Harmandalı GGM için acil çağrı: Mülteciler işkence edenlerle aynı yerde

Avukat Duygu İnegöllü, İzmir Harmandalı GGM’de işkence gören mültecilerin işkencecilerle aynı yerde tutulmaya devam edildiğine dikkati çekerek, yetkililere acilen sorumluluk alma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) kalan mülteciler, 11 Mayıs’ta odaları basılarak darp edildi. Suriye ve Filistinli iki sığınmacının sırt, kol ve bacak bölgelerinde darp izleri Adli Tıp raporuyla tespit edildi. Darp edilen mültecilerle görüşen avukatlar, konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunan avukat Duygu İnegöllü, mültecilerin yaşadıklarını anlattı.

İzmir GGM'de uzun süredir havalandırma, telefon görüşmelerinin kısıtlandığını belirten İnegöllü, mültecilere sürekli disiplin cezası verildiğini aktardı. Duruma itiraz eden mültecilerin “Yabancı terörist” denilerek telefon hakkı kullanılmayan odalara götürüldüğünü belirten İnegöllü, koşulların bu şekilde kötüleşmesi mültecilerin ruh sağlığını bozduğunu ifade etti. Dün görüştükleri 5 mülteciden bazılarının kendi vücutlarına zarar verdiğini, bunu da “Çok baskı altındayız. Haklarımızı almanın başka yolu yok” şeklinde açıkladıklarını söyledi. 

‘KURAN-I KERİM İSTEYEMEZSİNİZ’

Yaşanan son darp olayını da değinen İnegöllü, mültecilerin kendilerine aktarımlarını şu şekilde paylaştı: “Bayram arifesi olduğu için Suriyeli ve Filistinli iki mülteci Kuran-ı Kerim istemişler. Bunun üzerine Güvenlik amiri olarak söyledikleri görevlinin ‘Siz hiçbir şey isteyemezsiniz bu ülkede’ diyerek, çok hakaretlerde bulunuyor. Bunun üzerine mültecilerde kapılara vurarak protesto ediyor. Güvenlik amiri biber gazı kullanmasını talimatı üzerine biber gazı ile müdahale ediyor. Ardından jandarma ekibi çağrılıp mültecilere tekme ve coplarla işkence ediliyor.”

KAMERASIZ ODADA İŞKENCE 

Durumu sakinleştirmek için olay yerine giden diğer mültecilerin de darp edildiğini kaydeden İnegöllü,  şöyle devam etti: “Orada Afrikalı bir mülteci de çok ağır bir şekilde darp ediliyor. Ambulansla hastaneye kaldırılmış. Bu kişiyle halen görüşemedik ama ciddi bir şekilde darp edildiği bilgisini aldık. Olay yatışınca bu sefer kişileri tek tek aşağıda bulunan koridora indirip güvenlik kamerasının olmadığı bir odaya götürmüşler. Ellerini ters kelepçeleyip, dizüstü çöktürmüş bir şekilde darp edilmişler. Sonraki gün ise hepsi tek tek alınıp ‘Yabancı terörist’ odası dedikleri odayı alınmış.”

İŞKENCE İZLERİ TESPİT EDİLDİ

Darp sırasında bir mültecinin kolunun kullanılamaz hale gelmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını ifade eden İnegöllü, “Hastaneye kaldırılan mülteciye, doktora ‘düştüğünü’ söyleyeceksin baskısı yapılmış. Görüştüğümüz mülteciler ‘bari bizden sonra buraya gelenler rahat etsin’ diye şikayetçi olacaklarını söylüyor. Şikayetçi olanların vücutlarını da inceledik. Suriyeli mültecinin vücudundaki çok sayıda darp izi vardı. Bir kolunu hiç kullanamıyor. Diğer mültecilerinde vücutlarında çok sayıda darp izin gördük” diye belirtti. Mültecilerin sırt, kol ve bacak bölgelerinde darp izi Adli Tıp raporuyla da tespit edildi. 

SUÇ DUYURUSU  

Mültecilerle görüştükten sonra nöbetçi savcılığa gittiklerini ifade eden İnegöllü, savcının talimatıyla polis eşliğinde mültecileri hastaneye götürdüklerini aktardı. İnegöllü, darp raporu aldıklarını belirterek, Karşıyaka Adliyesi'ne sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi. GGM’deki mültecilerin, işkence edenlerle aynı yerde kalmaya devam ettiğine dikkati çeken İnegöllü, yetkililere acilen sorumluluk alma çağrısında bulundu. (MA)