Hamas'tan 'olumlu' mesaj: Heyet, ateşkes görüşmeleri için Mısır'a gidecek

Hamas'ın açıklamasında, Haniye'nin arabulucu ülkeler tarafından Kahire'de sunulan son ateşkes önerisini 'olumlu bir ruhla incelediği' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail saldırıları nedeniyle ölü sayısının 34 bin 396'ya yükseldiği Gazze'de olası ateşkese ilişkin Hamas'tan açıklama geldi. Hamas'ın açıklamasında, İsrail ile ateşkes görüşmelerini sürdürmek için bir heyetin Mısır'ı ziyaret edeceği belirtildi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, arabulucu ülkeler tarafından Kahire'de sunulan son ateşkes önerisini  'olumlu bir ruhla incelediği' duyuruldu. 

Haniye'nin Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve 'Mısır'ın oynadığı rolü takdir ettiği, hareketin ateşkes önerisini incelemedeki olumlu ruhunu vurguladığı' bildirildi. Hamas'tan bir heyetin, 'mümkün olan kısa sürede Mısır'ı ziyaret edeceği' aktarıldı. 

Mısır'dan yayın yapan Al Qahera News kanalı, heyetin 1-2 gün içerisinde Kahire'ye gideceğini duyurdu.

'İSRAİL, REFAH'A SALDIRIRSA MÜZAKERELER BİTER'

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan ise , İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah bölgesine kara saldırısı düzenlemesi halinde esir takası müzakerelerinin biteceği uyarısında bulundu. Hamdan, Hizbullah Hareketi'ne yakınlığı ile bilinen Al Manar TV'ye açıklama yaptı.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a kara saldırısı başlatması halinde halihazırda devam eden esir takası müzakerelerinin hemen sona ereceğini belirten Hamdan, Gazze'deki direniş cephesinin (Hamas'ın) ateş altındayken müzakereler yapamayacağını ifade etti.

Hamdan, İsrail ile müzakerelere dair sunulan önerilere tutumlarının da "olumsuz" olduğunu söyledi.

ENKAZ ALTINDAKİ CENAZELERE ULAŞILAMIYOR

Öte yandan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 28 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 51 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 209 gündür Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 396'ya, yaralı sayısının da 77 bin 816'ya yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

YEMEK DAĞITIMI YENİDEN BAŞLADI

Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK), Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah'ta yerinden edilen Filistinli ailelere yemek dağıtımına yeniden başladı. WCK ekipleri, İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'de 7 WCK çalışanının hayatını kaybettiği olayın ardından çalışmalarını askıya aldığını duyurmasının ardından, ilk Deyr el-Belah'taki Havle Okulu bahçesinde, bölgeye sığınan binlerce yerinden edilmiş olan Filistinlilere yemek dağıttı.

Yemek dağıtımı sırasında AA kameralarına konuşan Filistinli Eşref Sultan, "WCK bizlere güzel yardımlar sunuyordu ancak geçen süreçte çalışmalarını durdurdu, bu da bizlere olumsuz olarak yansıdı" dedi. Sultan, Gazze Şeridi'ndeki yerinden edilen insanlara yeniden yardım çalışmalarına başlamasından dolayı WCK'ye teşekkür ederek, İsrail'in Dünya Merkez Mutfağı ekiplerine saldırısının Gazze'deki insanlara da büyük zarar verdiğine dikkati çekti.

"WCK yemeklerinin dağıtılması sonrasında görüntüler her şeyi anlatıyor." diyen Sultan, kutulanmış gıda maddeleri yerine uluslararası yardım kuruluşunun dağıttığı yemeklerden duyulan memnuniyete işaret etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)