Hasta tutuklu ‘Randevunuz yok’ denilerek tedavi edilmedi

Hasta tutuklu İsmail Tamboğa, muayene için gittiği Adana Adli Tıp Kurumu’nda 'Randevunuz yok' denilerek tedavi edilmedi. Tamboğa için cezaevi tarafından gelecek haftaya randevu oluşturuldu.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde olan hasta tutuklu İsmail Tamboğa'nın tedavi edilmesi için 1 yıldır çeşitli zamanlarda başvuru yaptı. En son 6 Eylül'de Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) yapılan başvuru kabul edildi ve dosya Adalet Bakanlığı’na gitti. Burada Tamboğa hakkında tedavi kararı çıkınca dosya Adana Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. Tedavi kararı sonrası dün hastaneye giden İsmail Tanboğa, dahiliye doktoru tarafından "Randevunuz yok" denilerek, tedavi edilmeden geri cezaevine gönderildi.

ATK TARAFINDAN YATIŞ İZNİ VERİLDİ

Tamboğa'yı ziyaret eden Avukat Mehtap Sert, İsmail Tanboğa’nın basında yer almasının ardından Hatay İl Sağlık Müdürü tarafından cezaevinde ziyaret edilerek, hastalığı ile ilgili sıkıntıların gözlemlediğini belirtti. İsmail Tamboğa’nın böbreğinde ur ve protein kaçağı ile yeterli beslenmediği için Adana Adli Tıp Kurumu’na yatış izni verildiğini söyleyen Avukat Sert, “İsmail’in hastaneye yatma kararı çıktı zaten. Hastaneye yatırılması için kurul raporu gerekiyor. Dahiliye doktoru 'Randevunuz yok' deyip, hasta tutukluyu tedavi etmeden İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’ne geri gönderdi. Cezaevi tarafından gelecek hafta için randevu oluşturuldu” dedi.

AVUKAT SERT: DOKTOR İNSAN HAKLARINA AYKIRI DAVRANDI

Mehtap Sert

Doktorun tavrının insan haklarına ve doktor ahlakına aykırı olduğunu vurgulayan Mehtap Sert, şöyle konuştu: İsmail günden güne eridi 35 kiloya düştü. Ailesi de hastalığını tam olarak bilmiyordu. İsmail’i kanser hastası sanıyorlardı. İsmail protein kaçağı hastası ve böbrekte ur var. 1 senedir İsmail için ATK’den rapor çıkarmaya çalışıyoruz ve kamuoyu, basında çıkan haberler, İskenderun İHD olarak İsmail’in durumunu yansıtmamız işe yaradı, karar çıktı. Doktorun bu kadar duyarsız davranması insani ve vicdanı bir davranış değildir.”

İSMAİL TAMBOĞA: HASTANEDEYİM, HANGİ SUÇTAN YATTIĞIMIN NE ÖNEMİ VAR

İsmail Tamboğa’nın psikiyatri doktoru tarafından da ‘hekimliğe’ uymayan bir tavır gördüğünü söyleyen Avukat Mehtap Sert, “Psikiyatri doktoru İsmail’e ısrarla hangi suçtan yattığını sorar. İsmail cevap vermemesi üzerine jandarmaya ısrarla sorunca; İsmail ‘Şu an hastanedeyim hangi suçtan yattığımın ne önemi var” der. Ne dahiliye doktorunun ne de psikiyatrinin tavrı hekimlikle bağdaşan tavırlar değil. Bir doktor tedavi için gelen hastaya suçunu sormamalıdır” şeklinde konuştu.

22 YAŞINDAKİ TAMBOĞA ŞU AN 35 KİLO

İskenderun Cezaevi’nde bulunan 22 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tamboğa, Cizre'deki sokağa çıkma yasakları döneminde bir polisi öldürdüğü iddiasıyla “kasten adam öldürmekten” dört kez ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. 16 yaşında tutuklanan Tamboğa, 6 yıldır cezaevinde. Mamayla beslenen Tamboğa, protein kaçağı hastalığından dolayı kaybettiği kiloyu alamıyor. Şu an 35 kilo olan Tamboğa’nın bir an önce hastanede tedaviye başlaması gerekiyor.