Haluk Levent tekrar Adana’da: Temizleneceği söylenen çöpler duruyor

Adana’da geri dönüşüm firmalarının temizleme sözü verdiği plastik atıklar hala temizlenmedi. Haluk Levent’in de yer aldığı heyet, plastik atık alanlarını gezerek kayıt altına aldı.

Buğday tarlasına gömülü plastik atıklar bulundu.
Google Haberlere Abone ol

Armağan Kabaklı

ADANA - Plastik atık ithalatının, geçtiğimiz yıl temmuz ayında tamamen yasaklandıktan sonra tekrar serbest bırakılmasıyla Adana'da ortaya çıkan atık krizi sürüyor. Nisan ayında konunun tarafları ile görüştükten sonra, geri dönüşüm firmaları temsilcilerinin plastik atıkların bulunduğu 18 noktanın bir ay içerisinde temizlenmesi sözünü verdiğini açıklayan AHBAP Platformu'nun kurucusu Haluk Levent, bir ay sonra yeniden Adana’ya geldi. 

Levent, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’nun da aralarında olduğu heyet ile birlikte atık bırakılan alanlarda incelemede bulundu. Heyet, buğday tarlasına gömülmüş plastik atıkları çıkardı.

Haluk Levent'in de yer aldığı heyet, temizleneceği söylenen alanlara giderek atıkları inceledi.

TEMİZLENDİĞİ İDDİA EDİLEN ALANDA ATIKLAR VAR

Geri dönüşüm firmaları, nisan ayında Haluk Levent’e verdiği sözde, 18 noktada temizleme işlemi gerçekleştireceğini söyledi. Bu süreçte firmalar tarafından Haluk Levent’e temizlik yapıldığına dair bilgi paylaşıldı. Heyet, dün temizlendiği söylenen 18 nokta arasında bulunan Karahan Mahallesi trafo binası civarındaki noktada inceleme yaptı. Burada, içinde tıbbi atıkların da yer aldığı pek çok plastik atığın araziye saçılmış halde olduğu görüldü.

Plastik atıklardan arındırıldığı bilgisi verilen bir diğer nokta da Rüzgarlı Tepe oldu. Buraya da giden heyet, geri dönüşüme uygun olmayan, Türkiye'de satışı ve kullanımı olmayan ürünlere ait plastik atıklar tespit etti. Heyet, incelemelerini kayıt altına aldı. İnceleme sonrası geri dönüşüm firmalarının temsilcileri ile görüşen Haluk Levent, firmaların bir hafta daha süre istediği bilgisini sosyal medya hesabından duyurdu.

BUĞDAY TARLASINDAN PLASTİK ATIK ÇIKTI

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş de, Rüzgarlı Tepe civarında bulunan bir buğday tarlasında kazı yaptı. Yapılan kazı sonrası tarladan ithal plastik atık ve poşetler çıktı. Dr. Menteş, "Burada ithal çöpler gördüğünüz gibi mevcut ve toprağa gömülmüş. İngiltere’nin, Almanya’nın, İsveç'in çöplerini Çukurova'nın bereketli topraklarına atıyoruz. Atıyoruz ki, gelecekte bu topraklarda hiçbir şey yetişmesin, kanser olsun insanlar" diye konuştu.   

Plastik atıkların toprağa gömülerek yok olmadığını kaydeden Dr. Menteş, "Aksine çocuklarımızın geleceğini yok ediyor. Bir an önce bu soruna çözüm bulunması gerekli. Adana'nın bereketli topraklarına bu atıkları bırakıp bir kibrit çakarak da bunlar yok olmuyor. Ya da üzerine toprak atarak da yok olmuyor. Sıfır atım mantığıyla bir an önce bu atık olayına el konulmalıdır" dedi.

‘ÇUKUROVA KİMSENİN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR’

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de plastik çöp ticaretinin en belirgin özelliğinin yasa dışı çöp döküm ve yakım faaliyetleri olduğunu kaydeden Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Sedat Gündoğdu, “Bu işin doğasında bu var. Bugün temizlendiği iddia edilse bile aynı sorunlar başka bir gün tekrar ortaya çıkacak” dedi. Gündoğdu sözlerine, “Nitekim Haluk Levent'in tamamen iyi niyetli girişimleriyle tekrar gündeme gelen ve bir ay içinde temizleneceği söylenen alanların çoğunda hala aynı görüntüler mevcut. Çünkü kimi yerlerde bu çöpler gömülü vaziyette ve temizlenmesi ise oldukça meşakkatli. Yani dökmesi kolay ama kaldırması zor. Kaldı ki, temizliğin de bir yapılma şekli söz konusu. Bilimsel yöntemlere bakıldığında mevcut temizleme faaliyetleri yarardan çok zarara neden oluyor. Çukurova kimsenin çöplüğü değildir” diyerek devam etti.