Hakem Meler'e saldırı dünya basınında: 'Kabul edilebilir sınırın çok ötesinde'

Hakem Meler'e sahada gerçekleştirilen yumruklu saldırı dünya basınına da yansıdı. İngiltere'den Hollanda'ya, Almanya'dan Belçika'ya pek çok gazete saldırıya geniş yer ayırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Rizespor maçında sahada Hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırıda bulunması dünya spor basınında da geniş yer buldu. 

İngiltere'nin Daily Mail gazetesi "Utanç verici sahneler" başlığını kullandığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gibi pek çok ismin yaşanan olayı kınadığını aktardı. Gazete, 59 yaşındaki Koca'nın 2021'den bu yana kulüp başkanı olduğunu, Ekim 2022'de ise 'Ayın Fair Play Başkanı' ödülünü aldığını hatırlattı. 

THE GUARDIAN: KAOS

The Guardian gazetesi de 11 Aralık akşamı oynanan maçta 'kaos' çıktığını yazdı. 37 yaşındaki hakem Meler'in UEFA'nın 'elit listesinde' olduğunu hatırlatan gazete, hakemin daha önce Şampiyonlar Ligi maçları da yönettiğini kaydetti. 

Maçın ardından Rizespor'un Hakem Meler'e desteğini bildiren bir açıklama yaptığını aktaran The Guardian, MKE Ankaragücü'nden yapılan açıklamada 'Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından maçın ardından yaşanan üzücü olay dolayısıyla özür dilendiği' kaydedildi.

BBC SPORT: SAHADA KAOTİK SAHNELER

BBC Sport da dün akşam yaşananları okurlarına "Hakeme yumruk: Türkiye Futbol Federasyonu, kulüp başkanının Süper Lig yetkilisine vurmasının ardından futbol ligini askıya aldı" başlıklı haberiyle duyurdu. Yaşanan olayın 'oyuncular ve kulüp yetkililerinin de karıştığı kaotik sahnelere' yol açtığı yorumunu yapan BBC Sport, haberinde ayrıca Türkiye'de çeşitli kurum ve isimlerce yapılan kınama açıklamalarına da yer verdi.

SKY NEWS: HAKEMLER SIK SIK ELEŞTİRİLSE DE...

Sky News de internet sitesindeki haberinde, saldırının ardından Türkiye'de futbol maçlarının iptal edildiğini aktardı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin dün yaptığı basın açıklamasına da yer verilen haberinde, "Türkiye'de hakemler verdikleri kararlar nedeniyle kulüp yöneticileri ve başkanları tarafından sık sık eleştirilse de nadiren şiddet içeren saldırıların hedefi oluyor" ifadeleri kullanıldı.

DAILY STAR: TÜRK FUTBOLUNUN EN KARANLIK GECESİ

İngiltere'nin bir başka gazetesi Daily Star ise konuya ilişkin haberinde futbol taraftarlarının yorumlarına yer verdi. Buna göre, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşım yapan bir kişi, "Türk futbolunun en karanlık gecesi" derken, bir diğeri, "Bu, korkunç. Bu kulüp ligden atılmalı" diye yazdı. Üçüncü bir kullanıcı ise "Hakeme dayanışma ve acil şifa dileklerimle... Bu insanlar güçlü bir şekilde cezalandırılmalı" dedi.

LA GAZETTA DELLO SPORT: TÜRKİYE'DE ÇILGINLIK

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, dün yaşananlar İtalya, Hollanda ve Belçika basınında da geniş yer buldu. İtalyan spor gazetesi La Gazetta Dello Sport, haberi internet sitesinin manşetinden duyuran yayınlardandı. Gazete haber için "Türkiye'de çılgınlık" başlığını attı.

VOETBAL INTERNATIONAL: TÜRKİYE'DEN KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER

Hollandalı kamu yayıncısı NOS, “Kızgın Ankaragücü başkanı Türk hakemi yere serdi” başlıklı haberinde, Koca tarafından yumruk atılan Meler’in yerdeyken çok sayıda kişi tarafından tekmelendiğini belirtti. Haberde Erdoğan ile diğer yetkililerin tepkilerine yer verildi.

Hollanda’nın De Telegraaf gazetesi, spor sayfasının manşetini, Halil Umut Meler’e yapılan saldırıya ayırırken, Hollanda’nın önde gelen spor dergisi Voetbal International gelişmeleri internet sitesinde, “Türkiye'de skandal: Hakeme saha içinde saldırı” başlığıyla aktardı.

Haberde, “Türkiye'den korkunç görüntüler Ankaragücü ile Rizespor arasında oynanan Süper Lig maçının ardından hakem Halil Umut Meler, başkentte kulüp başkanı ve diğer yönetim kurulu üyelerinin saldırısına uğradı” denildi.

VRT: TÜRKİYE'DEN HAYRET VERİCİ GÖRÜNTÜLER

Belçikalı Flaman kamu yayıncısı VRT de olayı spor bülteninde ilk haber olarak duyurdu. “Türkiye'den hayret verici görüntüler: Hakem, başkan tarafından yumruklandı ve tekmelendi” başlıklı haberde, yaşananlar şöyle anlatıldı: “Kabul edilebilir sınırın çok ötesinde. Türkiye Süper Ligi'nde Ankaragücü ile Rizespor arasında oynanan maç, hakeme yönelik sert bir saldırı ile sona erdi. Geç gelen eşitlik golünün ardından ev sahibi takımın başkanı hakeme yumruk attı. Hakem yerdeyken bir yandan da tekmelere hedef oldu.”

BILD: SKANDAL

Almanya'nın Bild gazetesi de “Skandal! Kulüp başkanı hakemi dövdü” başlıklı haberinde, “Şüpheli gözaltına alındı, maçlar iptal edildi” üst başlıklarını kullandı.

Bild’in haberinde, “Ankaragücü ile Rizespor arasında oynanan 1-1'lik maçta hakem Halil Umut Meler'e çirkin bir saldırı gerçekleşti. Maçın bitiş düdüğünden sonra Ankaragücü kulübü başkanı Faruk Koca sahaya koşup hakemin yüzünü yumrukladı. Hakem yerde yatarken, iki kişi daha kafasına tekme attı” denildi. (DIŞ HABERLER)