Harmandalı GGM'de çıkan yangında bir mülteci vefat etti

İzmir'deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) çıkan yangında Ahmet Maslem isimli bir mülteci vefat etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) yangın çıktı. 5'inci katta çıktığı öğrenilen yangının nedeni ile ilgili henüz net bir açıklama yapılmazken, yangında 21 yaşındaki Ahmet Maslem isimli mülteci vefat etti. Yangında yaralıların olduğu da öğrenilirken, olay yerine gelen sağlık ve itfaiye ekipleri tarafından aynı katta bulunan mülteciler tahliye edildi.

'GÖZ GÖRE GÖRE GELEN BİR ÖLÜM'

Konu ile ilgili Gazete Duvar'a açıklamada bulunan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukat Deman Güler, “Göz göre göre gelen bir ölüm işin doğrusu budur. Daha bir buçuk ay önceki işkence vakasında biz bas bas bağırdık. Buralar açılmalı, buralarda denetim yapılmalı dedik. Baro olarak talip olduğumuzu da söyledik. İçeri sokmadılar. Bugün göz göre göre burada bir insan öldü” dedi.

“Vali ile görüştük. Bir buçuk saat bizi içeri almadılar, sonra girebildik. Valiye durumu anlattık, bize içerdekilerin 'suçlu' olduğunu söyledi” diyen Güler, “Ölen şahısla ilgili uyuşturucu bağımlısı gibi söylemler vardı. Ancak 16 Haziran'da doktora gitmiş psikiyatrik problemi olmadığına dair rapor verilmiş, herhangi bir şey çıkmamış. Bu kişi ile ilgili biz buraya girebilseydik belki bu kişinin durumunu engelleyecektik. Bu şahıs ölmeyecekti” ifadelerini kullandı.

'MÜLTECİLERİN YAŞADIĞI YERE BİZİ SOKMUYORLAR'

İzmir Valiliği ile görüşme talep ettiklerini de aktaran Güler, vali ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirtti ve şunları söyledi:

“Bize söylenen şahsın uyuşturucu müptelası olduğu, kapıyı arkadan kapattığı ve ketıl ile yangın çıkartarak kendini yaktığı. Boğulduğu iddiası da var. Yani intihar iddiası var. Bu durumu valinin kendisine de söyledim. Bu kişi uyuşturucu müptelası da olabilir, uyuşturucu komasına da girmiş olabilir. Ancak bunun sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Burası kapalı tutulma mekanları buradan olan her şeyden valilik sorumludur.”

Yangının çıktığı yeri göremediklerini belirten Güler, “Biz yangının çıktığı yeri göremedik oraya bizi sokmadılar. Soktukları yer avukat görüş yeri, koridorlar ve ana giriş kapısı. Mültecilerin yaşadığı yere bizi sokmuyorlar. Biz oraya girmek istiyoruz. Avrupa Konseyi girdi” diye konuştu.

'HARMANDALI GGM KAPATILACAK'

Harmandalı GGM'nin önümüzdeki süreçte kapatılacağını ve mültecilerin farklı illere gönderileceğini söyleyen Güler, “Burayı kapatıyorlar. Vali beye burada davaları devam eden müvekkillerimizin olduğunu bunları alıp Gaziantep, Urfa'ya gönderdiklerinde bu insanların hukuki yardımdan yararlanamayacağını da belirttik. Orada avukat atanacağını falan söylediler. İnsanları başka şehirlere gönderecekler” dedi. (DUVAR)