Hasta tutuklu Özkan’ın infazının ertelenmesi için savcılığa başvuru

Ağır hastalığı bulunan mahpus Mehmet Emin Özkan için hukukçular savcılığa başvurdu. Yapılan başvuruda 83 yaşındaki Özkan'ın infazının ertelenmesi istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgürlük İçin Hukukçular Derneği  (ÖHD), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde fenalaşması üzerine 6 kez Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan ve tekrar cezaevine götürülen 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın durumuna ilişken yazılı açıklama yayımladı. Türkiye cezaevlerinde hasta mahpusların durumunun gün geçtikçe ağırlaştığı vurgulanan açıklamada,  Pandemi ile beraber uygulanan tecrit halinin daha da sıklaştırıldığı ve tedavilerin zorlaştırıldığı belirtildi. Nerdeyse her hafta cezaevlerinde bir hasta mahpusun yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada, sivil toplum örgütlerinin ve oluşturulan kamuoyunun çağrılarının cevapsız kaldığı kaydedildi. 

CEZAEVİNDE KALAMAZ RAPORU

83 yaşında ve birçok kronik rahatsızlığı bulunan Özkan’ın durumunun ağırlaştığı ve hastaneye elleri kelepçeli bir şekilde sevk edildiği hatırlatılan açıklamada, “Adli Tıp Kurumu’nun yüzde 87 engellilik oranını bildirir cezaevinde kalamaz raporuna rağmen hapishanede tutulmaktadır. Kanunen infazının ertelenmesi gereken hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın yaşamını, hapishanede geçirmesi mümkün değildir” denildi. 

'KELEPÇESİZ TEDAVİ TALEBİ KABUL EDİLMEDİ'

19 Mayıs’ta Diyarbakır D Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hasta tutuklu Özkan’ın ailesi tarafından kendilerine başvuru yapıldığı hatırlatılan açıklamada, başvuruda hasta mahpus Özkan’ın sağlık durumunun ağırlaştığı, rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye son bir haftada 2 defa sevk edildiğini, ancak bu sevk süreçlerinde kelepçeli tedaviyi kabul etmediği gerekçesiyle hastaneye yatışının gerçekleştirilmediğinin kendilerine bildirildiği aktarıldı. Kurumların, başvuruya istinaden harekete geçtiği, sevki istenen hastane ve hapishane idaresi ile görüşmeler yapıldığı vurgulanan açıklamada, tüm girişimlere rağmen kelepçesiz tedaviye ilişkin taleplerinin kabul edilmediği kaydedildi.  Basına yansıyan görüntülerden de anlaşılacağı üzere hasta mahpus Özkan’ın sağlık durumunun, yaşamını tek başına idame edemeyecek derecede kritik olduğu belirtilen açıklamada, “Kaldı ki kendisine dayatılan kelepçeli tedavi, ağırlaşan sağlık durumuna rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmesi devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğini de açıkça gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda Mahpuslara Muameleye Dair Birleşmiş Milletler Asgari Standart Kuralları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncu maddesi gereğince ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın maruz kaldığı açıkça insanlık dışı muameledir” diye belirtildi. 

SAVCILIĞA BAŞVURU

Kurumların yüzde 87 cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmeyen Özkan’ın infazının ertelenmesi talebini içeren dilekçeyle savcılığa müracaat ettiği vurgulanan açıklamada, kurumlara yapılan başvuru ve infazın ertelenmesi için başlatılan sürecin takipçi olunacağı kaydedildi.