Reyhanlı, Kırıkhan ve İskenderun’dan arayıp ulaşmaya çalıştığı yaklaşık 120 kişiden sadece 12’sine ulaşabildiğini söyledi. Nuraydın, “Armutlu, Elektrik, Turunçlu mahallelerine acil yardım lazım. Samandağ dümdüz oldu. Şu an hiçbir yardım, kurtarma faaliyeti yok. Hatay’a giden yollar kapandı, Hatay Havalimanı’nda da pist yarıldı. Bu havalimanının yanlış yere yapıldığını başından beri söylüyorduk. Kurutulmuş gölün üzerine havalimanı yapılırsa yaşanan her felakette yardıma muhtaç kalırız. Daha önce sel felaketinde aşırı yağışlar sırasında havalimanı 4 ay kullanılamamıştı, şimdi depremde de kullanılamıyor. Ankara, Hatay ve İzmir’den AFAD’la koordineli hareket eden özel bir kurtarma ekibi Hatay’a yardım için bölgeye gidiyormuş. Bekleyecek zaman yok” diyerek yardım çağrısı yaptı.

'BU SES ACİLEN DUYULSUN'

Depremin Defne ilçesini yıkıp geçtiğini, bilançonun çok ağır olduğunu söyleyen CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız, “Çok kötü durumdayız” dediği ilçeden yetkili kurumlara şöyle seslendi:

“Armutlu, Elektrik, Cumhuriyet mahalleleri neredeyse tamamen yıkıldı. Defne ilçesinde taş üstünde taş kalmadı. Bölge insana acil yardım gerekiyor. Buradan yükselen ses acilen duyulsun. Aksi halde bu hava koşullarına, bu yokluğa kimse dayanamayacak.”

'BİNALAR KÂĞIT GİBİ YIKILDI'

İskenderun’da yaşayan Eğitim-Sen üyesi öğretmen Ferit Şar, deprem anından itibaren yaşadıklarını anlattı: “Deprem olduğu anda eşim ve kızımla dışarı çıktık, çok hızlı yağmur yağışı vardı ve soğuktu. Deprem ilk vurduğunda bir bina gözümüzün önünde kağıt gibi yıkıldı. İkinci vurduğunda etrafındaki diğer binalar da yıkıldı. Sarsıntı yaklaşık 2 dakika sürdü. Binaların, elektrik tellerinin arasında sıkıştık kaldık, çaresiz uzun süre bekledik. Bölgemizde ölüler, yaralılar, göçüğün altında bekleyenler var. Numune Mahallesi’nde Hacettepe Protez Merkezi’nde bina büyük ölçüde çöktü, çökmeyen 3 kat göçüğün üzerinde duruyor ve birkaç kişi göçük altında kaldı. Sabah saatlerinden beri içerden yardım sesleri geldiği halde elimizde enkaz kaldırabileceğimiz ekipman olmadığı için onlara yardım edemiyoruz. Sürekli artçı depremler oluyor. Binanın tamamı bu insanların üzerine çökerse bu insanlar yardım beklerken ölür diye korkuyoruz. Özellikle Numune Mustafa Kemal mahallelerine acil yardım gelsin.”

'NE ÇADIR VAR NE İŞ MAKİNESİ...'

İskenderun’da göçük altında çok sayıda insan olduğunu, beklenen yardım gelmeyince halkın kendi imkanlarıyla enkaz kazdığını aktaran Ferit Şar, “Burada ne Kızılay var ne AFAD, ne bir yardım duyurusu, ne de ortada gece için bir hazırlık var. Gündüz biraz daha varlıklı ailelerin yaşadıkları sahil bölgesine bir iki iş makinesi gördük. Onların kendi imkanlarıyla getirdiği iş makineleriyle arama kurtarma çalışmaları yapılıyor. Ama onun dışında İskenderun’da durum çok vahim. İlçede sağlam kalan bina sayısı 100’ü geçmez. Mahallelerin tamamında binalar yıkılmış, tam yıkılmayanlar yan yatmış, sağlam denilenlerin de duvarları çatlamış ve yıkılmış durumda. Hastaneler yıkıldı, ayakta kalan binalar ağır hasarlı. Bir minare yıkıldı. Alt geçitler yerlerinden sökülmüş, 15 santimetre civarında çökmüş halde. Araçların bu yollardan geçmesi çok zor” dedi.

‘BEBEKLERLE GECEYİ ATLATABİLELİM’

Bebekler için sıcak su, mama, çocuk yaşlı sokakta kalan herkes için de geceyi geçirebilecekleri sıcak çadırlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şar, “Çadır yok, çocuklu, bebekli ailelerin başlarını sokabileceği hiçbir yer yok ve şu anda soğuktan donuyoruz. İnsanlar artık soğuktan donmamak için hasarlı evlerine girmeye başladılar. Benzin istasyonları sokakta kalanlara arabada klima çalıştırmaları için benzin veriyordu artık o da yok. Bebeğimiz olduğu için bir arabayı bize açtılar, kliması çalışmıyor ama hiç değilse içeri yatırıp üzerine yorgan örttük. Şu an bir umut bekliyoruz. Çok sayıda kişinin sığabildiği büyük çadırlar kurulsun. Yeter ki soğukta kalmayalım, geceyi atlatabilelim” diye konuştu.

Etiketler deprem hatay iskenderun