Halka arz rüyasının sonu mu geldi?

Borsa İstanbul’da hava değişiyor. Hisse senedi piyasasında bankacılık ve büyük sanayi şirketlerine ilgi artarken bireysel yatırımcının gözdesi halka arz hisseleri bu coşkuya eşlik edemiyor.

Google Haberlere Abone ol

Türkiye’de son seçimler öncesinde uygulanan ekonomi politikaları ile makroihtiyati tedbirler bankacılık sektöründe kredi musluklarını tıkayıp şirketleri sıkıntıya sokarken düşük politika faizi geleneksel yatırım aracı TL mevduattan vatandaşı kaçırdı. Bu durum şirketleri sermaye ihtiyacını karşılamak için halka arza, alternatif getiri isteyen vatandaşı da halka arz hissesi almaya motive etti. Böylece sadece bu yıl 53 halka arz gerçekleştirildi, tavan serileriyle analistlerin deyimiyle bireysel yatırımcı ‘mutfak masrafı’nı karşıladı. Ama son haftalarda durum tersine dönüyor. Geleneksel para politikasına dönüşle birlikte yabancı yatırımcının yeniden ilgisini çekmeye başlayan TL varlıklar banka, sanayi, holding hisselerine güçlü girişler yarattı, yeni halka arz şirketlerine ilgi azaldı. Bu hafta bankacılık endeksi yüzde 10’a yakın yükseldi, halka arz endeksindeki kayıp yüzde 4,5 oldu.

 

BANKALARDAN SONRA SANAYİYE OLUMLU RAPOR

Bankacılık endeksi son aylarda üst üste gelen iyimser yabancı kurum raporları, sıkılaşan para politikası, Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk priminde gelen gerilemeyle yeniden tevazu görmeye başladı yatırımcı nezdinde. Merkez Bankası verilerine de yansıyan yabancı yatırımcı girişi bankacılık sektörünün yükselişini tetikledi. Bu yükselişe sanayi endeksi son haftaya kadar eşlik edemezken dün uluslararası yatırım bankası JP Morgan’dan gelen tavsiye orada da işleri değiştirdi. Bankaların ardından büyük sanayi şirketleri için de al tavsiyeleri gelmesi piyasa uzmanları tarafından olumlu karşılanıyor. JP Morgan raporunda Ülker için hedef fiyatını 38.10 liradan 110 liraya, Anadolu Efes için 92.70 liradan 178 liraya, Coca Cola için 332 liradan 683 liraya yükseltti. Sanayi endeksi de BİST30 da bu raporun ardından yukarı yönlü hareketini hızlandırdı.

Borsa İstanbul’da likidite sıkışıklığı nedeniyle uzmanlar halka arzların çokluğuna ve olumsuz etkisine dikkat çekiyor, kredili işlem yapan ve halka arz yatırımcısı olarak da tarif edilen bu hisse senedi piyasasının yeni yatırımcılarını da sürekli uyarıyordu. Ancak tavan serileri halka arz yatırımcısının iştahını körüklüyor halka arz talep toplamada dağıtım sırasında alamadıkları hisseyi işlem görmeye başladığında alıyor ve tavan serileri sayesinde de kazanç sağlıyordu. Bu rüya son halka arzlarla kesintiye uğramış görünüyor.

 

BORSA YÜKSELİRKEN TABAN SEVİYE

Geçen hafta talep toplaması tamamlanan ve bu hafta borsada işlem görmeye başlayan yılın büyük halka arzlarından Sur Tatil Evleri GYO sadece ilk işlem gününde tavan gördü ikinci işlem gününde ise taban oldu. Yine geçen hafta borsada işlem görmeye başlayan Batı Ege GYO da dün endekslerde iyimser havaya rağmen taban seviyeye indi, devre kesti. Batı Ege GYO ile beraber geçen hafta borsada işlem görmeye başlayan Çates taban oldu ve Şeker Yatırım devre kesti. Bu yıl nisanda işleme başlayan Grainturk ve haziranda işleme giren Katılımevim de dün taban gördü. Buna karşılık dün bankacılık hisseleri İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Garanti, holdinglerden Koç Holding, Sabancı, büyük sanayi şirketlerinden Ereğli, Tüpraş, Kardemir, Aselsan, Petkim, havacılık şirketleri THY, Pegasus yükselişleri ve yüksek işlem hacimleriyle dikkat çekti.

 

MOODY’S PAS GEÇTİ PİYASADA HAYAL KIRIKLIĞI

Tüm bunların yanı sıra dün Türkiye piyasaları kapandıktan sonra gelmesi olan Moody’s kararı da oldukça önemseniyordu piyasada. Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından bir basamak aşağıda Türkiye’ye kredi notu veren Moody’s dün pas geçti. Zaten Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin 6 basamak aşağısında değerlendiren Moody’s’in pas geçmesinin çok bir etkisi olacağı beklenmese de piyasada büyük hayal kırıklığı yaşattığı da kesin.