Hamaney: Siyasal İslam İran'dır  

İran’da dün kutlanan Me'bes Bayramı nedeniyle canlı yayında konuşan ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney, siyasal İslam’ın 'İran devletine ve halkına dini kimliğini verdiğini' söyledi. Siyasal İslam’ın 'emperyalizmin saldırısına uğradığını' söyleyen Hamaney, ABD'nin 'İran'ın bölgedeki varlığından son derece rahatsızlık duyduğunu' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

Mustafa Zengin

DUVAR - Hicri takvime göre Recep ayının 27’nci gecesi, Sünniler tarafından İslam peygamberi Hz. Muhammed’in göğe yükseldiğine inanılan Miraç Gecesi olarak kutlanırken, aynı gece Şiiler arasında da Meb’es Bayramı olarak kutlanıyor. Şiiler, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in bu gecede peygamber olarak seçildiğine inanıyor. Bu yüzden İran’da dün kutlanan Me'bes Bayramı nedeniyle ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney, canlı yayında halka seslendi. Konuşmasında 'siyasal İslam' konusuna değinen Hamaney, “Siyasal İslam İran’ın siyasi düzeninde uygunlamasını bulmuştur” ifadesini kullandı.

Ülkenin resmi haber ajansı IRNA’da yer alan habere göre, dini lider Hamaney, dün kutlanan Meb’es Bayramı için canlı televizyon yayını aracılığıyla yaptığı konuşmada 'İslami yönetim biçimi olarak siyasal İslam’a' değindi. Hamaney, bütün peygamberlerin büyük ilahi amaçları gerçekleştirmek için gönderildiğini ve bunun için de siyasi bir güç ve yönetim arzuladıklarını belirtti.

 ‘SİYASAL İSLAMIN KURUCUSU HUMEYNİ’DİR”

Ayetullah Ali Hamaney 'siyasal İslam' ifadesinin emperyalizm tarafından İslami düzeni nitelendirmek için kullanıldığını belirterek, siyasal İslam'ın, İran’ın siyasi düzeninde uygulandığını ve bunun da İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca siyasal İslam’ın, 'ilahi kanunları uygulayan' bir hükümet kurarak askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik sistemler oluşturan ve 'İran devletine ve halkına dini ve İslami kimliğini veren bir İslam olduğunu' dile getiren İran’ın dini lideri, siyasal İslam’ın bu yüzden 'emperyalizmin saldırısına uğradığını' iddia etti.

‘İRAN, IRAK VE SURİYE’NİN İSTEĞİ ÜZERİNE ORADA BULUNUYOR'

Hamaney’in bölgedeki gelişmelere ve İran’ın bu konudaki tutumuna da değindi. Özellikle ABD'yi hedef alan Ayetullah Ali Hamaney, bu ülkenin, 'İran’ın bölgedeki varlığından son derece rahatsızlık duyduğunu' dile getirdi. İran’ın Irak ve Suriye gibi bölge devletlerinde, bu devletlerin isteği ve rızası doğrultusunda bulunduğunu söyleyen Hamaney, ABD’nin en kısa sürede kesin bir şekilde bu ülkeleri terk etmesi gerektiğini belirtti. İran’ın dini lideri ayrıca, 'IŞİD’in bizzat ABD'nin eliyle kurulduğunu ve örgüte Amerika tarafından medya ve finans desteği sağlandığını' iddia etti.

Yemen’deki savaş konusunda da ABD'yi ve müttefiki Suudi Arabistan’ı sert bir dille eleştiren Ayetullah Ali Hamaney, “Mazlum Yemen halkı Amerika’nın yeşil ışık yakmasıyla birlikte altı yıldır acımasız ve zalim Suud devletinin bombardımanı ve ekonomik, gıda ve ilaç ambargosu altındadır. Hiçbir uluslararası örgüt ve Batı devletinden de buna yönelik bir itiraz sesi yükselmedi. Fakat Yemen halkı ürettikleri ya da tedarik ettikleri bazı savunma araçları ile düşman saldırılarına cevap vermektedir” ifadelerini kullandı.

AYETULLAH ALİ HAMANEY KİMDİR?

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 1939 yılında İran’ın Meşhed kentinde doğdu. Eğitimini Meşhed dışında Şiilik inancının iki başat merkezi olan Necef ve Kum medreselerinde gördü. 1963 yılında Ayetullah Humeyni liderliğindeki İslami Hareket’e katıldı. 1979 İran İslam Devrimi’nde önde gelen isimlerden oldu ve devlet yönetiminde birçok önemli göreve atandı. 3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni’nin ölmesi üzerine, 4 Haziran 1989'da Hamaney dini lider oldu. Azeri ve 82 yaşında olan Ali Hamaney, hâlâ İran’ın siyasi ve dini en üst mercii olan Yüksek Rehberlik Makamı’nda oturmaktadır.