Hamas'tan İsrail'in 'yakıt' iddiasına yanıt: 'Ucuz reklam kampanyası'

Hamas, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne gönderilen yakıtın alınmasına engel olunduğu iddiasını yalanladı. Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana bölgedeki 41 binin üzerinde konut tamamen yıkıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi'ne ilişkin açıklamada bulundu. Hagari, elektriksiz kalan ve yakıt yokluğu nedeniyle jeneratörleri çalışmayan Şifa Hastanesi'nin yakınlarına bıraktıkları 300 litre benzinin Hamas'ın engel olması nedeniyle hastaneye götürülemediğini iddia etti. Hamas ise yazılı bir açıklama yaparak bu iddiaları reddetti.

Hamas'ın Telegram kanalından yapılan açıklamada, 'işgal güçlerinin günlük yalanlar uydurduğu, bunlardan birinin de İsrail'in Şifa Hastanesi yönetimine yakıt temin edilmesi teklifini Hamas Hareketi'nin reddettiği' suçlaması olduğu belirtildi.

'JENARETÖRLERİ YARIM SAATTEN FAZLA ÇALIŞTIRMAYA YETMEZ'

AA'nın aktardığına göre, "Hamas Hareketi, Şifa Hastanesi'nin yönetiminde bir taraf değildir" denilen açıklamada, "Orada karar alma mekanizmasında herhangi bir varlığı yoktur. Hastane, teknik ve idari işlerini yürüten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın yönetimine tümüyle bağlıdır" ifadeleri kullanıldı. Hamas, İsrail ordusunun 'yakıt' iddiasına ise şöyle yanıt verdi:

"Şifa Hastanesi, işgal güçlerinin hastaneye yalnızca 300 litre yakıt verilmesi teklifinin elektrik, yiyecek ya da su olmaksızın hastaneye sığınan kuşatma altında olanların, sağlık ekiplerinin, bebeklerin çocukların, hastaların acıları ve çektiği işkenceleri hafife almak anlamına geldiğini ortaya çıkarmıştır. Söz konusu yakıt miktarı, jeneratörleri yarım saatten fazla çalıştırmaya yetmez. İşgal güçleri, bu teklifle yakıt, su ve ilaç girişini engelleyerek, hastanelere saldırılarını, sağlık personelini öldürmeyi, hastaların hayatını tehlikeye atmayı ve insanlık dışı suçlarını gizleme ve çirkin yüzüne makyaj sürmek gibi ucuz bir reklam kampanyası yürütme çabası içindedir."

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası topluma, hastaneler için Gazze Şeridi'ne yakıtın acil olarak girmesi ve İsrail yönetimi tarafından uluslararası kanunların korkunç ihlallerinin durdurulması talebinin yinelendiği kaydedildi.

ICRC: İNSANİ BİR FELAKETİN UÇURUMUNA HIZLA YAKLAŞILIYOR

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de İsrail'in havadan ve karadan saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaparak Gazze'de sivillerin güneye geçişleri sürecindeki tehlikelerden dolayı oldukça endişeli olduğunu belirtti. ICRC, tarafından yapılan açıklamada, ekipleri ve iletişim biriminde çalışan görevlilerinin ailelerini arayan ve yardım isteyen birçok kişiyle telefon görüşmesi yapıldığı kaydedildi.

Gazze'de temizlik malzemeleri, su, gıda ve barınak gibi zorunlu ihtiyaçlardan mahrum 100 bin kişi olduğunun belirtildiği açıklamada "Gazze'de durumlar, insani bir felaketin uçurumuna hızla yaklaşıyor" ifadesi kullanıldı İnsanların gitmeleri istenen güney bölgesine ilişkin ise "Gazze'nin güney bölgesi, üzerlerindeki kıyafetler dışında hiçbir şey olmadan gelen çok sayıda insanın ihtiyaçlarını karşılayacak donanımdan yoksundur ve alınan insani yardım miktarı da tamamen yetersizdir" bilgisine yer verildi.

'İNSANLAR GECE GÜNDÜZ ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA KALMA KORKUSU YAŞIYOR'

ICRC açıklamasında, yerlerinde kalmak isteyen ya da ayrılmaya çalışanlar olsun, Gazze Şeridi'nde kuşatma altında olan sivillerin korunması ve hiçbir engel konulmaksızın düzenli bir şekilde insani yardımların girişinin zorunluluğu konusunda çağrıda bulundu. Hastanelerin çevresinin insanlarla dolu olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, saldırıların yapıldığı bu bölgelerde hasta, yaralı, çocuk, bebek ve sağlık ekipleri gibi hayati tehlikeye en çok maruz kalan grupların bulunduğuna dikkat çekildi.

ICRC'nin Gazze Alt Delegasyon Başkanı William Schomburg da "İnsanlar gece gündüz ölümle karşı karşıya kalma korkusuyla evlerinin kapılarını açmaktan korktuklarını bizlere iletiyor. Yardım etmemizi ve kendilerini güvenli bir yere götürmemiz için rica ediyorlar" dedi.

61 OKUL KULLANILMAZ DURUMDA

Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırı ve çatışmalarda Gazze Şeridi'nde 41 binden fazla konut tamamen, 222 bin 120 konut ise kısmen yıkıldı. Saldırılarda 92 hükümet binası ciddi şekilde zarar gördü, 241 okul hasar aldı, bunlardan 61'inin kullanılmaz durumda ve hizmet dışı olduğu kaydedildi. Saldırılarda, 70 cami tamamen, 153 cami ise kısmen yıkıldı, 3 kilise hedef alındı.

Bir ayı aşkın süredir devam eden saldırılardan kaynaklanan tarım alanındaki doğrudan hasar 180 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)