Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi: Yüzde 85 engelli Mehtap Şentürk’ün infazı ertelenmeli

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehtap Şentürk'ün ağır engellilik durumuna dikkat çekerek infazının ertelenmesi çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 394'uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

Cezaevlerinde 604'ü ağır olmak üzere bin 605 hasta mahpus tespit edildiği ifade edilen açıklamada, “Bu hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olanlar hapishanelerde ısrarla tutulmaya devam edilmektedirler” denildi.

‘HASTA MAHPUS MEHTAP ŞENTÜRK YÜZDE 85 ENGELLİ’

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehtap Şentürk'ün de ağır hasta mahpuslardan biri olduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Mehtap Şentürk, mahkeme tarafından verilen 7 yıl 15 aylık cezasının onanması üzerine 3 Mart 2022 tarihinde tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Hapishanesine konulmuştur. 1988 doğumlu olan Mehtap Şentürk 15 yıldır MS hastasıdır ve son beş yılda hastalığı ileri düzeye ulaşmıştır. 28 Eylül 2021 tarihinde verilen rapora göre "Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları engeli yüzde 80, üst ektremite bozuklukları yüzde 25 olarak” raporlanmış ve yine bu rapora göre kişisel engellilik oranı yüzde 85 olarak belirlenmiştir. Ağır MS hastalığının yanı sıra da epilepsi hastasıdır.”

‘HASTA MAHPUSA HAPİSHANEDE ANNESİ REFAKAT EDİYOR’

Şentürk için cezaevine girdikten sonra 16 Mart 2022 tarihinde, Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından muayene sonucunda "Ceza tehiri gerektirmez, R Tipi Cezaevinde kalması uygundur" şeklinde rapor düzenlendiği aktarılan açıklamada,

“Yine aynı raporda 2014 yılından bu yana MS hastası olduğu, 2019 yılından bu yana 6 ayda bir MS tanısı ile izlendiği, mevcut tedaviden yeterli yarar görmediği, idrar inkontinansı olduğu yani idrarını tutamadığı, alt ekstemlerde güçsüzlük yani bacaklarının tutmadığı saptanmıştır. Yine aynı raporda hayati tehlikesinin bulunmadığı, giyinişine özenin olduğu, psikiyatrik takip ve tedavisinin olmadığı belirtilerek cezaevinde kalabileceğine dair rapor hazırlanmıştır. İdrarını tutamayan, yürüyemeyen, altı bezlenen ve ailesinin bakımına muhtaç bir şekilde yaşamını devam ettirmek zorunda kalan hastanın psikiyatrik bozukluklarının olmaması ve bilincinin normal olması cezaevinde kalabilir olmasına yeterli görülmüş ve cezaevinde tutulmaya devam edilmektedir. Avukatı tarafından yapılan infaz erteleme başvurusuna ise herhangi bir cevap gelmemiştir. Mehtap Şentürk, cezaevine girdiğinden bu yana Sincan Kampüs hastanesinde tutulmakta, kendisine annesi refakat etmekte, ihtiyaçlarını annesinin yardımı ile karşılamaktadır. Hem kendisi hem de annesi için çifte mağduriyet yaratılmakta, annesi de hapishane koşullarına maruz bırakılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘İNFAZI ERTELENMELİ’

Açıklamada, Mehtap Şentürk’ün infazının ertelenmesi gerektiği anlatılarak şunlar dile getirildi:

“Tekerlekli sandalye ile hareket edebilen, altı bezlenen ve kendi kişisel bakımını başkasının yardımı ile karşılayabilen bir hastanın hapishanede tutulması anlaşılabilir bir durum değildir. R Tipi cezaevlerinde de bu kadar ağır engellilik durumuna sahip bir mahpus kalamaz, kalması da mümkün değildir. Mehtap Şentürk'ün ağır engellilik durumu, başkasının bakımına ihtiyaç duyması ve MS hastalığının ilerlemesi göz önünde tutularak; ailesinin sürekli yanında olarak bakımının ve tüm ihtiyaçlarının sağlıklı bir şekilde karşılanması ve tedavi sürecinin sürdürülmesi için acilen infazının ertelenmesi gerekmektedir.” (DUVAR)