Halkevleri üyeleri Gediz Elektrik önünde: Bunun adına soygun denir

Elektrikteki zammı Gediz Elektrik A.Ş Genel Müdürlüğü önünde protesto eden İzmir Halkevleri üyeleri, artan fiyatlara dikkat çekerek ”Bunun adına soygun denir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir Halkevleri, elektrik zamlarını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Bornova'da bulunan Gediz Elektrik A.Ş Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen açıklamada, “Elektrik üretimi ve dağıtımı kamulaştırılsın” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın”, “Enerji haktır satılamaz” ve “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan Halkevleri Ege Bölge Temsilcisi Evrim Çakır, her yıl olduğu gibi bu yeni yıla da zamlarla merhaba dediklerini söyledi.

'BUNUN ADINA SOYGUN DENİR'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun, elektriğe meskenlerde 150 kWh’ye kadar olan tüketimde yüzde 52, 150 kWh üstüne ise yüzde 127 zam açıklamasına dikkat çeken Çakır, kademeli tarifenin hedefinin ise “dar gelirli vatandaşlarımızı korumak/enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak” olduğunun söylendiğini belirtti. Dört kişilik bir ailenin asgari yaşam koşullarını sağlamak için enerji harcamasının ise ortalama 230 kWh olduğunu, buna göre; Aralık ayında ortalama 210 lira olan faturaların, gelen zamlarla birlikte Ocak ayında 370 liraya yükseldiğini söyleyen Çakır, ”Bunun adına soygun denir” dedi.

'İKTİDARIYLA, YANDAŞIYLA YEDİKLERİ SERVET BİZİM'

AK Parti döneminde enerji sektörünün yüzde 85’inin özel sektöre geçtiğini söyleyen Çakır, şöyle devam etti:

“'Enerji fiyatları düşecek' diyerek özelleştirme de gelinen noktaya bakalım. Yıl 2022. Cengiz, Limak, Kolin, Zorlu, Bereket gibi yandaş şirketler, Elektik Üretim AŞ’den kWh’ını 31 kuruşa aldığı elektriği, konutlara 135 kuruşa, ticarethanelere ise 189 kuruşa satıyor. Bu şirketlerin sadece dağıtım bedeli adı altında elektrik faturalarından elde ettikleri gelir aylık 3,66 milyar TL iken bu zamla birlikte aylık 4,55 milyar TL’ye çıktıTekrar söylüyoruz bunun adına soygun denir. İktidarıyla, yandaşıyla yedikleri yedirdikleri servet bizim. Peşkeş çektikleri bu halkın emeğiyle, alın teriyle var ettiği kaynaklar.”

'PATRONLARIN İŞTAHININ KABARTILMASINA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ'

Enerji fiyatları düşecek yalanıyla 10 yıldır bu halkın soyulduğunu vurgulayan Çakır, olarak iktidarın halkın sırtında tepinip patronların iştahını kabartmasına seyirci kalmayacaklarını söyledi. Tüm yurttaşları, insanca bir yaşam mücadelesine çağıran Çakır, son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: 

*Enerji en temel haktır. Enerji üretimi ve dağıtımı derhal kamulaştırılsın.

*Her haneye parasız 230 kWh elektrik sağlansın.

*Ödeyemedikleri faturaları nedeniyle elektriği kesilen abonelerin elektrikleri açılsın.

*Borçlar nedeniyle elektrik kesintileri yasaklansın.

*Halktan değil, enerji şirketlerinden borçları tahsil edilsin.

*Faturalardaki vergiler kaldırılsın.

Açıklamanın ardından Halkevleri üyeleri elektrik faturalarını yaktı.

Etiketler halkevleri izmir zam