Halkevleri yola çıkıyor: İnsanca yaşamak istiyoruz

Halkevleri, “Artık yeter, güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” sloganıyla yeni bir kampanya başlattığını açıkladı. Halkevleri’nin talepleri arasında, kadınların ücret ve gelir düzeyinin en az erkeklerin gelir düzeyine getirilmelisi, pandemi döneminde günlük çalışma süresinin dört saate düşürülmesi de yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- “Güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” sloganıyla genel merkez binasında açıklama yapan Halkevleri yeni bir kampanya başlattıklarını açıkladı. Halkevleri Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk kampanya sunumunu gerçekleştirdi.

Pandemi döneminde iktidarın politikalarını eleştiren Merttürk, “Salgından kendimizi korumayı başarsak bile ya bir iş cinayetinde ya bir erkek şiddetinde ya da tahrip olan doğanın bir doğal afetinde ölmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘COVID-19 TÜM İNSANLAR İÇİN YAŞAMSAL BİR TEHDİTTİR’

Yapılan açıklamada, “Bizler Halkevciler olarak diyoruz ki; ölmemek, güvenceli çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ailelerimizi, dostlarımızı, iş arkadaşlarımızı ne salgın yüzünden ne de neo liberal politikalar yüzünden kaybetmek istemiyoruz. AKP’nin iktidarını devam ettirmek için yoksulların, emekçilerin, işçilerin sırtına basmasına, kanları üzerinden iktidarını korumasına artık dur deme zamanı geldi” ifadelerine yer verilirken şu talepler için “memleketin dört bir yanında” yola çıkıldığı ifade edildi:

• COVID-19 tüm insanlar için yaşamsal bir tehdittir. Sadece çocuklara ve risk grubundaki insanlara sağlanacak koruma ayrıcalıklarına tahammül edebiliriz. Geri kalan herkes için hastalık riski eşitlenmelidir.

• Derhal günlük çalışma süresi 4 saate düşürülmeli, işçinin net ücretinde hiçbir eksiltmeye gidilmemeli, istihdam artırılmalıdır. Vardiyaya bölünebilecek bütün işler 4 saat olarak vardiyalandırılmalı, işe başlangıç saatleri sektör sektör farklılaştırılmalı, işçiler için ulaşım parasız hale getirilmelidir.

• İşten çıkarma tam olarak yasaklanmalı; işçiler, çalışma süreciyle bağlantılı herhangi bir durumda COVID-19 riskiyle karşı karşıya kaldıklarında kıdem tazminatlarını alarak istifa edebilmelidir.

• Ücretsiz izin işçinin rızasına bağlanmalıdır. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği en az asgari ücret seviyesinde tutulmalı ve geçen süre prim gününe eklenmelidir.

• Uzaktan eğitime erişim şartları tüm öğrencilere sağlanmalı, okullarda yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli bilimsel önlemler bir an önce alınmalıdır.

• Kültür, sanat ve eğlence gibi pandemide çalıştırılmayan emekçilere destek sağlanmalıdır.

• Hasta, yaşlı, çocuk bakımı ve eğitim gibi temel hizmetler pandemi koşullarına uygun şekilde kamusallaştırılmalıdır, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükü kaldırılmalıdır.

• Kadınların ücret ve gelir düzeyi en az erkeklerin gelir düzeyine getirilmelidir.

• COVİD-19 her sağlık çalışanı için “meslek hastalığı”, fiilen iş yerinde çalışan her işçi için de “iş kazası” sayılmalıdır. (DUVAR)

Etiketler halk evleri ankara