'Hakaret'ten para kazanan isimlere kötü haber: Yasa değişiyor

Sekizinci Yargı Paketi Taslağında hakaret davaları ön ödeme sistemine sokuluyor. Hakaret etmekle suçlananların, 'mağdur'a para ödeyip şikayetten kurtulması yolu kapanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sekizinci Yargı Paketi Taslağı kamuoyunda tartışmaya açıldı. Taslağın önemli maddelerinden biri hakaret suçunun yeniden düzenlenmesini içeriyor. 

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, hakaret suçuna ilişkin düzenlemeleri ele aldığı yazısında özellikle Alpay Özalan ve Cübbeli Ahmet'e yer verdi. İkilinin sosyal medya aracılığıyla kendilerine hakaret eden herkese dava açtıklarını, binlerce insanı şüpheli ya da sanık durumuna düşürdüklerini belirten Pehlivan, şikayetten para karşılığı vazgeçerek kendilerine bir gelir kapısı yarattıklarını yazdı.

Barış Pehlivan'ın "Alpay Özalan’a ve Cübbeli Ahmet’e kötü haber" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Binlerce dava dosyasının ciddi bir kazanç kapısı olmasının yanı sıra, bu suç duyuruları ile uğraşmak adliyede ciddi bir mesaiye yol açıyordu.

Ama görünen o ki ‘ünlülerin’ bu gelir kapısı artık kapanıyor. Zira yakında yasalaşması beklenen yeni yargı paketinde oldukça kritik bir düzenleme var.

Buna göre, sosyal medya aracılığıyla işlenen hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinin ikinci fıkrası ‘uzlaştırma’ kapsamından çıkarılıp ‘önödeme’ sistemine sokuluyor. Yani...

Diyelim ki hakkınızda ’internet üzerinden birine hakaret ettiğiniz’ iddiası var. Mevcut kanuna göre, dava açılmadan önce uzlaştırmacı sizinle şikâyetçiyi anlaştırabiliyordu. Para verip yargılanmaktan kurtulabiliyordunuz.

Ama şimdi ise direkt savcılık size para cezası kesebilecek. Belirlenen miktarı taksitle de ödeyip hakkınızda dava açılmasının önüne geçebileceksiniz. Lakin vereceğiniz para bu kez ‘hakaret ettiğiniz’ kişinin hesabına değil, devletin hazinesine gidecek." (HABER MERKEZİ)