Hakan Kutoğlu: Karadeniz'in patlayacağı falan yok, Celal hoca saçmalıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hakan Kutoğlu, Celal Şengör'ün Karadeniz'in patlayacağına dair sözleri için "Celal hoca şöhretin verdiği saçmalama hakkını kullanıyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ZONGULDAK - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Harita Mühendisi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ün "Karadeniz'in 60 kilometre çevresinde oksijen soluyan hiçbir canlı kalmayacak" şeklindeki açıklamasını, "Celal hoca, şöhretin verdiği saçmalama hakkını kullanıyor" şeklinde değerlendirdi.

Kutoğlu, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Karadeniz'in patlayacağı falan yok merak etmeyin. Celal hoca şöhretin verdiği saçmalama hakkını kullanıyor sadece. Bilim insanlarında ilerleyen yaşlarda çok görülen bir durumdur" ifadelerini kullandı.

'TOPLUMA SÜREKLİ KORKU SALIYOR'

Bilimsel olarak Celal Şengör’ün açıklamalarının hiçbir gerçekliği olmadığını savunan Kutoğlu, "Karadeniz’de 300 metreden sonra hidrojen sülfür nedeniyle zaten hayat yok. Ama bu Karadeniz patlayacak demek için yeterli değil. Elimizde Celal hocanın sözlerini destekleyen hiçbir bilimsel veri yok. Medyatik kalmak için söylenen sözler. Ayrıca söyledikleri onun alanı da değil. Bu kimyasal bir olay. Bilim insanı konuşurken sorumlu davranması lazım. Topluma sürekli korku salıyor" şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, 27 Tem 2023'te, KAFA TV Youtube kanalındaki açıklamasında "Karadeniz patlayacak sonunda. Çünkü içerisinde gazlar var. Bu gazlar giderek artıyor. Bunlar gazoz gibi yüzeye çıkacak sonunda. Karadeniz'in 60 kilometre çevresinde yaşayan oksijen soluyan hiçbir canlı kalmayacak" dedi.

Programı sınan Candaş Tolga Işık’ın "Bunu kimse bilmiyor mu hocam, niye oraya yerleşim kuruyorlar?" sorusuna Şengör, "Herkes biliyor. Bunu biraz mürekkep yalamış coğrafya okumuş herkes bilir" yanıtını verdi.

Işık'ın, "Oralarda yerleşim kurulması çok yanlış değil mi?" sorusu üzerine ise Şengör, "Kardeşim İstanbul orada şaka mı ediyorsun? Varna orda. Odessa orda. Sohum'i orda" diye konuştu.

Şengör, "Ne zaman patlayacak" sorusunu, "Geçen 100 yıldan beri 200 küsur metreden 180 metreye falan indi. Oksijenli kısım giderek azalıyor. Ne zaman patlar onu bilmiyorum. Ben onu incelemedim. Birkaç yüzyıl sonra patlayabilir" şeklinde yanıtladı.

(HABER MERKEZİ)