Halk tepki gösterdi maden şirketi yetkilileri toplantıyı terk etti

Koza Altın İşletmeleri tarafından Çanakkale’de faaliyet gösteren altın-gümüş madeninin kapasite artırım toplantısı çevre örgütlerinin ve bölge halkının tepkisi sonucu gerçekleştirilemedi.

Google Haberlere Abone ol

Eren Aşnaz

ÇANAKKALE - Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından Serçiler ve Terziler köyleri mevkiinde yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağı kapasite artış projesi için bugün ÇED toplantısı yapılmak istendi. Çevre örgütlerinin ve bölge halkının tepki göstermesi sonucu toplantı yarıda kesildi.

‘GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SORUNLARA YOL AÇACAK’

Toplantıya CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar ile çevre STK ve dernekleri ile bölge halkı katıldı. Milletvekili Ceylan, toplantı alanında yaptığı konuşmada projeyi büyütmenin geri dönüşü olmayan sorunlara yol açacağını belirtti. Ceylan “Maden zaten devam ediyor. Buradaki arkadaşlarımın hepsi işlerine devam edecekler. Bu büyütme olmasın, aynı kalsın devam etsin ve bitsin. Elinizi, vicdanlarınıza koyun, bu kararı verecek olanlar sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

İLK ÇED DAVASI SÜRERKEN SAHA 10 KAT ARTTIRILDI

Birinci ÇED için dava süreci devam ederken, şirketin kapasite artışına gittiğini ifade eden İda Dayanışma Derneği Başkanı Akgül  “Bu projenin birinci ÇED’ine itiraz davası açtıklarını, henüz karar çıkmamasına rağmen projenin saha olarak on kat arttırıldığını belirtti. Birincisi reddedilmiş bir ÇED raporunun kapasite artırımının da olamayacağını ifade eden Akgül, “Hukuksal dayanağımız budur ancak bunu beklemiyorlar. Kapasite arttırıyorlar ve toplamda 14 buçuk milyonluk hafriyatı Atikhisar Barajı kenarlarına yıkacaklar. Devlete de yüzde 2 bir pay bırakıp gidecekler. Bizler belki de beş kuşak boyunca bunun zararlarını yaşayacağız. Tek su kaynağımız var Atikhisar. Buranın da yarı ömrü tamamlanmış durumda. Bu kadar yoğun bir maden şirketine standart bir ÇED’le izin veriliyor. Bu ÇED raporu, bölgede çevresel olarak etki değerlendirmeye yetmez. Sağlık etki değerlendirmesi lazım, sosyal etki değerlendirmesi lazım, stratejik etki değerlendirmesi lazım” diye konuştu.

Toplantıya bölge halkı ve çevre örgütleri de katıldı

‘SUYUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

150 bin nüfusa sahip Çanakkale halkı adına konuştuğunu belirten Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay ise Atikhisar Barajı’nın yalnızca iki kilometre yakınında bir altın madeni projesi başlatılmak istendiğini, bu yıl yaşanan kuraklık tehlikesi nedeni ile  Çanakkale Belediyesi olarak bir takım önlemler almak zorunda kaldıklarını ifade etti. Su seviyesinin 2 Aralık tarihinde yüzde 22’ye düşerek 11 milyon metreküp su kaldığını belirten Mutluay “Eğer kış yağışları olmasaydı susuzlukla karşılaşacaktık. Atikhisar Havzası’nda 30 tane ruhsatlı alan var, bu ilk değil. Sayın Cumhurbaşkanı su tesislerinin açılışını yaptı ve ‘suyu korumak vatanı korumaktır’ dedi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Sonuna kadar suyumuza, toprağımıza, vatanımıza sahip çıkacağız” dedi. Bölge halkının da tepki göstermesiyle şirket yetkilileri toplantıyı terk etti.

NE OLMUŞTU?

2015 yılında Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına ilişkin 2017 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmiş, İDA Dayanışma Derneği üyeleri kararı yargıya taşımıştı. Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda atanan bilirkişi heyeti rapor hazırlamış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile davaya müdahil olan maden şirketinin rapora itirazı üzerine mahkeme, ek bilirkişi raporu hazırlanmasına karar vermişti. Bu karar üzerine hazırlanan yeni raporda, İDA Dayanışma Derneği üyelerinin itirazları haklı bulundu. Ancak mahkeme bu raporu da yeterli görmeyerek üçüncü bir rapor istedi. Raporda ‘ocağın açık işletme olarak işletilmesi halinde, hayati öneme sahip yeraltı suları ile yüzey sularının kirlenmesi ve rezervinin korunamaması gibi sonuçlar doğuracaktır…’ ifadesi yer almıştı. Ayrıca patlatmaların yer altı sularını nasıl etkileyeceğinin ise bilinmediği belirtilmişti. İlk ÇED’in mahkeme sürecine rağmen şirket, kapasite artışına gitmişti.