Halide Türkoğlu: Bu seçim tarihi bir eşiktir

Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili adayı olan Halide Türkoğlu, yerel demokrasi olmadan demokratik bir cumhuriyetin söz konusu olamayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlere günler kala, siyasi partiler sahaya çıkmaya başladı. Diyarbakır'da ilçelerde açtığı bürolarla etkinliklerine başlayan Yeşil Sol Parti, seçimle ilgili ilk mesajlarını da burada paylaşıyor. Küçük birer miting havasında geçen açılış etkinliklerinde adaylar konuşmalar yaparak seçmenle tanışıyor.
Adaylardan biri de Halide Türkoğlu. 1985 Diyarbakır doğumlu olan Halide Türkoğlu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Çınar Belediyesi'nde Kadın Politikaları Müdürü görevinde bulunan Türkoğlu, 2016 yılında KHK ile ihraç edildi. 2017'de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi üyesi seçildi. 2020'de ise HDP Parti Meclisi üyesi oldu. 2021 yılından beri Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcülüğü görevini yürüten Türkoğlu, Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili olmaya hazırlanıyor. Seçim çalışmalarıyla ilgili konuştuğumuz Türkoğlu, kadın örgütleriyle birlikte sokakta hak ve kazanımlar için mücadele ettiklerini söyledi. Türkoğlu, "Meclis'te de kadınların sözünü ve politikasını etkin bir şekilde ortaya koyacağız" dedi.

‘KADINLARIN SÖZÜNÜ YÜKSELTMEK İÇİN ADAY OLDUM’

Milletvekili adaylığı sürecini anlatan Türkoğlu, şunları söyledi: "Demokratik siyasette özellikle DBP ve HDP içerisinde yer aldığım süre boyunca mücadelenin çoklu olduğuna inandım. Kadın mücadelesi evde, sokakta, okulda, çalışma hayatında olduğu kadar, nasıl yaşayacağımıza karar verilen Meclis'te de kadın ve haklar eksenli değişim ve dönüşüme uğratmak gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden ben de partimizin kadın meclisinde yer alan her üyesi gibi bu mücadelede kadın milletvekilli sayısını ve sözünü yükseltmek için aday oldum. Umuyorum ki biz kadınlar hep birlikte başaracağız."
İktidarın HDP'yi kapatmak istediğini belirten Türkoğlu, "HDP’yi kesintisiz savunduğumuz gibi; kadınların, Kürt halkının, gençlerin, emekçilerinin, ezilenlerin, inanç ve kimliklerin başta olmak üzere tüm Türkiye halklarının seçeneksiz olmadığını, Yeşil Sol Parti'yi örgütleyerek ve seçime buradan girerek sunduk" dedi.

'BU SEÇİM TARİHİ BİR EŞİKTİR'

"Bu seçim nasıl bir yönetim inşa edileceği ve nasıl yaşayacağımız üzerine kurulu bir karar seçimidir" değerlendirmesi yapan Türkoğlu, şunları söyledi: "İki ittifak da Türkiye’de bir rejim tartışması içinde. Cumhur İttifakı Kürt, kadın, doğa düşmanı bir ittifak oluşturuyor. Millet İttifakı bu konulara çekinceli yaklaşmakla birlikte eskiye geri dönüş şeklinde tutum sergiliyor. Bizler üçüncü bir yol olarak demokratik bir cumhuriyetin oluşması için bu seçimlere stratejik yaklaşmaktayız. Kürtler, Aleviler, kadınlar, gençler ve engellilerin söz ve irade sahibi olacağı bir meclisi inşa etmek, ülkenin demokrasiye kavuşmasını sağlayacak bir seçim örgütlenmesini yapmaktayız. Her hamlemiz 14 Mayıs sonrasında oluşacak yeni bir yaşamın örülmesi içindir. Bu yönüyle bu seçim tarihi bir eşiktir. Hem iktidar için hem de mücadele eden bizler için önemli bir eşik olduğunu belirtmek isterim."

'TÜM HALKLARIN ÜLKESİ'

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye halklarının en büyük meselesinin 'inkar ve tekçilik' olduğunu belirten Türkoğlu, "Yani mevcut rejimler durmadan tekçilik üretmiş, çoğul olma halimiz şiddetle, baskıyla yok sayılmıştır. Kürtler, Aleviler, kadınlar bu savaşın en çok etkilenenleridir" dedi.
Türkiye'nin en önemli sorunları hakkında konuşan Türkoğlu, "Bu yönetim anlayışının getirdiği talan ve rant anlayışı yoksulluğu ve yoksun olmayı da derinleştirdi. Kadınlar için adeta yaşamak bir tesadüfken nasıl yaşayacağımıza ise erkek-devlet karar veriyor. Bu temel sorunlar iktidarın zihniyetinden ve bizi inkar ederek geleceği inşa etme tahayyülünden bağımsız değildir" ifadesini kullandı.
Türkoğlu, "Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Milletvekili olduğunuz takdirde ilk olarak hangi çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?" sorumuza şu yanıtı verdi: "Kürt sorununun demokratik çözüme kavuştuğu, kadınların eşit ve özgür bir statüde, yaşamın her alanında var olduğu, gençlerin kendi demokratik örgütlenmeleriyle söz ve karar sahibi olduğu, çocukların bir nesne olarak değil bir birey olarak yaşamın içinde sevgi ve saygı ile büyüdüğü, doğamızın savaş ve sermaye ile talan ve ranta kurban edilmediği bir ülke eminim ki tüm toplumun, tüm halkların ülkesidir."

'DEMOKRATİK CUMHURİYET İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Yeşil Sol Parti ile demokratik cumhuriyet mücadelesini verdiklerini söyleyen Türkoğlu, "Bu yüzden savaşa karşı barışın siyasetini yürütecek, Kürt sorununun demokratik çözümü için Meclis'te çalışmak ilk meselemiz olacaktır" dedi.
Halide Türkoğlu, Meclis'te yapmak istedikleri ile ilgili şu bilgileri verdi: "Anadilde eğitimden her alanda çok dilli hizmet anlayışımızı yasal çerçeveye kavuşturacağız. Kadına yönelik şiddete karşı kadın bakanlığını kuracağız. Kadın örgütleriyle nasıl sokakta birlikte hak ve kazanımlarımız için mücadele ettiysek, Meclis'te de kadın örgütlerini buluşturacağız. Kadın mücadelesinin sözü ve politikası Meclis'te etkin bir şekilde ortaya konulacaktır. Gençlerin kendi demokratik örgütlenmelerinin önündeki tüm engelleri kaldırmak için çalışacağız. Hiçbir genç ve kadın geçim endişesi yaşamayacak şekilde bütçe oluşturacağız. Üniversitelerde gençlik meclisleri kurup gençlerin yönetime dahil olması sağlanacaktır. Çocukların özne olduğu yerel meclislerin, çocuk parlamentosunun ve çocuk bakanlığının kurulmasını sağlayacağız. Doğa ve yaşam alanlarımıza dair talan ve ranta dayalı suçların yargılanmasını sağlayacağız. Yerel yönetimlerin ekolojik kentlere göre hizmet vermesi için ekoloji hareketleri ile birlikte Meclis'te yasalar çıkaracağız." 

'SADECE İKTİDAR DEĞİL, REJİM DE DEĞİŞECEK'

14 Mayıs’ta iktidarın değişmesinin rejimin değişmesi anlamına geleceğini söyleyen Türkoğlu, "Bu rejimin ruhu teklikten ve kayyımdan beslenmektedir. Rejimin değişmesi ile birlikte Yeşil Sol Parti'nin Meclis'te yüksek sayıda vekille yer alması tekliğe karşı çokluğun meclisini inşa etme görevini yerine getirecektir" dedi.
Kayyımların gidişinin Kürt sorununu çözmek için yeterli olmayacağını söyleyen Türkoğlu, "Ancak yerel demokrasi bu meselenin çözümünde önemli bir yer kapsamaktadır. Hep birlikte gördük, deneyimledik. Bu ülkede 7 yılı aşkın bir süredir kayyımlarla yerel demokrasi askıya alınmıştır. Yerel demokrasi olmadan demokratik bir cumhuriyet de söz konusu olamaz. Demokratik cumhuriyetin tartışılması, konuşulması ve inşası ise Meclis'te Yeşil Sol Parti ile mümkündür. Yani, biz birilerinin bu sorunu çözeceğine inandığımız için tek adamı göndereceğiz demiyoruz. Biz Kürt ve kadın düşmanı bu iktidarı değiştireceğiz, göndereceğiz ama Kürt sorununu da kadınların eşitlik ve özgürlük sorununu da biz çözeceğiz diyoruz. Bu yönüyle kayyımların gitmesi ve güçlendirilmiş yerel yönetimler bizim için önemli ancak sorunu çözecek olan güç ve irade, bizim Meclis'te kilit parti olarak yer almamızdan geçmektedir" diye konuştu.