Hakkari'de ‘kaçınmanız gereken tek şehir’ tepkisi

Bir Red Bull yetkilisinin ünlü bir dağ kayakçısına gönderdiği Hakkari ile ilgili olumsuz maile ildeki kurumlar yaptıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Hakkari'deki Sat Buzul Gölleri, doğa severleri kendine çekiyor.
Google Haberlere Abone ol

Mimar Kaya

HAKKARİ - Dünyaca tanınan bir dağ kayakçısının Hakkari’ye gelip dağlarda kayak yapmayı ve buranın tanıtımı için video çekeceğini belirtmesi üzerine Red Bull Türkiye'den bir yetkilinin kendisine maille yanıt vererek, "Türkiye'de 81 şehir var ve kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkâri’dir" yanıtı vermesine ildeki 28 sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi.

‘BU ALGI YÖNETİMİ ASILSIZ’

Olayın “skandal” olarak değerlendirildiği açıklamada, “Hakkari ve bölgesini gezmeyen kişiler bölge ile ilgili bilgileri daha çok haber sitelerinden ve haber kanallarından öğrenmektedir. Maalesef birçok haber kanalı ve internet siteleri bölgeyi sürekli siyasi ve politik konularla anmaktadır. Bu sebeple burası insanların zihinlerine, güvenliğinin olmadığı ve kimsenin gitmemesi gereken bir yer olarak anılmasına sebep olmuştur. Bizler bu algı yönetiminin asılsız olduğunu, tam aksine Hakkari'nin son yıllarda tam anlamıyla bir festivaller şehri olduğunu belirtmek istiyoruz. Hakkari’de Kar Festivali, Ters Lale Festivali gibi festivallerin olduğunu, Geleneksel Ters Lale buluşması yürüyüşleri, dağcılık faaliyetleri, kayak, rafting ve birçok doğa sporlarının yapıldığını neredeyse her gün haberlerde görüyoruz. Ülke gündemindeki Hakkari algısı, söz konusu firmanın yetkilisinin bu talihsiz açıklaması bütün ülke insanını üzdüğü gibi bizleri de derinden yaralamıştır” denildi.

‘ÖZÜR TALEP EDİYORUZ’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Hakkari tarihler boyu edipler diyarı olarak bilinmiş, misafirperverliği ile ün yapmıştır. Hakkari’nin milyon yıllık buzullar, yüksek ve dağlı dorukları, tarihi dokusu, derin ve görkemli vadileri, kuş cenneti, ters lalesi, kaya resimleri, folklorik yaşamı, görkemli yaylaları ve yemek kültürü ile ülkemizin ve dünyanın her yerinden insanları evlerinde ağırlamaya hazırdır. Bu bağlamda, bu şekilde fikir beyan eden şahsı ve bu şahsa bu fikirleri enjekte eden yapıların paylaşımlarını kınıyor, onların tüm bölge halklarından özür dilemelerini talep ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak Hakkari'de güvenlik zaafiyetlerinin olduğu, kaçınılması gereken tek il olduğu söylemiyle devlet kurumlarını aşağılama gibi girişimleri kabul etmiyoruz. Ayrıca yaşadığı ülkenin coğrafyasından bihaber olan bu şahsın, Hakkari ilini Suriye sınırında bir yer olarak göstermesinin de cahilane seviyesini ortaya koyduğunu belirtmek isteriz. Hal böyleyken Hakkari’nin güvenli bir yer olmadığı algısını oluşturan bu ve benzer söylemleri art niyet olarak görüyor, Red Bull firmasının konu ile ilgili ülke ve Hakkari halkında özür dilemelerini ve gereğini yapmalarını istiyoruz.”

Açıklamaya imza atan kurumlar:

Hakkari Ticaret Odası Başkanlığı

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanlığı

Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı.

Hakkari Ziraat Odası Başkanlığı

İstanbul Hakkari Dernekler Federasyonu

Tüm İş Konfederasyonu Doğu Anadolu Bölge Başkanlığı

Hakkari Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği

Van Hakkarililer Derneği.

Trakya Hakkarililer Derneği

İzmir Hakkarililer Derneği

Antalya Hakkarililer Derneği

Mersin Hakkarililer Derneği

İstanbul Hakkarililer Derneği

Dicle Doğa Ve Fotoğraf Derneği

İzmir Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü

İstanbul Klos Dağcılık Kulübü

Şırnak Beytüşşebap Rafting Dağcılık Kulübü

Türkiye Çevre Platformu

Türkiye Kültürel Doğal Miras İzleme Platformu

Hakkari Bağışlı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği

Beytüşşebap ve Köyleri Eğitim Spor ve Kültür Derneği

Iğdır Kadın Derneği

Muş Kültür Derneği

Şemdinli Şoförler ve Esnaf Sanatkarlar Odası

Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası

 

 

Etiketler Hakkari STK Redbull