Hakkari Newroz alanı doldu taştı: 'HDP halktır, halk burada'

HDP Hakkari İl Başkanlığı'nın tertiplediği Newroz kutlaması coşkulu bir kalabalığa sahne oldu. HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, “2021 Newrozu özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemizde önemli bir dönüm noktası olacak” dedi. Van ve Antep'te Newroz kutlamaları da on binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

Mimar Kaya

HAKKARİ -Newroz kutlamaları için HDP Hakkari İl Başkanlığının çağrısıyla binlerce kişi rengarenk yöresel elbisesiyle otogar terminal alanına akın etti. HDP bayraklarıyla donatılan alan, yurttaşların birbirinden renkli kıyafetlerle kutlamalara katılmasıyla adeta renk cümbüşüne döndü.

Kutlamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Muş Milletvekili Şevin Coşkun, ve HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin yanı sıra bazı Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile HDP İl Eş Başkanları Lokman Özdemir, Hümeyra Armut, HDP Merkez İlçe Eş Başkanları Sinem Seven, İsmail Seven, PM üyesi Sinan Kaya ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı alana giren vatandaşlar üst aramasından geçirilirken HES kodları sorgulandı. Rengarenk kıyafetleriyle alana giren kadın, erkek ve gençler HDP’ye yönelik baskılara karşı “HDP halktır halk burada” “Jin jîyan azadî” sloganları attı. Newroz ateşi HDP Milletvekilleri ve barış anneleri tarafından yakıldı.

HDP İl Eş Başkanları Hümeyra Armut ve Lokman Özdemir halkı selamladıktan sonra birer konuşma yaptı. Saygı duruşunun ardından milletvekili ve barış annelerinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı.
Ardından söz alan HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, kitlenin Newroz’unu kutladı. 2021 Newroz’unu halkların birlikteliği adına kutladığını belirten Coşkun, “Newroz Kürt coğrafyasında zulme karşı direnişin sembolüdür. 2021 Newroz’u; özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemizde önemli bir dönüm noktası olacak” dedi.



'1994'TEKİ UTANÇ TABLOSUNA TEKRAR TANIKLIK ETTİK'

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüldüğünü ve ardından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığına değinen Coşkun, “Gergerlioğlu, kadın cinayetlerini, hak ihlallerini, çıplak aramaları dile getiren biriydi. Zorla gözaltına alınmasıyla 1994’te yaşanan utanç tablosuna tekrar tanıklık ettik” dedi.

Gece yarısı çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle fes edilen İstanbul Sözleşmesi’ne dair de konuşan Coşkun, şunları söyledi: “Her gün yeni bir saldırıyla uyanıyoruz. Ülkede her gün en az 3 kadın katlediliyor. Türkiye ise buna karşı bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını geri çekiyor. Bununla katliamları meşrulaştırıyor, şiddeti artıyor. Ama biz kadın kazanımlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.



'TÜRKİYE'NİN TAMAMI TECRİT ALTINDA'

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, “Bugün Türkiye’nin tamamı tecrit altında. Ama biz bu tecridi hem Türkiye hem de İmralı üzerinden kaldıracağız. Bugün açlık grevi Türkiye’de özgürlük, adalet olsun diye devam ediyor. Bizim de omuzlarımıza tarihi bir sorumluluk düşüyor. Direnişlerini kutluyoruz. Yoldaşlarımızın zarar görmesine izin vermemeliyiz. Bu nedenle cezaevlerindeki direnişi tüm yerlere yaymalıyız” şeklinde konuştu.



‘ZORA GİRDİ YALANA SARILDI’

AK Parti-MHP iktidarının, Türkiye’ye faşist ve diktatör bir zihniyeti reva gördüğünü söyleyen Özgüneş, “Ancak bugün hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda onurlu bir duruşları kalmadı. Bize ‘terörist’ diyorlar ama onlar DAİŞ’in, El Kaide’nin arkadaşıydılar. Terörist arayacaklarsa aynaya baksınlar. Bugün insanlar kuru ekmek için kuyruğa giriyor. Türkiye borç batağında. Açlık oranı yüzde 70’te. Türkiye halkı bugün aç. Bütün bunların çözümü için ise Kürt sorununun çözümü şart. HDP’yi kapatmaya çalışıyorlar. Ancak HDP kapanırsa 10 parti daha açılır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, birçok cezaevinden tutuklulardan gelen Newroz kutlaması mesajları iletildi.
Kutlama Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir müzikleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

TARİHİ VAN KALESİ ETEKLERİNDE NEVROZ KUTLAMASI 

Van’da Newroz kutlamaları tarihi Van Kalesinde on binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

İki yıldır Newroz kutlamayan Van halkı baharın coşkusuyla Newroz'u karşıladı. Günlerdir mahallelerde ve sokaklarda yaktığı ateşlerle Newroz'u kutlayan Vanlılar sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel kıyafetleri, HDP bayraklarıyla Newroz alanına girdi. Pandemi nedeniyle polis kimi zaman alana girişlere sınırlama getirse de Vanlılar Newroz'u halaylarla, zılgıtlarla kutladı.



TEMELLİ: BİZİ ÇÖKERTECEKLERİNİ SANDILAR, KENDİLERİ ÇÖKTÜ 

İlk konuşmayı yapan HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, Kürtlere ve HDP’ye yönelik baskılara dikkat çekerek, “HDP halktır, halk burada” sloganları eşliğinde bir konuşma yaptı. Doğan, Kürt halkının bugün partisine sahip çıktığını söyledi.

Ardından söz alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Cezaevlerinde 115 gündür açlık grevinde olanlar, Türkiye’de Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümü için tecride karşı direnenler var. Bugün cezaevlerinde siyasi tutsaklar var. Demirtaş, Kışanak var. Onların şahsında tüm siyasi tutsaklarımızın Newroz’u kutlu olsun. Islahat Planı’ndan çöktürme planına bizi bitireceklerini sandılar. Bizi bitiremezler, vardık, varız, var olacağız. Çöktürme planı diye yola çıkanlar ülkeyi çökerttiler. Saldırmaya devam ediyorlar. Kürt düşmanlığından beslenmeye, savaştan beslenmeye devam ediyorlar. Onlar çöktürme planı ile bu düşmanlıkla ayakta durabileceklerini sanıyorlar. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı Van’da burada vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek. Onların 'çöktürmesi' bizim demokratik çözümümüz, onların savaş politikaları bizimse onurlu barış mücadelemiz, onların diktatörlük bizim ise Demokratik Cumhuriyet hayalimiz var. O plana da karşı çözüm diyoruz. Bunun için bu ülkeyi tecritleştiren zihniyete karşı sözümüz olsun. Bu tecrit bitecek" dedi.



'MUHATAP İMRALI'DIR'

Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu süreci başarıya ulaştırabilseydik ne savaş olacaktı ne de diktatör heveslilerinin yapmış olduğu zulüm. Kürt meselesinin demokratik çözümü, barışın yolu, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinin yolu İmralı’dan geçer. Bunu biz biliyoruz. Bunu devlet biliyor. Bunu Türkiye halkları ve tüm dünya biliyor. Bu mesele çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini o yüzden herkes bilir. Bu mesele muhatabı ile masaya oturularak çözülür. Başka senaryolar aramayın bu işin muhatabı Sayın Öcalan’dır” dedi.

AYDENİZ: KÜRT HALKINA DÜŞMANLIK SİZİN BİTİŞİNİZ OLACAK

Temelli’den sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise “Türkiye’ye ve Ortadoğu’da çözüm için en çok irade gösteren İmralı’dır. Açlık grevcilerinin talepleri bütün halkların talepleridir. Sadece cezaevinde bedeninden başka bir şeyi olmayan siyasi tutsaklara bırakılmamalıdır. Bu talepler hepimizin talepleridir. Bugün cezaevlerinde insanlık dışı muamele, hak ihlalleri var. Çıplak arama var. Tecrit var. Özgürlük beraber mücadeleden geçiyor. Bugün yaşadığımız Türkiye’de AKP-MHP faşist ittifakı her yeri düşmanca yaklaşıyorlar. Ama buradan söylüyoruz. Kürt halkına düşmanlık sizin bitişiniz olacak” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarından ardından sanatçılar müzik dinletisi sundu. 

GAZİANTEP NEWROZ'DA HDP’YE SAHİP ÇIKTI

Gaziantep'te Newroz coşku ile kutlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep il örgütü öncülüğünde bu yılki Newroz Bayramı "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri alanında kutlandı. Kutlama alanına sabah saatlerinde gelmeye başlayan Antepliler, programın başlaması ile binlere ulaştı. Kutlamaya Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mahmut Toğrul, HDP'nin kentteki bileşenlerinin temsilcileri, Barış Anneleri, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri katıldı. 



'HDP HALKTIR HALK BURADA'

Kutlamanın yapıldığı alan HDP bayrakları ile donatılırken, "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin" yazılı Türkçe ve Kürtçe pankartlar asıldı. Alanı dolduran binler, sık sık "Bijî Berxwedana zindana", "baskılar bizi yıldıramaz" ve "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı. Kadınlar yöresel elbiseleri ile kutlamaya renk kattı. Antepliler alkış ve sloganlar eşliğinde halaya durdu. 

'GÜNAY: İKTİDAR SAVAŞA BÜTÇE AYIRIYOR' 

AKP-MHP iktidarının Kürt halkının kazanımlarına saldırmaya devam ettiğini, yaratılan "nefret çarkında"  kendi iktidarlarının boğulacağını belirten HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, "İktidar tüm kaynaklarını savaşa ayırıyor. Savaş yoksulluk, ırkçılık ve ölüm demektir. Ancak halkımız onları kurulacak ilk sandıkta  tarihin karanlıklarına gönderecek" dedi.



'SON SÖZ KADINLARDA, BİTTİ DEMEDEN BİTİRMEYECEKLER' 

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına ilişkin, "Hesap etmedikleri bir şey var, son sözü biz direnen kadınlar söyleyecek" diyen Günay şöyle devam etti: "Biz kadınlar her yerde dayanışacağız ve İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkacağız. Boyun eğmeyeceğiz."

'BİZİ KOLAY YUTAMAYACAKLAR'

Günay konuşmasını HDP'nin kapatılması girişimlerine değinerek şunları söyledi: "HDP milyonlardır. HDP özgürlüktür. Kimse HDP'yi kapatamaz. Bunu düşünüyorsanız biz demir leblebiyiz, bizi kolay kolay yutamazsınız" dedi. 

TOĞRUL: İLK SEÇİMDE POŞETE KOYUP SANDIĞA GÖMECEĞİZ 

Partisinin baskılara karşı büyük bir mücadele ile direndiğini söyleyen Mahmut Toğrul, "Diz çökmek yok direniş var. Açlık yoksulluk, intihar, kadın kırımı var. Ama gündemleri HDP. Pandemide 15 bin küçük esnaf dükkan kapattı. İnsanlar yoksuluz, açız diyorlar. Buna cevap olamayanlar HDP'yi tartışıyorlar. Bakın çözüm gerçekten HDP'dedir. Kafalarını kuma gömmüşler. Artık AKP-MHP iktidarı sandığa gömülecek. Bu halkın iradesini hiç kimse yok edemez. 6 milyonduk 12 milyon olacağız. Halkımız AKP hükümetini ilk seçim poşete koyup, sandığa gömecektir" dedi. 

'AKP KÜÇÜK ORTAĞININ EMRİNDE'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösteren Tuğrul, "Küçük ortağın talimatı ile vekilimizi gözaltına aldılar. Ama bunların ikisini de göndereceğiz" diye konuştu.  

Kutlamada yöre sanatçısı Cemil Siayajin, Grup İsyan Ateşi ve Metin Kemal Kahraman birer konser verdi.  

 
 
Etiketler hakkari newroz hdp