Hatay Belediye Başkanı Savaş'a tepki: Sorunun kaynağı mülteci değil

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş’ın, 'Suriyeli mültecilerin demografik yapıyı değiştirdiği' açıklamalarına siyasiler ve STK’lardan “sorunların kaynağı mülteciler değil” tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın kentte yaşayan mültecilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacağını açıklamasının ardından, CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Katıldığı bir radyo programında kentte hızla artan Suriyeli nüfusun sosyal ve ekonomik hayatı olumsuz etkilediğini söyleyen Savaş, Suriyelilerin Hataylıların topraklarını satın almaya başladığını, yakın zamanda sınır bölgelerinde toprak sahibi olacaklarını, demografik yapının değiştiğini kaydetti.

Lütfü Savaş'ın Suriyeli sığınmacılara dair açıklamalarına, Hatay'daki siyasiler ve STK’lardan tepki geldi.

‘IRKÇILIK KÖRÜKLENİYOR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi ve Hatay Şube Sekreteri Mürsel Tonguç Salmanoğlu, son dönemlerde ülke genelindeki ırkçı söylem ve saldırganlık boyutunda yaşanan artışa dikkat çekerek farklı illerde Kürtlere yönelik saldırıları hatırlattı. Kürtlerin onlarca yıllardır maruz kaldığı sistematik ötekileştirmenin devam etmekle birlikte, konjonktürel eksendeki kayma sonrası ırkçı söylemin hedef tahtasında Suriyelilerin bir figür haline geldiğini vurgulayan Tonguç, siyasetçilerin Suriyeli mültecileri hedef gösteren dil ve söylemlerinin ırkçılığı ciddi anlamda körüklediğinin altını çizdi.

‘AYRIMCI SÖYLEMLER TERK EDİLMELİ’

Tonguç, savaşı ve savaşın sonuçlarını görmezden gelerek, canlarını kurtarmak için ülkelerini terk etmek zorunda kalan kişileri, Türkiye'nin temel sorunu olarak lanse etmenin akla mantığa sığmayan şovenist bir tutum olduğunu belirtti. "Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın açıklamalarına bakılırsa tüm sorunların kaynağında salt Suriyeli mülteciler olarak görülüyor. Savaş politikaları ve savaşı görmezden gelen ayırımcı, ötekileştirici bir söylem var ortada. İnsan hak ve özgürlüklerine aykırı olan bu söylemi doğru bulmuyoruz. Bugün Hatay sınırları içinde yaşayan 500 bin Suriyelinin siyasi, sosyal kültürel ve ekonomik haklara sahip olması hukuk devletinin gerekliliklerindendir” diyen Tonguç, ayrımcı söylemlerin derhal terk edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘MÜLTECİLERE YA SEV YA TERK ET ZİHNİYETİ UYGULANIYOR’

Türkiye'nin mülteci politikasının baştan itibaren yanlış olduğuna değinen HDP PM üyesi Avukat Mehtap Sert, savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan yoksul emekçileri kent sorunlarının nedeni olarak görmenin hatalı bir tutum olduğunu vurguladı. 

Mehtap Sert

Genel olarak mültecilere uygulanan politikaların 'ya sev ya terk et' zihniyetinin bir versiyonu olduğunu belirten Sert, sözlerinin devamında bombalardan kaçıp Türkiye'ye sığınan insanlara “Demografik yapıyı değiştiriyorlar, Suriyelilerin burada ne işi var” diyenlerin “Türkiye'nin Suriye'de ne işi var” diye sorgulamadıklarına dikkat çekti. Sorunların temel kaynağının rantın önüne geçilmemesi olduğunu vurgulayan Sert, "Bir belediye başkanı nüfus artışını, olası sorunları, kentin 10 yıllık planlamasını nüfus artışını göz önünde bulundurarak çözmek zorunda. Su gibi temel sorunu, altyapı sorunlarının çözümsüzlüğü mülteciler değildir. Bunun nedeni plansız, rantçı yapılaşmadır" dedi.

TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI SORGULANMALI

CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız da sorunun evrensel insanlık değerleriyle ve eşitlik ilkesinin algılanış biçimi ile ilgili olduğuna dikkat çekti. 

Akın Parlakyıldız

Parlakyıldız, yoksulluğun, işsizliğin, altyapı sorununun sorumlusunun mülteciler olmadığını kaydetti. Suriye meselesine dair geliştirilen milliyetçi mezhepçi anlayışın çözüm getirmeyeceğini, Türkiye'deki Suriyeliler meselesine dair sorgulanması gereken birincil öğenin, Türkiye'nin Suriye politikası olduğunun altını çizdi. Suriyeli mültecilerin kendi istekleri ile vatanlarını terk etmediklerini hatırlatan Parlakyıldız “Ötekileştiren, her şeyden sorumlu gören anlayış yerine, yaşanabilir bir Suriye'nin imarı düşünülmeli. Suriye yaşanır hale gelirse insanlar zaten vatanlarına gider. Suriyelilere gitmeleri için baskı yapmak insani değildir” ifadelerini kullandı.