Halkbank, Amerikan Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Halkbank, Reza Zarrab davasında sanık olarak yargılandığı davayı temyiz için Amerikan Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD'de New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Rıza Sarraf davasında yargılanan Halkbank, daha önce Bölge İstinaf Mahkemesi’nin aldığı kararı temyiz etti.

Temyiz için tanınan sürenin son günü olan 13 Mayıs'ta 35 sayfalık başvuru dilekçesini ABD Anayasa Mahkemesi’ne sunan banka, federal mahkeme ve istinaf mahkemesinde aleyhlerine verilen kararların hem uluslararası hukuk hem de Amerikan yasalarının ihlali olduğunu öne sürdü. Halkbank, davanın "aslında NATO üyesi ve uzun yıllardan beri ABD’nin dost ve müttefiki olan Türkiye’yi yargılamak" olduğunu belirterek kararın kabul edilemez olduğunu öne sürdü. 

VOA'nın haberine göre Halkbank, bir devlet kuruluşu olduğunu, hisselerinin çok büyük bir çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu bu yüzden, ABD’de yürürlükte olan “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında yargılanamayacağını savundu.

Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun, kabul edilerek mahkeme takvimine alınıp alınmayacağı, 35 sayfalık dilekçenin hakim heyeti tarafından incelenmesinden sonra belli olacak. (HABER MERKEZİ)