Hasta tutuklu İsmail Tanboğa 35 kiloya düştü

İskenderun Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu İsmail Tanboğa henüz 22 yaşında. 16 yaşında gözaltına alınan Tanboğa, cezaevinde hastalanarak 35 kiloya düştü. Babası, oğlunun ölmesini istemediğini söyledi.

İsmail Tanboğa
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - İskenderun Cezaevi’nde bulunan 22 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa, günden güne eriyerek, 35 kiloya düştü. Cizre'deki sokağa çıkma yasakları döneminde bir polisi öldürdüğü iddiasıyla “kasten adam öldürmekten” dört kez ağırlaştırılmış müebbet ceza alan Tanboğa, 16 yaşında girdiği cezaevinde tam olarak ne olduğu teşhis edilemeyen bir mide hastalığına yakalandı. Tanboğa, cezaevinde arkadaşlarının yardımı ile hayatını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Adli Tıp Kurulu’na sevk edilen Tanboğa’nın rapor sonucunun çıkması bekleniyor.

35 KİLOYA DÜŞTÜ

Ağız içi enfeksiyonu, şiddetli boğaz ve sırt ağrıları gibi sağlık sorunları yaşayan İsmail Tanboğa’nın babası, oğlunun yüksel ihtimal mide kanseri olduğunu söyledi. 35 kiloya kadar düşen Tanboğa, su dâhil yiyip içtiği her şeyi kusuyor. Tanboğa şu an mama ile besleniyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube avukatlarından Mehtap Sert, Tanboğa’nın günden güne eridiğini, vitaminsizlikten dişlerinin döküldüğünü söyledi: “İsmail’in geçtiğimiz aylarda diyet ekmek talebi vardı. Midesindeki sorun nedeniyle her türlü yiyeceği yiyemiyordu. O zaman bu talebi karşılansaydı bugün bu duruma düşmezdi. Şu an tek başına kendini idame ettirecek durumda değil. 35 kilonun da altına düşmüş olabilir. İsmail için infaz erteleme ya da tahliye talep edildi. Bunun için İstanbul ATK’ye gitti, cevap bekliyoruz.”

Anne Kumru Tanboğa oğlunu en son iki yıl önce gördü

BABASI 2 YIL SONRA OĞLUNU GÖREBİLDİ

Geçtiğimiz günlerde görüş için Şırnak Silopi’den İskenderun’a gelen Baba Abdullah Tanboğa, iki yılın sonunda oğlunu görebildi. Baba Tanboğa, maddi imkânları el vermediği için bu kadar süre boyunca oğlunu ziyarete gidemediğini söyledi. Nihayet bir yakınının TIR’ıyla önce Mersin’e, oradan da İskenderun’a gelen Tanboğa, oğlunun İstanbul’a ATK’ye götürüldüğünü öğrendi ve o dönene kadar bekledi. Baba Tanboğa “Kaç kilometre yolu oğlumu görmek için geldim. 6 nüfusuz, sadece bir oğlum inşaatta çalışıyor. Her gün de iş yok. Maddi durumumuz iyi değil. Ama sonunda oğlumu görebildiğim için çok mutluyum. Oğlumun kilo verdiğini biliyordum, yine de onu bu şekilde görmek beni üzdü.”

'DİYET EKMEK VERİLSEYDİ BU KADAR KÖTÜ DURUMA GELMEZDİ'

Oğlu İsmail’in özel beslenmesi gerektiğini söyleyen Abdullah Tanboğa, oğluna uzun bir süre diyet ekmeği verilmediğini, hastalığının ilerlediğini vurguladı: “Diyet ekmek verilseydi, midesine zarar vermeyecek yiyecekler yeseydi bu kadar ilerlemezdi. Süt ve bisküvi ile beslendi uzun süre. Sonra daha da kötüleşti, şimdi mama dışında bir şey almıyor vücudu. Boğazında ve sırtında ağrılar var. Böbrek sorunu yaşıyor. Oğlumun bu şekilde günden güne eriyerek ölmesini istemiyorum. İsmail daha 22 yaşında, hayatın çok başında.”

EN BÜYÜK HAYALİ FUTBOLCU OLMAKTI

İsmail’in lisanslı futbolcu olduğunu söyleyen Abdullah Tanboğa, oğlunun en büyük hayalinin futbolcu olmak olduğunu söyledi. Oğlunun futbol oynarken sahadan gözaltına alındığının altını çizen baba Tanboğa, “Oğlum profesyonel futbolcu olmak için çalışıyordu, futbol sahasında arkadaşlarıyla futbol oynarken gözaltına alındı. İsmail'i ihbar edip aleyhine tanıklık yapanlar, sonrasında bu beyanlarından vazgeçip, onu tanımadıklarını söylemelerine rağmen, bu mahkeme nezdinde bir karşılık bulmadı. Müebbet hapis cezası verildi” diye konuştu. Cizre’deki sokağa çıkma yasakları sırasında henüz 16 yaşında iken tutuklanarak cezaevine konulan Tanboğa’ya, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “kasten öldürme” iddiasıyla dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. İHD Hapishane Komisyonu Tanboğa’nın yaşadığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle tahliyesi için başvuru yaptı.

'HAYATİ TEHLİKESİ YOKTUR' DENİLDİ

İHD Şube yetkilileri, Tanboğa’nın tedavisinin yapılması talebiyle Şubat 2021’de İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başsavcılığın talimatı doğrultusunda Mayıs 2021’de İskenderun Devlet Hastanesi’ne götürülen Tanboğa’ya, farklı polikliniklerde yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ülser teşhisi konuldu. Hazırlanan 6 Haziran 2021 tarihli heyet raporunda, “Cezasının infazı doktoru ve reviri olan cezaevinde kalır. Hayati tehlikesi yoktur” denilse de hastalığının tam teşhisi için İstanbul ATK’ye gönderilmesi önerisinde bulunuldu. Tanboğa, geçtiğimiz günlerde İstanbul ATK’ye gitti. ATK’den gelecek sonuç bekleniyor.